neděle 13. září 2015

20 let naší samostatnosti

Letos je to dvacet let, co se rozpadlo Československo a vznikli dva samostatné státy, Česká a Slovenská republika. Myslím, že to potrvá ještě dalších dvacet let, než se s tím oba národy, definitivně smíří. Zatím se hledají viníci a chby, ke kterým nemuselo dojít, kdyby byla vůle… Podle mě to ale byl nezvratný vývoj už při vzniku Československa. Málo který spletenec, jestli vůbec nějaký, vydržel. I když, taková Belgie? Zatím si odpůrci rozdělení našli viníky. Klaus (v Čechách hlavní viník) a Mečiar (hlavní viník na Slovensku). Za dvacet, třicet let, to budou ale jedni z nejlepších politiků, které v té době, mohli Češi a Slováci mít. Protože jiný politici, by to mohli řešit i silou. Ještě jim budeme děkovat za mírové rozdělení. Občanská válka by naše národy, na velmi dlouhou dobu, vzdálila a zasela by velkou nenávist.

Odpůrci rozdělení a "soudci" viníků, zřejmě opomíjí podstatné.

1) Samostatnost chtěli Slováci. A proto si zvolili nacionalisty z HZDS. A to hned čtyřikrát (1992,94,98,2002) Kdyby Slováci nesouhlasili s rozdělením, nevyhrál by Mačiar tolikrát.

2) Slovensko ještě v průběhu vyjednávání vyhlásilo defakto samostatnost, tím že v srpnu 92 vyhlásili, že jejich ústava je nadřazená ústavě federální. Komu se stýská po tom, že už to mohlo zvrátit jen zatčení celé Slovenské politické representace, rozpuštění Slovenské vlády a národní rady, s nutnou podporou České části armády, čímž by nejspíš začala občanská válka, tak je opravdu hlupák.

3) To že vznik státu oslavovali jen Slováci, zbavuje naší representaci podezření, že federaci chtěla dělit ona nebo: i ona. Tedy, že by za to mohl Klaus.

4) To že se oba národy nemuseli, se dá dohledat v archívech, v rozhovorech těch známých osobností, které se k tomu tématu vyjadřují. A to, že Slováci toužili po samostatnosti, nám dokazuje historie: při první příležitosti se osamostatnili (1939), při druhé docílili minimálně federace (1969), a při třetí se opět osamostatnili (1993).

5) Pokud byl Havel taková celebrita, všemi ctěná, vážená, spojující, milovaná a bůhví jaká, tak proč nezasáhl? Proč svou údajnou autoritou, se nepostaral o zvrat vývoje? Proč nezburcoval lidi, pokud byl jejich morální ikonou? Jak to, že se lid, pod jeho vedením, nevzbouřil, nepostavil se politikům a nedonutil je změnit názor či odejít? Že by to zase taková autorita národa nebyla? Proč místo toho, aby nezvedl lid k odporu, raději zdrhnul? Proč abdikoval hned po volbách, v červnu 92? Pokud je pravdou, za co ho jeho příznivci mají, tak místo toho měl začít burcovat lidi. Zřejmě takovou sílu neměl, a možná to dává odpověď na otázku, kdo vlastně vedl sametovou revoluci: Havel asi ne. Myslím, že Havel se ukázal spíše jako Beneš, než Masaryk. Pokud měl tu přízeň, autoritu, moc, tak měl zasáhnout, ne zdrhnout. I on je tedy "viníkem" za rozdělení státu.

Vy, spravedlivý soudci, máte tu tedy tři viníky: Havel, Klaus, Mečiar. Ale věřím, že i vy jednou pochopíte, že rozpad Československa na Česko a Slovensko, byl nezměnitelný proces. A že jen díky pánům Havla, Klause, Mečiara, jsme se rozdělili mírovou, diplomatickou cestou. Bez krve a tím zaseti nové nenávisti. Díky tehdejší politice a jejich hlavních představitelů, můžou dnes naše národy, spolu v klidu a přátelství žít. Děkuji vám, pánové Havle, Klausy, Mečiare, že se můžeme navštěvovat, spolupracovat, bavit se, mluvit spolu. Aniž bychom si chtěli nafackovat. Děkuji vám za to, že nyní jsme opravdu přátelé.

Žádné komentáře:

Okomentovat