neděle 13. září 2015

Krize EU

EU (dříve Evropské společenství uhlí a oceli, pak EHS) byl od počátku politický projekt. Jak na západě (EHS) tak na východě (RVHP). Tak se to dalo brát až do pádu socialismu. Ale když se v 90 letech měl projekt přeměnit na EU tak to měl být čistě ekonomický projekt. Ale on to bohužel dál zůstal projekt hlavně politický. Proto dále nebyla rozhodující ekonomika ale politika, jinak by nemohlo přijít tak rychlé rozšíření (minimálně o Rumuny a Bulhary) v podstatě měli být při rozšiřování o nové členy, přijaty Švédsko a Finsko. Ty ostatní tam měli přistoupit až by dosahovali ekonomické úrovně minimálně třetiny členských států a ne když ti nejbohatší přistupující (ČR, Maďaři a Slovinci) byli daleko za těmi nejchudšími starými členy.


A takové překotné přijetí eura. Kdyby se to dělo čistě ekonomicky tak dnes nejsou takové problémy a jsou tam jen ti nejbohatší státy (Německo, Francie, Rakousko, státy Beneluxu, Skandinávské státy, Británie - kdyby chtěla). Na euro ještě nenastal čas, pokud se nebudou všichni řídit jednotlivými pravidly. Jak by asi fungovala naše koruna, kdyby každý kraj měl jinak nastavenou ekonomiku? A EU by se nemuselo vyloženě rozpadnout. Ale mělo by se rozhodně zpomalit ne-li se zastavit, další rozšiřování.


Ale stále si myslím, že Evropa by se měla rozvíjet v celcích, kde jsou státy na tom stejně a časem by se mohli ty celky spojit s dalšími stejně ekonomicky vyspělými celky. O tom jsem už psal jinde. My bychom do jednotné EU vstoupili jako Visegrádská 4 (ČR SR Polsko Maďarsko) ale až bychom dosahovali alespoň průměru ekonomik v zemích EU. A tak by to mělo být se všemi. Ale nejspíš to dopadne jinak, ale jestli to chtějí zachránit, musí nastolit jednotná pravidla platící pro všechny, jinak nic nezachrání.


Myslím, že ti euroskeptici mají v něčem pravdu. Ti, kteří chtějí rozpad eura, rozpad EU. Podle mě se musí radikálně změnit systém, kterým to funguje. Prostě, pokud nebudou stejné podmínky pro všechny, pokud si jedni budou moci užívat, protože vědí, že jim to celek "EU" zaplatí. Pokud budou pro jedny existovat výjimky a pro druhé ne, tak to nebude fungovat a časem se to rozpadne. Vždyť nikdo nechce nic jiného, aby v EU byli rovné podmínky. A ti, kterým nemůžete přijít na jména, jen kritizují to nefunkční. A je toho více. Třeba jsem ani od Klause (nejspíš nejzarytějšího euroskeptika) neslyšel, že by mu vadilo: volný pohyb lidí, zboží, žádná cla, širší pracovní trh…

Žádné komentáře:

Okomentovat