neděle 13. září 2015

Presidentské volby. Část 2

Další odpovědi kandidátů na presidenta:

Postavení ČR ve světě:
Nejblíže mému postoji: Bobošíková a Sobotka, ostatní by nejraději vystupovali v rámci EU, tedy ne za ČR.

Vzdělání, věda a kultura:
Shodl bych se s většinou, ale nejméně s Dienstbierem a Fišerovou.

Morálka a korupce:
V podstatě všichni se shodují na tom stejném, s čím i já souhlasím. Až na Dienstbiera a Fišerová, kteří vidí v podstatě jedinou možnou nápravu: Změna politického systému! Což je blbost, která nic neřeší. U Dienstbiera mě odpuzuje, že se nehlásí k tomu, co tu zavinila i jeho strana.

Ekonomika ČR:
Nejvíce souhlasím se Sobotkou. Dienstbier je prostě sociální demokrat, co jiného by mohl říkat. S ostatními v podstatě souhlasím také.

Změna politického stylu:
Jako u většiny otázek, v podstatě souhlasím se všemi. Je znát, že se volební boj a volba blíží, tak jsou všichni ve střehu a opatrní, a vyčkávají na reakce protikandidátů.

Vize a principy pro budoucnost:
Také bych to tak říkal. Až na Fišerovou. Protože pohádky do reálného života nepatří. Bohužel. Ale bylo by to hezké, ne? A Sobotka u mě boduje nejvíce, protože jako jediný vidí to, že naše zem je na tom stále dobře. Jsem pro optimistického presidenta, ne pesimistického. Optimista šíří dobrou náladu a tím naději na lepší časy. Pesimista to neudělá ani neumí. Ten bude šířit jen tu špatnou náladu. A to je pro společnost špatné.

Sociální spravedlnost:
Pane Dienstbiere, vzhledem k historii vaší rodiny, se divím, že byste chtěl návrat k socialismu. Jistě, s lidskou tváří. Už chápu, že vaše strana opět spolupracuje s KSČ(M). Vaše proslovy, jako by vám psali v UV KSČ(M). To samé bych napsal u paní Fišerové. Okamura mě, jako podnikatel, velmi překvapil. Asi to, že komunismus je nejdemokratičtější systém, myslel vážně, když má komunistické názory.

Lidská práva:
Nebudu se opakovat, ale to stejné jako v sociální spravedlnosti, bych o Dienstbierovi a Fišerové napsal i sem. Pane Dienstbiere, paní Fišerová, jste pro mě absolutně nevolitelní kandidáti. Pan Okamura také. Nechci presidenta, který bude presidentem, jen jedné části obyvatel.

Podle tohoto dotazníku, zjišťuji, že bych v některých případech změnil své rozhodnutí. Nyní jsou pro mě v názorech nevolitelní: Dienstbier, Fišerová a Okamura. Ať mě prominou příznivci kandidátů i samotní kandidáti, které budu jmenovat. Ale vizáží a vystupováním, i když v názorech souhlasím, nejsou u mě volitelní: Franz, Schwarzenberg, Zeman. Bobošíková si polepšila, zvláště postojem k EU a naší suverenitě a sebevědomí národa, ale není mou favoritkou. Do čela peletonu se dostává Sobotka a jako žena (ale nejen proto) Roithová. Mé průběžné pořadí:
Přemysl Sobotka (ODS)
Zuzana Roithová (KDU-ČSL)
------------------------------
Jana Bobošíková (Suverenita a nezávislý, vyřazený kandidát)
Jan Fischer (nezávislý)
Vladimír Dlouhý (nezávislý, vyřazený kandidát)
------------------------------------
Jiří Dienstbier (ČSSD)
Táňa Fišerová (nezávislá)
Vladimír Franz (nezávislý)
Tomio Okamura (nezávislý, vyřazený kandidát)
Karel Schwarzenberg (TOP09)
Miloš Zeman (SPOZ)

Žádné komentáře:

Okomentovat