neděle 13. září 2015

V čem je chyba

Souhlasím, že by měla vznikat nějaká sdružení, která budou dohlížet nad poctivostí, čestností, morálních zásad těch, pro které by to mělo být hlavní krédo jejich života, jednání a chování. Ano, souhlasím s tím, že je špatně, když lidem nevadí, jak se ti, co mají jít příkladem, chovají tak, že ukazují špatný příklad. A že jsou lidi neteční a je jim to… šumák. Co byste ale chtěli po 40 letech komunistického deformování pravdy, poctivosti, morálky lidí? Co byste chtěli, když všeobecný nedostatek vháněl celý národ do korupce a zlodějny? V socialismu se šířilo povědomí lidí: kdo nekrade, okrádá rodinu, protože kradou všichni. A drž hubu a do ničeho se nepleť, jinak na to doplatíš. A také: Moc se neozývej a nevystrkuj hlavu, mohl bys o ní přijít.


Kdo něco sháněl, ten musel podplatit toho, kdo to měl. A když to nebylo ani na místech, kde to mělo být, tak sám nebo prostřednictvím podplaceného člověka, si to někde ukradl. A když jsme dělali někde, kde se nám nabídla možnost něčeho, co nebylo k sehnání, tak jsme si to vzali a pronesli vrátnicí, mnohdy i před očima vrátného, který měl právě těm jevům zabránit. I na to vznikl vtip o divech socialismu (použiji jednu pasáž, celkem je jich asi 10): vše je rozkradeno, ale nikde nic nechybí.


No a teď si vemte, že po revoluci tu bylo tak 70% lidí, kteří se do socialismu už narodili, a tak už tímto povědomím byli formováni. A ti vychovali 100% lidí, kteří dnes jsou ve věku, kdy o něčem rozhodují. Tak já se nedivím, že tu stále doznívá ten socialistický marast: kdo nekrade, okrádá rodinu, protože kradou všichni. A drž hubu a krok a do ničeho se nepleť, protože na to doplatíš. A také pocit, že stát je vševědoucí a všemohoucí, který se o všechno postará sám, tak co bych se o sebe staral. A bude to trvat ještě jednu až dvě generace, než se toto povědomí vytratí, minimálně - začne vytrácet.


Je dobře, že fungují různá sdružení, která jdou po krku takovému myšlení. Která vyzývají proti korupci, zlodějnám, podvodům. Proti lhostejnosti, mlčení, nechuti společnosti a hlavně jednotlivců, se zapojit do změn systému. Souhlasím, že by se mělo burcovat od zdola a jít nahoru. A měl by se každý jednotlivec, každá skupina a sdružení ozvat a ukázat na špatnosti a žádat nápravu. A mělo by se mluvit a vyzdvihovat vše a každý, kdo se chová slušně, čestně, poctivě, a něco dokázal. Pro sebe, firmu, druhé, pro společnost - lidi a stát. Ale bude to marná práce, skoro zbytečná, pokud se nepřidají média.


Pokud média budou informovat jen o tom špatném, tak i kdyby to byl jen jediný příklad, tak si lidi budou myslet, že se tak chovají všichni podnikatelé, firmy, politici. Pokud se média budou zabývat jen těmi špatnými věcmi, jen těmi, kdo korumpují, jsou zkorumpovaní, kradou a podvádí, jsou nečestní a nemorální, tak si stále lidé budou myslet, že všichni jen kradou, korumpují, jsou zkorumpovaní, podvádí, a jsou nemorální a nepoctiví. A proč by si to nemysleli, když čtou, slyší a vidí jen takové příklady? Když se nedozví o těch, kteří takoví nejsou?


Já bych tedy nehledal jen chybu v lhostejnosti lidí, ale i v lhostejnosti médií, kterým nejde o nápravu, ale o zisky ze sledovanosti jejich tisku (rozhlasu, televize, webových stránek). No, kdo by je pak četl, poslouchal, sledoval, kdyby těch špatných bylo jako šafránu a museli by se hledat, jako jehla v kupce sena? A než by takové našli, tak by museli vysílat jen o těch poctivých? Myslím, že si každý už všiml, že když zrovna není nějaká všivárna odhalená, tak tomu říkají: okurková sezona. Tedy doba, kdy nic není. Tedy není v jejich pojetí, což je nějaký peprný skandál nějakého jednotlivce, firmy, politika. Copak dobrá zpráva nic není? A když se to ukáže, tak ať se kouknete, kam se kouknete, tam se povídá jen o tom samém. A už jim rostou zisky z prodeje a sledovanosti. Jako by se za špatnou zprávu modlili, až si jí vymodlili. No, a když modlitby nepomohou, tak si pomůžeme sami, ne?


Ale tady bych viděl zase chybu v lidech. Kdyby si to lidi nežádali, tak média by tímto způsobem neinformovali. Lidi potřebují kolem sebe zlo, nenávist, nesnášenlivost, spory, nepoctivost, nečestnost, nemorálnost. Potřebují ty špatné, které jim kazí život, ale zároveň jim ho zpestřují, protože mají na koho nadávat a na koho si stěžovat a komu se vysmívat, o čem se bavit. A pravda, láska, čest, morálka, poctivost? To nikoho nezajímá, to je nuda. Kdo by to četl, poslouchal? Koho by to zajímalo? Lidi vám řeknou, že chtějí žít v pravdě, lásce, poctivosti, ale přitom je zajímá jen ta lež, nepoctivost, nenávist. Nepídí se po informacích kladných, ale po záporných jdou jak slepice po flusu. Lidstvo a civilizace je tak nějak schizofrenní, nezdá se vám?

Žádné komentáře:

Okomentovat