neděle 13. září 2015

O potravinách

Po zhlédnutí pořadu: ta naše povaha česká, jsem si jen řekl: Další pokus médií, jak preferovat české výrobky. Jako reklama dobrý. Ale skutečnost je trochu jiná, že? Opět další pořad o ničem, tedy na nic, čili zbytečný.

Kdyby platilo: České = dobré, kvalitní, zdravé, nezávadné… a nečeské, dovezené = špatné, nezdravé, závadné až skoro životu nebezpečné, tak by tu už bujeli nemoci, možná by se umíralo z jídla (respektive z nedostatku živin v jídle), množili by se alergie, byli by miliony nemocných. Vlastně by tu už byla epidemie, možná srovnatelná s hladomorem. No, ona to zase není taková blbost, jak si myslíte. My bychom neumírali hlady, ale na nedostatek skutečných živin. Vitamínů, minerálů, cukrů, sacharidů (a dalších složek), protože tu min. 90% lidí, kupuje ty zahraniční potraviny, které údajně jsou: nekvalitní, nezdravé, bez živin, až skoro životu nebezpečné. Skoro by si člověk myslel, že je stejné, jestli jí dovozové potraviny nebo podrážku od bot. To by bezpodmínečně muselo vést k nedostatku živin, důležitých pro život, a tedy k: minimálně vážnému poškození zdravý ne-li k smrti.

A vzhledem k tomu, že tu nemáme "hladomor" (protože nedostatek živin je vlastně vyhladovění těla, ne?), tak to asi nebude tak, jak se říká. Myslím si, že dovezené potraviny (minimálně ze zemí EU) určitě nebudou závadové, nekvalitní, a už vůbec životu nebezpečné, tedy bez živin potřebných k životu. Teď vynechme různé podvodníky na hranici zákona, kteří pro zisk prodají i takové potraviny, které by se dali označit, že je to stejné, jako kdyby prodali ty podrážky od bot. Ale těch rozhodně není většina a určitě jich není tolik, aby to dělalo podstatné procento v potravinovém průmyslu. A tací jsou i v našich řadách pěstitelů, výrobců a prodejců, nesnažme se tvrdit: že co Čech, to poctivec a co cizinec, to nepoctivec. Tak problém by se neměl sledovat v kvalitě apod., ale jinde. A nejspíš v CENĚ.

Až bude Český výrobek CENOVĚ srovnatelný se zahraničním, tak věřím, že Češi budou kupovat České výrobky. Pokud ale naše ovoce a zelenina. Naše mléko a mléčné výrobky. Naše maso…, bude o 5, 10, 20,……… v případě Čínského česneku i o 100 kč dražší, tak žádná osvěta, reklama, žádný pořad, kde se budou strašit lidi, že pokud budou jíst zahraniční potraviny, že minimálně budou mít běhavku či zácpu, v horším případě alergii, žloutenku a jiné, skoro smrtelné nemoci. Zlevněte naše potraviny. Nebo jejich ceny srovnejte s těmi zahraničními. Pokud rozdíl bude v halířích, nebo v pár korunách, tak si je koupíme. Ale pokud naše potraviny budou dražší o 5, 10 i více korun, tak Českého konzumenta neodradí ani strach z poškozeného zdravý a smrti. A už vůbec ne, pokud vidí, že to tak není.

Pokud nepřijde nějaká epidemie z jídla, pokud se nezvýší úmrtnost z jídla, tak místo strašení z jídla, nabídněte nižší cenu jídla. A uvidíte zázrak. Najednou bude poptávka po Českém jídle a EU se bude moci zahrabat. A stát ušetří, za celkem zbytečné pořady, propagující naše suroviny a výrobky, které mohou být sebekvalitnější, ale pokud budou drahé, tak pro Českého zákazníka, budou neprodejné.

Žádné komentáře:

Okomentovat