neděle 13. září 2015

Jen ať to není jediná ryba

Ráth ze sebe udělal čudlu a politického vězně. Jen bych podotkl, že Ráth, ať byl více či méně, do případu zapleten (osobně si myslím, že to možná nebyl mozek té chobotnice, ale jen chapadlo), je velká ryba. Jako hejtman je jeden z nejdůležitějších mužů v zemi a nejdůležitější muž v kraji. Po presidentovi, vládě, vedení parlamentu a senátu, jsou pak hejtmani. Až za nimi jsou v hierarchii řadový poslanci a senátoři a na posledním místě zastupitelé krajů a obcí. Jako hejtman je nejvyšší člověk v kraji, tak že, je to velká ryba. Velkou rybou se nedá posuzovat jen vláda a president. Jistě, to by byla přímo velryba. Ale i socani (speciálně Ráth), sami považovali za velkou rybu i zastupitele Pražského magistrátu, pokud to byl pravičák. A najednou se v projevu považuje sám, ač na žebříčku moci mnohem výš než primátor města, za čudlu? Pomalu tak malou, jako by policisté chytili řadového úředníka na radnici. Tak že, policisté chytli velkou rybu.

A vzhledem k tomu, že byl i vysoce postavený sociální demokrat, tak i kdyby neměl jedinou z míněných funkcí (poslanec, hejtman, stínový ministr, člen zdravotního výboru PS, člen zastupitelstva v Hostivicích), tak to, že byl vysoce postavený straník, je velkou rybou. On sám by za velkou rybu považoval i řadového člena ODS v Horní-Dolní. A na Ráthovi je ještě jeden příklad. Když zločincům teče do bot, tak se snaží do toho namočit co nejvíce lidí. Ráth najednou obvinil všechny. Pravici za své odhalení a zadržení, levici za to, že to dělal přeci pro ně. Fakt hrdina. Prý ty miliony byli pro ČSSD na volby. Tak místo toho, aby tvrdil, že to vláda chce pošpinit levici, speciálně ČSSD, tak všichni chtějí pošpinit jen jeho. A to i ti, pro které to dělal. Tak sna mu za to ČSSD osobně poděkuje, když prozradil, jak ČSSD získává peníze. KORUPCÍ!? Nebo ne? No, ale když to říkal Ráth, ikona levicové čistoty, čestnosti, poctivosti...?

Také jsou hlasy, že policii má pod dohledem ODS. Fajn, a když pod dohledem byla za socanů (1998-2006), tak proč ona nejednala v dnes kritizovaných kauzách? Věří snad někdo z levice, že by levice chtěla chránit pravicové kmotry? Jak to, že za vlád levice, nebyl odhalen, dopaden a odsouzen jediný vrcholný představitel pravice? Že by nebyli důkazy? Nebo jim bylo jasné, že by dopadení prozradili, že i levice je namočená v těch kauzách? (mostecká uhelná - podezření jde opět do ČSSD, na Grosse). Skutečnost je jiná. Kdyby chtěla levice vyrovnaný rozpočet (nezadlužovat dál stát), tak by Zeman (ČSSD) za Klausových vlád, podpořila návrh na vyrovnaný rozpočet. Ale i v pozdějších letech to mohli udělat. ODS s ČSSD, vždy měli v parlamentu ústavní většinu. A nic se nestalo. Kdyby chtěla levice boj s korupcí, tak proč ho nezačala? I kdyby se potvrdilo, že korupčníci jsou jen pravičáci, tak ČSSD s KSČ (M), měli 111 poslanců, tak proč nezačali bojovat, odhalovat, trestat korupci? NECHTĚLI!

Politici by si měli sáhnout do svědomí. Měli by udělat sebereflexi. A minimálně by měli zrušit imunitu a nastolit (zákonem, vyhlášením, nepsaným pravidlem) pravidla, že podezřelý politik je dočasně zbaven funkcí, po obvinění musí složit mandát (poslance, senátora, ministra, člena zastupitele v obci, politické funkce a členství) a nečekat na soud a rozsudek. S tím, že se může po očištění vrátit, tak že, jeho nástupce by byl jen dočasný. A všichni jednohlasně odhlasovat zákony proti korupci (průhlednost zakázek, akcie na jméno, doložení majetku) a za vyrovnaný rozpočet. Jednohlasný souhlas ukáže, kdo jak to vážně myslí s bojem s korupcí a státem.

A proč nechali tu chobotnici krást a čekali na větší sousto? Podle mě proto, že měli podezření, že tu chobotnici někdo musí krýt. A oni nevěděli kdo. To že to je Ráth, se zjistilo v průběhu sledování. A proto čekali až na jeho chybu. Aby měli tu chobotnici celou, aby jim neuteklo žádné rameno. A věřím, že kdyby se zjistilo, že Ráth to není, tak by dnes nebyl stíhán. A živě vidím, že kdyby se ukázalo, že to byl nějaký pravicový, (nejlépe odeesák) politik, tak Ráth bude v parlamentu hřímat blesky, posměšky, urážky. A kdyby ještě ten politik přišel s takovouto obhajobou, tak se mu vysměje. Zvláště by zesměšnil to, kdyby se obviněný pasoval na politického vězně. Už živě vidím, co by řekl: Jo tak když ODS krade, je to politika, ale když kradou jiní, je to krádež? A když policie chytí ODSáka, je to politika, a když chytí jiné, je to dobrá práce policie? NEBO: Jo tak zlodějna je politický čin? Tak to máme plná vězení politických vězňů? Opravdu to vidím na živo.

A jen čas ukáže, jestli nastala změna, jestli se opravdu daří bojovat s korupcí. Jestli přibydou další velké ryby, nebo se jen zvířila voda a až se hladina uklidní, tak to tím skončí. To pak bude dobrý signál pro společnost, že se konečně nebude moci beztrestně krást, a špatný signál těm, kdo by chtěli krást. V případě, že další ryby nebudou, jen ty příslovečné čudli, tak to bude signál opačný. Pro společnost: krást se bude! Pro zlodějíčky: když tě nechytí, kraď! Tento černý scénář se snad nestane. V žádném případě se ale nesmí zlodějna brát jako politikum.

Žádné komentáře:

Okomentovat