neděle 27. září 2015

Volby 2013. Dotazník pro strany od voliče


Mé otázky na internetu některé rozčilují, nechápou je, a odkazují mě na program stran, na mítinky. Dokonce jsou některým tak nepříjemné, že jestli vůbec odpoví, tak jen aby ze mě udělali nějaký obtížný hmyz, který je třeba zamáčknout. Ale já nechci číst desítky programů, a už vůbec ne celé, protože mě nezajímají všechna témata. A tak jim položím otázky jen k tomu, co mě zajímá a jak poznám jejich myšlení. Jistě, mohou si vymýšlet, ale já oslovuji jen ty, jejíž názory a programy, jsou všeobecně známi. Tak nelze nalítnout na úplné lži. A také prý je otázek hodně a nepřehledně. Tak jsem své otázky rozdělil a očísloval do více skupin, a doplnil dalšími otázkami.

A proč bych se měl táhnout někam, často kilometry, protože žádný politik nenavštíví každou vesnici a osadu, věnovat mu svůj čas (i kdyby měl zanedbat své povinnosti) a peníze (za jízdenku, za benzín) pokud možno se ho moc neptat, a neutrácet tak "jeho" drahocenný čas? A hlavně, pozor na složité, nebo nedej bože kritické, otázky a témata? A pokud já nepolezu za politikem, a pokud nemohu z důvodu nemoci, stáří, tělesného postižení za ním lézt, tak mám holt smůlu? A pokud politik nestojí o mě, tak já nestojím o takového politika! A pokud nestojí politik o mě před volbami, tak už určitě o mě nebude stát po volbách! NA TAKOVÉHO POLITIKA JÁ NEMÁM NÁLADU A JEN DOUFÁM, ŽE TAKOVÝ POLITIK ČASEM "VYMŘE"!

Jako příklad, jak si představuji skutečný zájem o voliče, o lidi, uvedu dvě strany z opačných pólů. Svobodní a komunisty. Obě jsou na mé otázky sdílní. Některé skupiny otázek jsem doplnil o další. Proto je zveřejňuji znovu, a jen se omlouvám za opakování Svobodným a komunistům, protože ostatní mě ještě neodpověděli, tím to pro ně nebude opakování, ale další prosba o odpověď.

No, nevěřím, že by nějakou stranu a politiky, zahrnulo 8 milionů voličů otázkami. Ale prosím: Vezmu-li, že je kolem 6000 obcí, v nich je minimálně tří členné zastupitelstvo (to už je minimálně kolem 20 000 politiků), dále mají nějaké poradce, volební štáb, příznivce, což by bylo tak 5x tolik? (asi 100 000 lidí). Počítám-li, že každá strana není v každé obci, ale budu počítat průměrně tak 5 stran na obec. To už dělá baj-očko tak minimálně 500 000 lidí, zabývající se politikou. Tak mi netvrďte, že těch 500 000 (a to minimálně) lidí, nedokáže odpovídat na otázky 8 000 000 voličů, děleno 60 dní (dva měsíce před volbami) = 133 333 na den, děleno 20 000 politiků v každé straně (v podstatě jejich mluvčí, znající program a názory strany a politiků té strany), což dělá 3 až 4 lidi na den. Opravdu se nedá denně odpovědět 6 až 7 lidem? NEVĚŘÍM!


Otázky, co byste chtěli udělat, když budete v parlamentu a případně ve vládě:
A) Mezinárodní otázky:

1) Méně EU, více národní samostatnosti ANO - NE.

2) Ponechání si koruny místo eura ANO - NE.

3) Zůstat v NATO ANO - NE.

4) Více Islámu v Evropě ANO - NE.

5) Více globalizace ANO - NE.

6) Postupné politické přibližování a vznik větších státních celků, na úkor národních celků (příklad EU) ANO - NE.

7) Váš pohled na konflikt Izrael - Palestina. Viník je Izrael a oběť Palestina ANO - NE.

Otázky, co byste chtěli udělat, když budete v parlamentu a případně ve vládě:
B) Systémové (politické) otázky:

1) Demokracii, kapitalismus se sociálními prvky, ne socialismus ANO - NE.

2) Méně státu (menší daně, minimální regulace, rozhodování) ANO - NE

3) Více Individualismu než kolektivismu (více osobní odpovědnosti) ANO - NE.

4) Více soukromého sektoru, méně státního ANO - NE.

5) Každý strůjce svého osudu, ne stát a systém ANO - NE.

6) Všeobecné referendum ANO - NE.

7) Další rozšíření o prvky přímé demokracie o volbu starostů a poslanců (pokud zůstanou obě komory parlamentu) ANO - NE.

