neděle 27. září 2015

Bude tu opět komoušská vláda?


A víte co? Docela se těším, až si i komunistická banda vrahů, sáhne na vládu. Ať jdou do vlády. Ať lidi poznají, že to nejsou mesiáši, s kterými přijde ráj na zem. Samozřejmě, peklo s nimi asi nepřijde, jako přišlo po jejich únorovém puči. Ale očekávaný ráj nepřinesou také. Z druhé strany mám z toho strach.

Komouši se buď budou chovat, jako Italští či Francouzští komunisté. Tedy bez tendence, získat totální moc a začít budovat skvělé socialistické zítřky a demontovat tak demokracii. V Itálii se střídali po válce nepřetržitě ve vládě, hned po válce to tam dokonce vypadalo na jejich převzetí moci totálně, jako u nás. Ve Francii se dostali do vlády v 60 letech. Lidé v těchto zemích pochopili, že to nejsou mesiáši, přinášející ráj pro chudé a střední vrstvy, jak se čekalo.

Naopak, přinesli jen problémy. Dnes už tam komouši zřejmě nikdy nedostanou takovou moc, aby se tam mohl režim změnit. Tedy, pokud krize nebude extrémně veliká. Tato Evropská cesta by nebyla nebezpečná a znamenala by jen dočasné levicové vládnutí, bez reforem a nekončícího mejdanu, podle hesla: po nás potopa. Než ho vystřídá, opět dočasné, vládnutí pravice, plná reforem, škrtů, hašení ekonomických problémů po velkém levicovém mejdanu.

Nebo budou mít tendenci, udržet se u moci co nejdéle. Postupným, skrytým oklešťováním demokracie, svobody projevu v médiích, manipulací s veřejným míněním. Zaváděním populistických opatření, která se budou líbit nejen jejich voličům, ale i většině střední třídy. A začnou manipulovat s volbami. Vydají se zkrátka Ruskou cestou. Tato cesta se mi zdá nejpravděpodobnější.

A obávám se, že si zvolí tu Ruskou cestu. Ta Evropská je pro ně nebezpečná. To by se mohlo stát, že se sice občas dostanou do vlády, ale už nikoliv k moci. Tedy, že by už neměli nikdy takovou sílu, aby tu mohli cokoliv ovlivnit a změnit. Proto by pro ně byla lepší ta Ruská cesta. Na venek se tvářit demokraticky, v nitru být stále totalitní. Oficiálně bychom stále měli demokracii, jen lidé žijící u nás, by viděli, že tomu tak není.

Ještě tu stále hrozí třetí cesta. Čínská. Politická totalita se vším všudy. Zákaz opozice, zrušení voleb, potlačení základních lidských práv, persekuce, kriminály, cenzura, vyhazov ze škol a práce, z politických důvodů. Ale zato by loajální občané mohli dál podnikat, jedni by bohatli, jiní by dál byli chudí. Jen nevím, jestli by se touto cestou, vydali až do konce. Protože v Číně dnes nemají důchody, a bezplatné školství a zdravotnictví.

Tak Češi. Na shledanou v lepších časech... Jen doufám, že dříve, než se začnou provalovat aféry na jejich vládu, tu opět nebude cenzura, aby se to opět lidi nedozvěděli, a opět mohli vyřvávat, že za nich to nebylo.

Žádné komentáře:

Okomentovat