neděle 13. září 2015

Lidé jsou stále stejní

Stále se dnes kritizuje nejvíce chování lidí a případně se k tomu přidává: díky dnešní době. Jistě, kdyby se lidi chovali jako lidi (což znamená: JAKO JAK?), bylo by to hezké. Ale myslím, že náš pohled na dnešní svět a lidi, je pohledem současníků. A je to úplně stejný pohled, jako vždy byl. Současníci vždy, ve všech dobách, byli k přítomné době kritičtí. A k době dávné byli méně kritičtí, nekritičtí až shovívaví. A vzhledem ke kritickému vnímání doby, ve které žili/žijí, se dívali/dívají do budoucnosti velmi černě a s obavami. To bylo, je a bude. Stejně tak, jak dnes lidi nadávají na morálku lidí a na stále horší poměry, se nadávalo před sto, tisíci lety, před naším letopočtem, už od počátku lidstva. I proto vznikali bohové, kteří trestali, a popisoval se ráj, kde bude lépe.


Kdyby lidé od počátku věků byli spokojeni s přítomností, nebáli by se budoucnosti, nebásnili by o minulosti. Nepotřebovali by bohy, ráje, ideologie, strany slibující nové ráje. A vzhledem k tomu, že lidi, společnost, civilizaci, systém, dobu, kritizovali současníci: filozofové, básníci, spisovatelé, umělci, historici, kronikáři…, ve všech dobách a systémech, jak se můžeme dočíst v dávných záznamech, tak je vidět, že lidi se ve skutečnosti zásadně nemění a jsou více méně stále stejní. Prostě je to vše o kritice současníků doby, ve které žijí. Vždy se lidi budou dívat s nostalgií na dobu dávnou, s kritikou na dobu současnou, s obavou na dobu budoucí.

Proč myslíte, že vznikali v prvopočátku lidstva bohové, trestající špatné jednání člověka? Nakonec, v desateru je popsáno, že se kradlo, vraždilo, podvádělo, smilnilo… už dávno a dávno.

Proč faraoni dělali důmyslně chráněné hrobky a ještě je jistili prokletím těch, kdo by je chtěl narušit? Proč asi?

A nejstarší trestní zákoník je starý asi 4000 let. Proč asi? A mohl bych pokračovat.


Prostě, špatní lidi byli, jsou a budou. Ve všech sférách, ve všech společenských třídách, ve všech národech, skupinách. Ale zároveň byli, jsou a budou lidé dobrý. A vždy bylo, je a bude více těch dobrých. Kdyby to tak nebylo, tak nevzniknou trestní zákoníky, kriminály, soudy a policie, protože by to ti špatní nedovolili. No a nakonec, v takovém světě by se ani nedalo žít. Tím myslím fakticky, prakticky, technicky, ne že si někdo myslí, že dnes se už nedá žít.

Žádné komentáře:

Okomentovat