neděle 13. září 2015

Klady a zápory systémů.

Jak prý klady socialismu vysoce převyšují klady kapitalismu a zápory kapitalismu mnohonásobně převyšují zápory socialismu. A tak prý byli lépe za socialismu. Tak mi napište klady a zápory toho úžasného socialismu a dnešního hrozného kapitalismu. Já vám rozhodně připíši tyto body, které jsou pro oba systémy ty hlavní:


SOCIALISMUS:
ZÁPORY: Pronásledování nepohodlných i jejich rodin, vraždění (popravy, umučení, mrtvé a zmrzačené na hranicích a v komunistických koncentrácích, z politických důvodů: asi 5000 mrtvých, 200 000 uvězněných, 170 000 emigrantů). Cenzura, zákaz cestování, zakázané protesty a demonstrace, neexistence voleb. Zakázaná opozice a pronásledování za názory, myšlení, svobodné projevy psané i mluvené. Díky centrálnímu plánování a napojení ekonomiky na stranickou ideologii, nedostatek zboží a nefunkčnost služeb, korupce v tzv. bezplatném školství a zdravotnictví, všeobecná šeď měst a zaostalost v podnicích. Zaostalost ve všech sférách ekonomiky (to co tu někde museli skoro ručně oddřít lidi, na západě to pohodlně udělali lidi vhodnými nástroji a stroji). V průmyslu, zemědělství, vědě, výzkumu a vývoji, školství a zdravotnictví. Podniky se nemohli svobodně rozvíjet, modernizovat, sami si zvolit co, jak a kolik vyrábět a jak, s kým a kde obchodovat. Kdo porušil toleranci k režimu (buď byl slepý, němý, hluchý, nebo souhlas či nesouhlas (podle potřeby) s režimem), byl propuštěn z práce, vyhozen ze školy, celý život pronásledován, a pronásledování se nevyhnula ani jeho rodina. Ten pak neměl ani ty jakýs takýs "výhody", o kterých komunisté a jejich příznivci píší. Takový člověk i s rodinou, už neměli klid od režimu celý život. Už nikdy nesehnal práci, kterou by chtěl a na kterou by měl kvalifikaci, a mnohdy nesehnal žádnou práci, a jeho rodina by měla problémy také z prací a případně se školou. No a umělci, vědci, doktoři, učitelé, spisovatelé… ty už nikdy nemohli vykonávat své povolání a jejich práce byla zakázaná a už jí nikdo nikdy nesměl vidět a slyšet. Režim se takové lidi snažil izolovat, vymazat, vyloučit ze společnosti. A toto vše byl nezvratný, nezměnitelný osud všech lidí.

KLADY: Práci měl každý, pokud byl loajální k režimu. Mlčel, neviděl, neslyšel, a když někoho vyzvali (protože vzhledem k očekávané odpovědi nejde mluvit o požádání) aby (podle potřeby) souhlasil či nesouhlasil, tak o práci nepřišel a mohl i studovat, a i jeho rodina se nemusela bát. Zdravotnictví a školství grátis, ovšem za cenu zaostávání za kapitalismem. Ale lidi se nemuseli starat o svůj osud. Vše bylo nalinkované, a když drželi huby, tak měli relativně vše, co potřebovali. Práci, byt, jídlo, zábavu, školy a lékařskou péči. A ti, kdo se uměli o sebe postarat (podplácením, známostmi, rudou knížkou), ti měli prakticky vše. Tedy bydlení i dostatek zboží a fungující služby, i nejlepší zdravotní péči. (Nyní nevím, kam to zařadit, ale snad mezi klady): Díky cenzuře (tedy jasný zápor) neviditelnost špatnosti režimu (to už bych dal jako klad, protože lidi žili v relativním klidu, pohodě a bezpečí, i když z důvodů nevědomosti). Nevěděli jsme, že bydlení neměl každý, jak se dnes tvrdí, že kdo chtěl bydlet, lepší školu a lepší zdravotní péči, tak si musel "připlatit". Nevěděli jsme, že nedostatek, korupce, nefungující služby, kriminalita, jsou všeobecný jev. A byli i ti nezaměstnaní a bezdomovci, ovšem, ti se museli schovávat, jinak by je zabásli.

A nikdo dnes už nemůže říci, jak dlouho by trvalo, než by byl totální nedostatek i pro ty, kteří si uměli pomoci sami (úplatky, známostmi, rudou knížkou). Zda Gorbačovská perestrojka nepřišla pozdě. Snad jen, odkázat na to, že i Čína se vzdala ekonomického socialismu (už 4 r. před naší revolucí), že tam krom politiky, už běží regulérní kapitalismus, dokonce mnohem hrubší, než v Evropě. Snad jen odkázat na Kubu a KLDR, kde ještě jedou na socialismus, ale jsou na tom stále hůř a hůř. Na Kubě to už pochopili, že je to cesta do propasti, a i tam už začínají svou "perestrojku" a uvidíme, jestli to tam padne nebo se to udrží.


KAPITALISMUS:
ZÁPORY: Oficiální nezaměstnanost a bezdomovectví (je změnitelný stav, pro všechny) Díky neexistenci cenzury viditelné finanční rozdíly mezi lidmi a viditelné špatnosti režimu (díky médiím, tedy svobodě tisku a slova, už víme o korupci, o kriminalitě, o mnohdy nezákonném jednání některých elit národa apod.) Pro některé vrstvy obyvatel je zápor i spoluúčast na zdravotnictví a školství. A to, když se dostane člověk na dno (z 90% vinou těch, kdo tak dopadli), tak mu společnost nezajistí skoro stejnou životní úroveň, kterou měl, než padl. (i když, je to zápor? Že kdo prochlastá, prohraje a profetuje, nebo svým jednáním a chováním, přijde o práci, o byt, o vše, tak že mu společnost nepomůže?) Tady je pravda, že za komunistů nebyli takové tvrdé zákony. Ale bylo to v pořádku?

KLADY: Svobodné volby, svobodné média, svoboda projevu tištěného i řečeného, svoboda pohybu a cestování, svoboda názorů, shromažďování (protestů, stávek, demonstrací, odporu, a konání dalších akcí). Ti co se umí a chtějí o sebe postarat, ti jsou na tom lépe, než ti, co to neumí a nechtějí. A to bez úplatků, známostí, stranických knížek (nepočítám ty excesy, o kterých média informují, bez toho, že zároveň připomenou, že to je tak 5% možná i 10% za všech, kteří se mají lépe. Drtivá většina to ale dokázala svou prací. Svobodná volba podnikání, zaměstnání, školy. Beze strachu, že vás režim bude pronásledovat, zakazovat, jen pro vaše názory na něj. Díky osvobození ekonomiky od politiky, tedy zbavení se centrálního plánování, se mohli podniky svobodně rozvíjet, modernizovat, sami si zvolit co, jak a kolik vyrábět a jak, s kým a kde obchodovat. To zajistilo všeobecný dostatek a fungující služby.

Mezi zápory socialismu a klady kapitalismu patři porovnání toho, co si mohli dovolit průměrně vydělávající zaměstnaný v socialismu a průměrně vydělávající zaměstnaný v kapitalismu, a nezaměstnaný v kapitalismu. Za komunistů byli na tom stejně: nezaměstnaný v kapitalismu a zaměstnaný v socialismu. A zaměstnaný v kapitalismu s průměrným platem, si mohl dovolit to, co se zaměstnanému s průměrným platem se socialismu, nemohlo ani zdát. A když porovnám platy a ceny tenkrát a dnes, tak u potravin, pohostinství, cestování, oblečení, elektroniky, nábytku, dalšího bytového zařízení a vybavení, aut a pohonných hmot, tak je to dnes levnější. Za byty, nájmy, energie, kulturu ale platíme mnohem více než tenkrát.

Žádné komentáře:

Okomentovat