neděle 13. září 2015

Ekonomické zprávy a předpovědi

Podle posledních zpráv, se ukazuje to, co mnozí předvídali už dávno. Čína stojí před krizí. Dalo se to čekat, protože jejich HDP šlo na horu hlavně díky stavebnímu boomu. Ale nakonec se ukázalo to, co v USA. Dnešní světová krize začala pádem bank, které investovali špatně právě do stavebního boomu. A já si myslím, že bude hůř. Čínské investice šly jedním směrem, bez ohledu na trh. Stavebnictví, nákup dluhů. Čínští komunisté prostě dělají stejné chyby, jako vyspělé státy světa. Tak že, nebude divu, když skončí stejně. Tak se mi zdá, že komunisté brzy přijdou o výkladní skříň socialismu. Jsou dva scénáře.


1) Čína přestane experimentovat s kapitalismem a opět zavede socialismus s pevnou diktaturou. Tím sice nezastaví krizi, ale obyčejní Číňané to z počátku nepoznají, protože ten pád zastaví rozkradením (znárodněním) majetku bohatých Číňanů. Tím odloží chudobu, ale ta se objeví za x let po tom, co zase začali budovat světlé socialistické zítřky.
2) Čína zažije takovou krizi, že to smete vládu komunistů, dostane se do vážných problémů. Skončí Čínské "Pražské jaro" nebo "Gorbačovská perestrojka" (vyberte si) a Čína se vydá cestou demokracie. A jelikož jsou Asiaté pracovití a inteligentní, tak se z toho dokážou dostat. A až potom bude Čína skutečná ekonomická velmoc.


A další zpráva, o deseti nejsilnějších ekonomikách světa. Vzhledem k tomu, že mezi těmi deseti mají být už zmiňovaná Čína a dále: Indie, Brazílie, Rusko. A nejen že jsou mezi tou desítkou, ale prý to budou tahouni světové ekonomiky. Tak pak nerozumím tomu, podle čeho se to hodnotí a jestli se to hodnotí podle toho, co kdo kolik vyrobí, nebo co kdo kolik si může koupit, nebo co to pro koho znamená. A co je důležitější pro spokojenost lidí? Jestli jeho stát vyrobí a prodá nejvíc na světě, nebo jestli si ty výrobky může koupit? A co je pro člověka důležitější? Jestli je mu vše, co se vyrobí, vymyslí, co civilizace nabízí (služby, zdravotnictví, školství a celá infrastruktura) dostupné, aby to mohl koupit a užívat. Já si vždy myslel, že důležité je právě ten dostatek a dostupnost.


A tady mě nejde na rozum, proč se jako tahouny světové ekonomiky předhazují státy, které dosahují sotva poloviny naší (ČR) úrovně - Rusko, nebo sotva třetiny - Čína, Brazílie, nebo jsou dokonce z našeho hlediska na hranici bídy, asi na desetině naší úrovně - Indie. A to naše životní úroveň je tak poloviční než u těch nejvyspělejších států. Nerozumím, že státy, kde je 50-60% lidí na úrovni bídy z hlediska EU a USA, a kde je 20-30% lidí na úrovni bídy i z pohledu těch samotných států, by se v nejbližší době, mohli stát tahouni světové ekonomiky. Nejspíš se to počítá podle toho, kolik která zem vyrobí, dále kolik toho prodá jiným státům (export). To ano. Tomu bych rozuměl. Ona také v těchto státech žije dohromady polovina obyvatel světa. Tak to by bylo, aby nevyrobili nejvíc na světě, když mají k dispozici každého druhého dělníka. Jen je škoda, že každý druhý člověk světa, si ten výrobek nebude moci dovolit a tak si toho užít. No, nejspíš na tom nezáleží, že?

Žádné komentáře:

Okomentovat