neděle 13. září 2015

Každý z nás to může změnit.

U článku o potravinách, potažmo o všem zboží, co dělá ceny, proč ho lidi kupují, proč ho obchodníci prodávají… Můj názor je: cena. Jiný, že v tom jsou různé švindle, dotace, korupce… Ale stále mi uniká, proč by to mělo spotřebitele zajímat? Opravdu si myslíte, že zákazník se orientuje podle toho, jak se sem zboží dostalo, co to koho stálo a za jakých okolností se sem dostalo? Zákazníka zajímá CENA, nic jiného. Někdy bohužel, to je pravda. Díky tomu se sem mohou dostat závadné produkty. Opravdu si myslíte, že by se zákazník rozhodoval podle toho, jestli si koupí "poctivé" nebo "nepoctivé" produkty? Ani omylem.

Zákazníka vždy bude zajímat finální (konečná) cena a kvalita (někdy), nic jiného. Za jakých okolností se co, kde, jak, vyrobilo a dostalo se do obchodu, ho nikdy nebude zajímat. To by v první řadě museli odmítat zboží z Číny, protože tam to vyrábí za podmínek, za kterých by v Evropě podnik zavřeli, a vedení šlo sedět. No a to nemluvím o kvalitě, která je mnohdy opravdu zdravý (a mnohdy i životu) nebezpečná. Ale to, že je tu o Čínské zboží zájem, je důkaz, že lidem, zákazníkům, jde v první řadě o cenu a je mu jedno, co tu cenu dělá.

U zboží ze západu (starý členové EU) dotace, z Číny levná pracovní síla, 10 až 12 hod. pracovní doba, za minimální plat, bez sociálních a zdravotních jistot a porušování lidských práv (třeba neexistence odborů, které by bojovali za lepší podmínky). Ale co to koho zajímá, hlavně že ty boty má za 100 kč, ponožky za 20 kč, ..... (potraviny naštěstí z Číny většinou nejsou). A po CENĚ (vždy) je teprve zajímá KVALITA (někdy). Kdyby tomu tak nebylo, myslíte si, že by se obchodníci nesnažili vyhovět zákazníkovy, a nenabízeli jim jen kvalitní, i když drahé, zboží? To co obchody nabízí, je i díky zákazníkům, ne jen díky obchodníkům.


Nebo věříte, že i za cenu, že se jim zboží zkazí nebo zastará, by ho stále měli na pultu a čekali, že zákazník dostane rozum a vykašle se na kvalitu a koupí zase levnou nekvalitu? A opravdu si myslíte, že by dodavatel do omrzení do obchodů dodával zboží, které by žádný obchod nepřijal? Ze stejného důvodu, jako by to obchodník nabízel zákazníkům. A opravdu si myslíte, že by výrobci a pěstitelé, do omrzení vyráběli stejné zboží, kdyby ho odběratel a obchodník nechtěl? A to ze stejného důvodu, jako odběratel a obchodník, že lidi dostanou rozum a opět začnou kupovat to jejich špatné, nekvalitní, podvodné, zkorumpované, mafiánsky prosazované zboží?

Určitě ne, protože by krachovali. Chceme České zboží? Chceme kvalitní zboží? Kupujme ho! Shánějme ho! Hlavně už nehledejme viníka krachu našeho zemědělství a průmyslu v jiných. Tak se vás osobně zeptám. Jak se vy rozhodujete, co koupíte? Rozhoduje kvalita? Cena? Něco jiného? Já se rozhoduji podle ceny jako 90% lidí, potom podle kvality (počítám, že tak maximálně 50% lidí), a pak podle původu, v mém případě - z České republiky (počítám, že se tak chová tak 10% lidí) Rozhodně mě netrápí, jak se sem to zboží dostalo a co kdo za to dostal. A co rozhoduje u vás?

Žádné komentáře:

Okomentovat