neděle 27. září 2015

Pravice neumí vládnout!


Jsem na pravicové politiky hodně nasr… naštvanej! Tak to promrhat skoro ústavní většinu, můžou totální amatéři, bez špetky politické zodpovědnosti a myšlení. Co nám naše pravice ukazuje je hlavně to, že není schopná soudružnosti, pevnosti, domluvy, spolupráce, politické zodpovědnosti. Tím ukazuje, že není schopná vlády. Pravicové vlády od druhé vlády Klause, zatím nikdy nedokončili vládu v řádném termínu. Levicové zatím vlády až do řádných voleb. Čímž se ukazuje, že naše levice je pevná, soudržná, umí spolupracovat, domluvit se. Ukazuje se, že levice vládnout umí.

Obě vlády, pravá i levá, přitom měli své korupční aféry, problémové zákony, levicová vláda dokonce více nezaměstnaných než pravicová vláda, pokles důvěry také měli obě vlády. Čím to tedy je, že levicové vlády vydrželi a pravicové ne? Obě vlády, pravá i levá, procházely kritikou veřejnosti a opozice, a opozičními snahami o pád vlády. Obě vlády, levá i pravá, procházely krizí, kdy se některá z pidi stran v koalici, snažila vládu rozložit. Tak v čem je ten neúspěch pravicových vlád a úspěch levicových (z pohledu dokončení mandátu v řádném termínu)? Co bylo pojidlem levicových vlád a rozkladem pravicových vlád?

Pochybuji, že množství kauz nebo vnitřních roztržek, počet zákonů kvalitních či nekvalitních, množství kritiky v poměru k chvále, víše-níže popularity… Vším si prošly obě vlády (pravá i levá). Tak co? Jeden důvod je ten, že pravicové vlády nakonec podlehli a podřídili se voličům, a společenské náladě. To levice, i když měla jednu chvíli asi 10% důvěru, ten lid, kterým se ohání, neposlechli a šli dál. Myslím, že to je jeden z důvodů, proč levicové vlády drží a pravicové ne. Levicové se bijou v prsa, jak jim jde o lid, to pravicové ne. Ale skutečnost je taková, že levici jde o lid jen před volbami, ale jejich vládní činnost je z dlouho dobého hlediska, proti lidem. Zato pravicová vláda je z dlouho dobého hlediska, pro lidová. Narážím na neschopnost jakýchkoliv reforem levicových vlád a na dělání reforem pravicových vlád. Což ukazuje, že levici jde o udržení moci za každou cenu, to pravici ne.

Druhým důvodem by mohl být boj o moc. Levici ztráta popularity nevadí, protože ví, že má mnohem širší voličskou základnu než pravice. A levice ví, čím utáhne voliče: POPULISMEM, na úkor budoucnosti. Nezapomeňme na nesmrtelný výrok Paroubka: státní dluh se neplatí. Zato pravice má menší volební základnu, a nechce používat populismu, protože ví, že by to bylo na úkor budoucnosti. A zatím co levici stačí populismus s motem: po nás potopa, tak pravice chce skutečně fungující společnost i do budoucnosti. A tady je ten druhý problém. Populismus je jen jeden: dáme vám vše, co si přejete. Zato reformy pro budoucnost, se mohou dělat desítkami možností. Taky proto nejsou v celém světě stejné zákony, sociální systém, daně… Dokonce to nemají stejné ani sousedi.

Levice umí nabídnout jen jedinou cestu, proto nepotřebuje bojovat s ostatními levicovými stranami o moc. Zato, pravicové strany mají každá svůj vlastní program reforem. A ten chtějí prosadit. Ale jak to bývá, tak pokud nejsou jedinou vládní stranou, ale jsou v koalici, tak musí v něčem ustoupit. No, a když jejich preference klesají, tak přestanou myslet vládně, státnicky, koaličně, ale jen stranicky. Začnou bojovat o voliče, a tak začínají vyzdvihovat své zásluhy (tedy vše, co se vládě povedlo), a vinit své koaliční partnery z neúspěchů (vše co se vládě nedaří a nepovedlo). A nakonec koalici rozloží v bláhové představě, že vyhrají volby, nebo získají takovou pozici, že budou rozhodující silou, a budou si moci diktovat podmínky, a tím prosadit svůj program.

Proč tedy u nás levicové vlády vydrží a pravicové ne? Prvním důvodem je, že levice kašle na mínění veřejnosti, a snaží se udržet vládu za každou cenu, a pravice ne. Druhým důvodem je, že levice má napříč stranami jednotný program, na který slyší většina společnosti: všichni si budou rovni a budou mít všichni stejně…, kdežto pravice má různé programy, které chce prosadit, a když se nedaří, tak to zabalí v bláhové představě, že si tím získají voliče a vyhrají volby. Někdo by dodal třetí důvod: kauzy, korupce…. Ale tento článek je o (ne)pevnosti vlád, ne o jejich podpoře a důvěře v ní. Tak tento bod rozebereme jindy.


PRAVICE UKAZUJE, ŽE NEUMÍ VLÁDNOUT, PŘESTO JE JEDINOU ALTERNATIVOU PRO BUDOUCNOST!
Komunisté, socialisté, ale i odborový bossové, se už těší na koryta.
CHCETE PLNÉ TALÍŘE A LEPŠÍ ŽIVOTY PRO VAŠE DĚTI A PRO BUDOUCNOST? VOLTE PRAVICI!
CHCETE PLNÉ TALÍŘE A LEPŠÍ ŽIVOT PRO SEBE BEZ BUDOUCNOSTI PRO VAŠE DĚTI? VOLTE LEVICI!

VOLÍTE-LI ČSSD, VOLÍTE I JEJÍ DVOJČE KSČ(M)

Žádné komentáře:

Okomentovat