8) Zrušení jedné komory parlamentu (senát či sněmovnu) a její kompetence přesunout do té jedné komory (parlament) nebo rozdělit mezi presidenta, premiéra a parlament ANO - NE.

9) Většinový volební systém, kde vítěz bere vše ANO - NE.

Otázky, co byste chtěli udělat, když budete v parlamentu a případně ve vládě:
C) Systémové (ekonomické) otázky:

1) Vyrovnaný rozpočet (obecný, krajský, státní) ANO - NE.

2) Rovná daň (maximálně dvě), žádné progresivní zdanění ANO - NE.

3) Spoluúčast ve školství a zdravotnictví (poplatky) ANO - NE.

4) Podporovat jen ty, kteří to opravdu sami nezvládnou, z důvodů stáří a nemoci, postižení (adresné dávky) ne všechny ANO - NE.

5) Možnost mít na výběr mezi státními a soukromími fondy, zda a jak si budeme připlácet a šetřit na vzdělání, léčení, spoření na stáří ANO - NE.

6) Transparentnost všech zakázek pro obec, kraj, stát ANO - NE.

7) Financování stran, hnutí, sdružení, skupin, jednotlivců, a jejich propagace a volby, si každý bude hradit sám a ze sponzorských darů ANO - NE.

Otázky, co byste chtěli udělat, když budete v parlamentu a případně ve vládě:
D) Otázky k práci a fungování politiků, stran, úředníků:

1) Politická, hmotná a právní odpovědnost za rozhodnutí obecního, krajského, státního úředníka a zvoleného politika, pokud dojde ke škodám ANO - NE.

2) Majetková přiznání a transparentnost účtů všech úředníků a politiků v obecných, krajských, státních úřadech a funkcích ANO - NE.

3) Morální kodex úředníka a politika s tím, že při důvodném podezření z porušení zákona, okamžitě odejde ze všech úřadů a funkcí, až do zbavení toho podezření, s možností návratu, a pokud tak neudělá, tak bude moci být odvolán voliči (nejde o hon na nepohodlné, proto by ten důvod musel být opravdu odůvodněný, ne pavlačové: jedna paní povídala) ANO - NE.

4) Volební program by měl být závazným slibem s tím, že při porušení tohoto slibu (nedodržení, konání opaku, odchod ze strany, hnutí, sdružení, skupiny, za kterou byl zvolen, protože krom senátu, je volen v rámci strany, hnutí, sdružení, skupiny, ne za sebe) by měl podle osobního kodexu sám odstoupit ze všech úřadů a funkcí, které zastává. A pokud tak neudělá, tak bude moci být odvolán voliči ANO - NE.

5) Spolupracovali byste s komunisty ANO - NE. Protože to není otázka na komunisty, tak oni ať odpoví: 5) Chcete návrat socialismu takového, jaký jste tu provozovali 40 let (nepočítám 50tá léta)? ANO - NE.

6) Šli byste do vlády i za cenu, že byste museli ustoupit od svého programu, a to hlavně od hlavních "pilířů" vašeho programu? ANO - NE.

7) Na závěr, můžete napsat hlavní "pilíře" vašeho programu? Stačí tak tři.


E) Otázky, jak se díváte na přelomové události v naší zemi:

1) Jak se díváte na události v Československu v roku: 1938, 1939, 1946, 1948, 1953, 1968, 1989?

2) Co hodnotíte kladně a co záporně (více jak dvě věci prosím) na 1 republice, (válku vynechám), na socialismu, na dnešní době?

3) Co je podle vás největší problém dnešní doby (alespoň 3 body prosím) a jak budete řešit vámi vybrané problémy?

4) Co je podle vás dobré na dnešní době (alespoň 3 body prosím), a proto byste to nechali beze změn?

5) Seřaďte pořadí jednotlivých republik (první, socialistická, dnešní) podle míry za A) demokracie, B ) životní úrovně, C) právního státu

Př: A) první republika, socialismus, dnešek. B ) socialismus, dnešek, první republika. C) dnešek, první republika, socialismus. (berte to jako příklad, takto seřazené to nemám ani já) Nejde mi o skutečnou míru demokracie, životní úrovně a právního a sociálního státu podle nějakých statistik nebo jiných ukazatelů, ale o vašem pocitu, jak to vidíte vy. Skutečný stav by mohl samozřejmě hodnotit ten, kdo byl v produktivním věku (ani dítě ani senior) ve všech dobách, což samozřejmě je biologicky vyloučeno :-D

6) Z jakých zemí světa bychom si měli vzít příklad a z jakých ne, po stránce jejich systémů (demokracie, ekonomika, právo, sociální systém, zákony) alespoň jeden z každé stránky.

Žádné komentáře:

Okomentovat