neděle 13. září 2015

O církvi

Dobře, ať se jim vrátí kostely, chrámy, modlitebny. Ale proč více? Vysvětlují nám to také tím, že církev bude z majetků a peněz žít, a že tedy nebudou činovníci placeni ze státního. Ale v bibli je něco o chudé církvi a chudých apoštolech. I Kristus chodil bos, ne? Proč by tedy církev měla mít nějaké jmění a majetky, z kterého by žila? Na počátcích církve to bylo tak, že šiřitelé chodili od vesnice k vesnici. Živili se tím, co jim kdo dal. Tak ať je dál živí věřící. Ať se věřící sami starají o chod církve. Proč se o chod církve mají starat všichni?


Církev si nikdy vlastnoručně na nic nevydělala, jako ty generace restituentů, který žádají svůj majetek. Ti kdo vlastní nějaké majetky (a neukradli si je, nebo jejich předci), tak si na ně museli tvrdě vydělat. A ti předci dnešních majetných začínali na poli, v manufakturách, v dílnách. A mnohdy museli tvrdě dřít právě pro církev. Církev 90% veškerého majetku získala sponzorstvím králů, šlechty, bohatých měšťanů a statkářů. Tedy z daní, defakto z práce a peněz těch chudých, poddaných, věřících. 10% získala přímím sponzorováním chudých. A na tom majetku pracovali ti obyčejní lidé. Za to, předci dnešních majetných, na 99% neměli žádné sponzory. Nikdo jim nepostavil domy (církvi - chrámy, kostely, kláštery). Nikdo jim nevěnoval pozemky (církvi ano). Vše si museli tedy vydřít, vydělat si na to.


Tak proč by se někdo nehlásil takto nabitého majetku? Vy byste se zbavil vlastní výplaty a věcí pořízených za vlastní výplatu? Já ne! A kdyby mě to někdo ukradl, tak bych to chtěl vrátit, vše. Ale církev vše nabila z darů. A kdyby mě někdo něco daroval a pak by mi to vzal, asi bych remcal, ale nechal bych to být. Zvláště kdybych hlásal něco o chudobě. V tom případě by mě bylo trapné, kdybych se hlásil o majetek. Vlastně bych ho ani nepřijal, kdybych hlásal skromnost a chudobu. Už jen proto, abych se neztrapnil, bych si o darovaný majetek neříkal. Nebyl bych pak pokrytec? Spíše mi vysvětlete, proč církev nejedná podle bible a podle toho, jak žil Ježíš? Že by bible a víra, byla pro církev jen reklamní trik, jak přijít k majetku?

Zastánci církevních restitucí hned připomenou, že církev měla i nemocnice, školy, pivovary, vinice, na kterých a v kterých, pracovali jen církevní členové a řády. Ano, a možná že tohle by měli církevní činovníci, ale i politici, kteří zastávají názor na restituce kladně, tak že to není jen o těch kostelích, ale o těch nemocnicích, pivovarech, školách, které sami financovali, sami si na ně vydělali. Ale kde se tohle dozvíme? Ještě jsem nikde v médiích neviděl, neslyšel, nečetl, že i ta církev měla majetky, na které si vydělala vlastní prací. A taky jsem nikdy nikde v médiích neviděl, neslyšel, nečetl, kolik by stát ušetřil, kdyby neplatil církev ze státního. A to jsou nejen platy duchovních, ale i starost o majetek, na který stát přispívá. To že to nehlásají novináři, to chápu, těm je to jedno. Naopak, svými neúplnými zprávami anebo přímo dezinformacemi, jim rostou kauzy a tím zisky. Ale proč to nehlásají ty, jich se to týká? Ty církevní hodnostáři a politici, kteří restituci chtějí?

Žádné komentáře:

Okomentovat