neděle 27. září 2015

Věřit statistikám, průzkumům, odhadům a prognózám?

Statistiky, průzkumy, odhady, prognózy, ale i různé konspirace, skvělí nápad, jak to propagandisticky zneužít. A propaganda toho zneužívá plnými hrstmi. A teď nemyslím jen ideovou, politickou, stranickou či státní propagandu, ale i obchod, média, různé organizace a skupiny a jejich vliv na společnost. Tak se dozvídáme, co nejvíce lidem chutná, co se lidem líbí a nelíbí. Jak se lidé k sobě chovají, jak je nám dobře nebo naopak špatně. Už milionkrát se ukázalo, že život je jiný. Ukázalo se, jak se teorie mílí.

Tak si říkám, že kdybychom měli věřit všemu, tak dnes: už žijeme na neobyvatelné planetě, bez poživatelných potravin a vody a bez dýchatelného vzduchu. Zřejmě se ale nebudeme dlouho trápit bez potravy, vzduchu a vody, protože se každou chvíli všichni okrademe a povraždíme. No a proč se tak chováme? Protože jsme byli a jsme stále, všichni týraní a zneužívaní, no to musí zanechat důsledky na našem chování. A proč bychom tu měli ještě být, když jsme všichni bez práce, bez střechy nad hlavou, v bídě, špíně, nemocech? No, zaplať pánbůh, že je pomoc, a tou je levice a ekologové. Za kterými jde 90% lidí.
Ale je mi divné, že to tak je, když všichni v dotazníku řeknou a napíší, že chtějí lásku, pravdu, čest, morálku, poctivost, slušnost, věrnost a všichni chtějí pracovat a myslí na druhé. A mají dobrý vztah k ekologii, přírodě, zemi, ke zvířatům, lidem, rodině… Pokud to říkají, tak by se tak měli chovat. A pokud se tak chovají, jako že bych to předpokládal, když je to jejich životní krédo, tak by určitě neplatilo to, co jsem popsal v předchozím odstavci, i když, ten vycházel z oficiálních statistik… Tak čemu věřit?
Ale odbočil jsem od původního tématu: průzkum nespokojenosti lidí s vládou a reformami. Co se průzkumů týká, tak si myslím, že nebude tak zle. Ale to, že pravice mlčí, nebo neumí vysvětlit, co a proč dělá to a to, a nereaguje na útoky levice, odpovídajícím útokem, si pravice zakládá na pořádný debakl. Ale k těm průzkumům. Před volbami 2010 měla drtivě vyhrát ČSSD a s KSČ(M) měli mít drtivou většinu. A bylo to úplně naopak. (tedy co se týká té většiny) Tak že, také těm průzkumům nevěřím. Ty se hodí jen jako propaganda, a jsou dělané bůhví jak.
A stejným postupem se zřejmě došlo k tomu, že proti vládě a reformám je 90% lidí. Kdyby to tak bylo, Tak se na Václaváku nesejde 100 000 lidí z celé republiky, a dalších tisíc v několika dalších městech. A do stávky se zapojí v celé zemi, dalších asi 200 000 lidí. Celkově, jestli stávkovalo a demonstrovalo tak 500 000 lidí, tak je to dost. Z počtu populace to dělá (8 m. dospělých:100%=80 t.x6=480t.) 6% obyvatel. Což nejsou ani všichni voliči komoušů. Tak kde bylo těch zbylých 84% odpůrců vlády a reforem? Zřejmě ve zbožném přání levice, odborů, odpůrců vlády a reforem. A průzkumy si zřejmě objednali a dali si kritéria: respondenti musí pocházet z členů KSČSSDODBORŮ.
…………………………………………………………………………………..
Názory, s kterými souhlasím:
Dle mého soudu dochází k záměrné manipulaci s výsledky různých průzkumů veřejného mínění.Na toto téma jsem měl poměrně dlouhou debatu s kolegou,který se svého času podobnými průzkumy zabýval-a dělal v podstatě průzkumy těch průzkumů.Stávalo se často,že tazatelé deformovali naprosto svévolně odpovědi tázaných a to také může být důvodem stavu,o kterém píše níže Olda.Ale na druhé straně-neschopnost lidí uvažovat v reálných dimenzích a ta nostalgie,se kterou někdy i poměrně duševně zdraví lidé hovoří o "starých časech",to mě děsí.
Problémem je,že jednoduchá řešení,která jako kdyby měla "řešit vše a do týdne"-neexistují.A lidi nechtějí slyšet o řešeních komplikovanějších,dlouhodobých a nemají zájem o vize.Mají zájem jen o to,jak mít vše hotovo hned.
Pokud jim my jako jacísi tlumočníci středopravé a pravé strany politického spektra nebudeme asi s želví trpělivostí vysvětlovat,že s levicí jsme tzv. v řiti na věčné časy a "naše" strany nebudou srozumitelné,budeme za chvíli v těch průzkumech v téže řiti zcela oprávněně.
Já vím, jak to funguje. Existuje v rámci sociologického výzkumu něco, čemu se říká kvótní výběr. Kvótní výběr funguje v podstatě tak, že přiřadíte určité hodnoty dalším hodnotám - tz. věk, vzdělání a podobně. Stačí , když vyšší důraz budete klást na věk a hned to výzkum zdeformuje v tom smyslu, že výrazně větší preference získají komunisté. V sociologii se to bere jako chyba a obchodním světě se to bere jako zakázka- to je důvod, proč ty výzkumy zadané čssd vždy vychází pro ně- stem dlouhodobě spolupracuje s čssd a jeho výzkumy jsou vychýlené o hrozně moc - asi 3-5% . Realné výsledky dávala jedna menší agentura, nemůžu si vzpomenout na jméno a dřív také CVVM.
Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 2. - 8. srpna 2012 na vybrané skupině 5.934 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 14,156 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný volební model vycházející pouze z hlasů 56,8% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.
Tohle je techinka sanepu- z toho vyplývá, že Sanep má vybraných nějakých 200 00 lidí, kteří patří do stále skupiny- z těch nějakým způsobem vybral 15 tisíc lidí , neznámo jak, ale podle toho, jak to chápu, tak se asi přihlásili ti lidé sami. Z nich pak vybrali 6000 lidí na reprezentativní vzorek, což je nestadardní, páč obvykle se vzorek vybírá max do 2 000 lidí. A mmo jiné vidíte, že to bylo dělaný kvótním výberem a tudíž je ten průzkum opět něprůhledný , protože tam nejsou rozepsaný ty kvóty, které ty proměnné dostaly.

Žádné komentáře:

Okomentovat