neděle 13. září 2015

Mýty o rovnítku krize=válka

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová, předpovídá 3 světovou.

Jeden z velkých omylů takových chytrolínů. 2 s.v. nebyla vyústěním krize. Ta by byla i bez krize (možná). Krizi jen Hitler a nacisté zneužili pro získání moci. Hitler plánoval válku, ještě než krize nastala. Jako příklad bych připomněl, že jeho pokus o převrat a získání moci, a to celých 6 let před černým pátkem (puč listopad 1923, krach na burze a rozjezd velké krize říjen 1929). A co myslíte, že by se stalo, kdyby se mu to povedlo? Začal by válku nebo nezačal, kdyby krize nepřišla? Kdyby nebylo krize, tak se možná nedostane k moci, kterou získal díky populistické politice. Tentokrát jí získal legálně, ne jako naši komunisté po válce, když si nejdříve volební zákony připravili tak, aby vyhráli.

Já bych se tedy rozhodně nebál krize, ale populistů, kteří toho opět mohou zneužít. Krize rozhodně není tak nebezpečná, jako všichni ti Hitlerové, Leninové, Stalinové, Kimové, Maové, PolPotové a Gotvaldové... Krize maximálně přivodí vysokou nezaměstnanost, následovanou velkou chudobou, která může rozpoutat lokální revoluce (rudé i hnědé) a maximálně V KRAJNÍM PŘÍPADĚ občanskou válkou v jednotlivých zemích. Jistě, bude to taky tragédie, ale doufám, že dnes to není krom Afriky, problém dalších částí světa. Ale pokud se do čela státu nedostanou jmenovaní (a i nejmenovaní) populisté, tak žádná světová válka (ani lokální, mezi dvěma státy) nebude.

A skoro bych se vsadil, že krizi používají hnědí i rudí jako metlu demokracie a žebřík k moci. To víte, každý se bojí války, a když komunisti i nacisti slibují návod, jak vyřešit krizi a tím předejít válce, tak proč je nevolit, aby nebyla válka. Že soudruzi a soukmenovci?

Co se války týká, tak bych se rozhodně nebál i mnohem hlubší krize. Ale vzhledem k narůstání populace a ubývání potravy a vody, bych se bál toho, že lidé budou hladovět a žíznit. A pak si půjdou pro kus jídla a hlt vody kam koliv, ke komu koliv. Půjdou i se zbraní v ruce. Ale hlad a žízeň donutí lidi jít a dostat základní potřebu života i holýma rukama. Nebudou se na nic ohlížet. Podle mně, ale i podle některých odborníků (už jsem o jednom psal v jiném článku), nastane velké stěhování národů, tentokrát za potravou a vodou. A kde se setkají s odporem, tam svět bude válčit o tu vodu a potravu a nejspíš se vzájemně vyhladí. Skoro.

Žádné komentáře:

Okomentovat