neděle 13. září 2015

Presidentské volby. 3 část

Druhé kolo s kandidáty, ještě s těmi, kteří nepostoupili do skutečných bojů o hrad. Tentokrát budu popisovat všechny. Tak že, vlastně první kolo debat. Další článek bude o mých favoritech, tedy: Přemysl Sobotka (ODS), Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Jan Fischer (nezávislý), Jana Bobošíková (nezávislá). A možná přijde i kouzelník… Vážně: přijde mé rozhodnutí, koho budu volit.


1) Vladimír Dlouhý (nezávislý, vyřazený kandidát) Celkem rozumné názory, s kterými bych souhlasil. Líbilo se mi, že se zastal privatizace. A to vzhledem k dnes módnímu společenskému trendu, mohutně propagovanému našimi médii a rádoby ikonami cti, poctivosti a morálky, z řad umělců, politologů, novinářů apod., plus některých politiků a různých aktivistů, privatizaci jednoznačně odsuzovat, je opravdu postoj chlapa a pevných názorů. Nenechal se v rámci volebních preferencí, zlákat k populismu. V postoji k EU, bych také souhlasil. Není kam pospíchat, a už vůbec ne do federalizace. Kdyby nebyl vyřazen, tak by patřil mezi volitelné kandidáty až favority.


2) Táňa Fišerová (nezávislá). Pro mě taky jedna z nevolitelných, protože je moc naivní. Mám z ní pocit, že by se až přehnaně chtěla postarat o ty "ubližované", a ani by moc nepátrala po tom, jestli si tu pomoc zaslouží, nebo jestli si zaslouží pár facek, aby se probrali, ale hned by jí bylo jasné, že si ten parfacek zaslouží ten, kdo ubližuje, aniž by jí zajímalo, kdo skutečně ubližuje, jestli "ubližovatel" nebo "ubližovaný". A nabízí komunistické (ač komunisty odmítá) řešení nápravy společnosti: o všem by měli rozhodovat lidi ne politici, a slibuje tím pádem biblický ráj. A vše je tu špatné, skoro horší, než za komoušů. Pro mě absolutně nevolitelná, protože už tu jeden pravdoláskař byl, a byl to president jen jedné skupiny lidí - jen těch "ubližovaných", v jeho případě: cikánů a vězňů (Havel). Ale proti Fišerové, alespoň nezatracoval demokracii a nostalgicky nenaznačoval: dříve bylo lépe. Proto: NEBRAT!


3) Jana Bobošíková (Suverenita a nezávislý) Nejvíce mi vadí její postoj ke komunistům. Rozlišovat před listopadovou KSČ(M) od po lispadové, je stejná blbost, jako rozlišovat člověka, který byl ředitelem, před odvoláním a po odvolání z funkce ředitele. (vybral jsem vedení podniku, které je paralelou jiného vedení, v tomto případě: státu) Jinak s ní lze souhlasit, zejména v otázce EU, eura a suverenity našeho státu. Žel, kvůli postoji ke KSČ(M), má u mě mínusový bod. Jsou jen komunisté! Jen rudí šílenci, jdoucím přes mrtvoly, ničící demokracii, uzurpující si moc pro sebe. Šířící jen pesimismus, strach z budoucnosti, pasoucí se s až úchylnou radostí nad tím, když se v demokracii něco nedaří, aniž by sami pomohli problémy řešit. Jinak bych s jejími názory souhlasil, ale pro její postoj ke zločinecké organizaci, je těžko volitelná. Byl by v Německu volitelný ten, kdo by o bývalých nacistech tvrdil to, co Bobošíková o komunistech?


4) Jiří Dienstbier (ČSSD) Na mě působí, že si plete presidentskou volbu s volbami do parlamentu. Slibuje to, co by mohl splnit jen jako člen vlády a parlamentu. Nepresentuje svou osobu, ale program ČSSD. Je vidět, že by byl presidentem jen voličů levice, jako Havel byl presidentem kriminálníků a cikánů. Nechápu, z jaké země pochází. Ale v Čechách je pro každého dostupnost lékařské péče a vzdělání. Mluví jako komouši, a to, e je považuje za demokraty, je pro mě nepochopitelné. A že by dal více pravomocí lidem? No a proč to socani neudělali, když měli v parlamentu v podstatě ústavní většinu, při jejich posledním vládním období? Kdy měli vládní většinu plus komunisty. Bez ODS měla jejich vláda + KSČ(M) 140 poslanců. Tak kde byl problém splnit, co slibují dnes? Pro mě nedůvěryhodný, nevolitelný kandidát. Vůbec se mi nelíbí, že pan Dienstbíer mluví, jako by ČSSD neměla na dnešním stavu v ČR, žádné zásluhy. Jako by tu nikdy nebyli u moci. Za vše mohou jiní… Je to zbabělé a lživé. Zvláště když tu měli skoro ústavní většinu a mohli tedy prosadit takové zákony, aby se do dnešní situace, naše zem nedostala.


5) Miloš Zeman (SPOZ) Kdybych chtěl mít na hradě někoho, kdo urazí každého, kdo s ním nesouhlasí, tak je to pro mě jednička. Některé jeho názory, mi jsou blízké, a možná by bylo zajímavé, kdyby první etapu vývoje naší demokracie, zakončila třetí nejvýraznější osobnost, po pádu komunismu. Havel, Klaus, a Zeman, do třetice všeho dobrého a zlého. Třikrát a dost, a potom by nastoupila nová generace politiků, nezatížená komunismem. Tak pro tento experiment, je u mě Zeman volitelný. Ale zřejmě ho já osobně, volit nebudu. I když, když byl ve vedení ČSSD, tak jsem uvažoval, že jí budu volit. Bohužel, po jeho odchodu, socani zrudli.


6) Vladimír Franz (nezávislý) Tentokrát se mi jeho odpovědi docela líbili, až na to, že by okamžitě omilostnil vandala. Trochu bych se bál, že by všem neměřil stejným metrem. Ale nejvíce mi vadí, že by vizáží nerepresentoval Čechy. President by měl vypadat tak, jak vypadá běžný občan státu, který zastupuje. Je zajímavé, že se tu lidé pohoršují nad Okamurou a Fišerem, protože, jeden vypadá jako Japonec (je to míšenec) a o druhém se ví, že je Žid (i když vypadá jako Čech), ale nikomu zřejmě nevadí, že Franz vypadá jako náčelník nějakého Afrického kmene. Ať mě mladí prominou (mladí jsou pro mě do 35 let, a starší ho volit nebudou), ale pro jeho vzhled, je pro mě tento kandidát, nevolitelný. A nejen proto. Jeho koketování s neonacismem, i když to nyní bagatelizuje, je stejné, jako u jiných kandidátů členství v KSČ(M).


7) Zuzana Roithová (KDU-ČSL) Velmi rozumná a pro mě přijatelná kandidátka. Bral bych jí i proto, že by žena na hradě, byla příjemná změna. S některými věcmi nesouhlasím, ale zásadní rozdíly nevidím. Líbí se mi i postoj ke komoušům a kandidátům na presidenta, kteří komouši byli a rozlišení, kdy tam byli (67 až 70 a normalizace). Také si neumím představit, že by v Německu kandidoval bývalý člen NSDAP. I proto nejspíš nebudu volit Dlouhého, Fischera. Mluví celkem rozumně, je znát, že je politička, a v souboji s dalšími kandidátkami, je favoritka. Kdyby měli tyto dámy být v druhém kole, tak neváhám a volím Roithovou. Líbí se mi, že pro ní není vše špatně. Také si myslím, že vláda jen neumí dobře vysvětlovat reformy. A že se nemáme tak zle, jak se dnes tak "módně" tvrdí. Že patříme spíše k těm zemím, které jsou na tom dobře.


8) Přemysl Sobotka (ODS) Má totožné názory, stejný postoj k EU, stejný pohled na život v naší zemi. Souhlasím, že si nežijeme tak zle, jak se nám snaží levičáci namluvit. Naše země i přes problémy, kvete. Jedna z nejnižší nezaměstnanosti, nejmenšímu ohrožení chudobou, jedna z nejlepší dostupnosti vzdělání a zdravotní péče, podle oficiálních zahraničních statistik, ukazuje, že si nemáme na co stěžovat. A také se mu nelíbí míra korupce, která není nějak extrémní, od jiných zemí. Také by chtěl změnu. A také nevidí ve společnosti nějakou touhu po návratu k socialismu, ale naštvanost lidí. A to se dá zlepšit tím, když se zlepší politické klima. Protože lidi štvou politici a to, jak a co dělají. Pro mě je to favorit. Ale ve finále s paní Roithovou, tak to bych se asi hodně rozmýšlel a váhal? Žena na hradě, po 230 letech (Marie Terezie), by byla krásná změna, ne?


9) Karel Schwarzenberg (TOP09) U tohoto kandidáta mám problém podobný jako u Franze. Podle mě by president měl mluvit čistě, mělo by mu být rozumět. Měl by z něj vyzařovat život, minimálně by měl vypadat tak, že se dožije ve zdraví, konce svého volebního období. A neměl by vypadat, jako mentálně postižený. Ale Schwarzenberg vypadá, jako by neměl ani průměrnou inteligenci a měl zítra usnout na věčné časy. Jinak s některými jeho názory bych mohl souhlasit. A protože těch věcí, s kterými bych souhlasil, není tak moc, plus jeho vystupování, tak ho volit nebudu. Leda že by byl ve finále s některým, pro mě nevolitelným, kandidátem.


10) Tomio Okamura (nezávislý, vyřazený kandidát) Nejspíš bych znovu přehodnotil postoj k panu Okamurovi. Byl jsem také ovlivněn médii, jako tisíce jiných. Celkem bych s jeho programem a názory souhlasil, ale vadí mě, co prý prohlásil o komunistech. Ale od té doby to několikrát popřel a vysvětlil. Nepřirovnával komunisty k nejlepší demokracii, ale komuny. Více mi vadí jeho negativismus. A myslel to, co funguje třeba v Kibucech, které fungovali a některé ještě fungují v Izraeli. Proto se Okamura posunuje k přijatelným kandidátům. Jinak, mluví celkem k věci, s jeho řešením se dá souhlasit. Akorát nesouhlasím, že naše zem je na tom špatně. Volit ho nebudu (kdyby nebyl vyřazen), ale už pro mě není nevolitelný, jako u Fišerové, Franze, Bobošíkové, Zemana, Dienstbiera, Schwarzenberga.


11) Jan Fischer (nezávislý) Po posledních debatách bych s kandidátem souhlasil v mnohém. Líbí se mi, že nevidí naší zem, jako spálenou pustinu. Že vidí pozitiva, vidí, co se povedlo. A vidí naději. V tomto postoji je mi sympatický, jako Sobotka a Roithová. Souhlasím, že by president měl šířit hlavně positivní náladu, naději, že bude lépe. A proto by měl novoroční projev být positivní, povzbuzující. Protože těch negativ uslyšíme hodně, tak proč hned na začátku roku. President by měl být hlavně pozitivní. Povzbuzovat v lidech naději. Měl by vést lidi k tomu, že svou prací, svým chováním, jednáním, svým pozitivním myšlením, se dá změnit vlastní život i celá společnost. Takto jsem slyšel mluvit jen tři kandidáty. Sobotku, Roithovou, Fišera.


Končí první část presidentské kampaně. V novém roce už poběží v tom pelotonu jen oficiální kandidáti. Další článek bude už jen o mých čtyřech kandidátech (Sobotka, Roithová, