neděle 27. září 2015

Prý byli jistoty? Ale stejné jistoty za podmínek v socialismu, by dnes asi nikdo nechtěl!


Stále tu příznivci komoušů, levice, socialismu, a odpůrci pravice, demokracie, šíří názor, že tenkrát byli jistoty. Myslí tím, že byla plná zaměstnanost, dostávali byty, nebylo tak draho a každý měl na nájem… Ne že by to byla 100% pravda, ale fajn, ptám se:

Kdyby dnešní režim zajistil všem lidem práci, zadarmo zdravotnictví a školství, dával lidem podnikové byty, snížil ceny (klidně na úroveň před rokem 89) a nechal platy (klidně dnešní). No a samozřejmě by zařídil, aby i platy měli všichni stejné. Respektive, přibližně, jako za socíku. Ale zavedl by cenzuru, zrušil volby, nemohlo by se cestovat (tedy ne každý a ne všude. Jen kádrově prověření a jen do krajin spřátelených. S takovým režimem by se nejspíš mohlo jen do Ruska, Běloruska, Číny, Vietnamu, Venezuely, KLDR a na Kubu. Všude jinde by jste se mohli nakazit skutečnou svobodou a demokracií). Na věčnost by tu u moci byla jen jedna strana nebo koalice (za socíku to byla: národní fronta, jako zástěrka pro skutečně vládnoucí stranu: KSČ(M)). Zakázal opozici, speciálně tu levicovou, zvláště s komunisty by zatočil tak, že by je pozavíral a zlikvidoval. Pronásledoval by ty, kdo by s ním nesouhlasil, a to tak, že by je zavíral, nesměli by dělat svou práci, vyhodil by je z práce a škol, a trestal by i jejich rodiny. Trestal by se jiný názor vězením a zákazem veřejné činnosti. Režim a hlavně představitelé režimu by se nesměli kritizovat. A protesty proti němu by byly rozehnány a aktéři by byli zavřeni a doživotně perzekuovány.

Jak by se vám tento režim líbil? Jistoty by byli, práce by byla, zadarmo vzdělání a zdravotní péče, podnikové byty by opět byli, ceny za "hubičku" při dnešních platech… Docela fajn režim, ne? Tedy pravda, nesměli byste o režimu mluvit špatně, jinak byste asi už neměli takové jistoty. Ale co, přeci nepotřebujete osobní svobodu. Hlavně že máte bydlení, máte práci, u doktora nic neplatíte, za vzdělání nic neplatíte, za 1 (dnešní) plat si nakoupíte na rok (v tehdejších a znovu tak nastolených cenách) , za druhý zaplatíte roční nájem, za třetí si zařídíte byt, za čtvrtý se podíváte na dovolenou (Teď nevím, kam vás poslat, páč nevím, která zem bude bratrská. To víte, všude cestovat byste nemohli). A dalších 8 platů byste ukládali v bance. (stále počítám v socialistických cenách a kapitalistických (dnešních) platech) To vám stačí ke štěstí, ne? A že jiným to nestačí, že by přece jen ty svobody, a potom jsou pronásledováni a někteří i záhadně mizí? Ale co, když jsou blbí, tak dobře jim tak. Měli držet hubu.

Tak co, líbilo by se vám to? Zřejmě ano. Vlastně určitě ano, když s takovou láskou vzpomínáte na socík. Jistoty byste měli, platově by nikdo nevybočoval, ceny nízké, práce jistá, zdravotní péče a vzdělání zadara, peněz jak želez. Pohádka o nízké kriminalitě, poctivosti politiků, a jak vše funguje a jsou všichni šťastní, by se zajistila cenzurou, jako tenkrát, za krásného socialismu. A o čem nevíte, jako by nebylo, samozřejmě by se informovalo jen o úspěších režimu. No řekněte, nebylo by zase dobře? A to jen díky ODS (nebo jiné straně či koalici, za socíku se jí říkalo: národní fronta), což by se neustále připomínalo. Tak co? Začala by se vám ta dnešní doba konečně líbit? Podle té nostalgie po komouších a totalitě, po socialismu, bych řekl: ŽE ANO!

Mě osobně by se to nelíbilo. Jistota práce, školství a zdravotnictví za darmo, vysoké platy a nízké ceny, asi ano, ale za cenu ztráty svobody? To klidně tu nejistotu práce, školství a zdravotnictví zadarmo, vysoké platy a nízké ceny, vyměním za svobodu. Rád bych mohl nadávat na toho a na to, na koho a co, chci já, a chválit toho a to, koho a co chci chválit já. Bez strachu, že ty jistoty potom stejně ztratím. Rád bych jel na dovolenou, kam chci, ne kam mě režim pustí. A být pánem situace, kdy je na mě, kdo mi bude vládnout, tedy: volby, toho bych se rozhodně nechtěl vzdát, ani za cenu, že nebudu mít ty "jistoty", po kterých se některým lidem tak stýská. A chci kritizovat režim a jeho představitele, pokud bude něco špatně, beze strachu z toho, že mě zlikviduje, zavře, sebere ty "jistoty", po kterých se některým lidem tak stýská. Proto budu hájit demokracii a její představitele a brojit proti socialismu a jejich představitelích.

Žádné komentáře:

Okomentovat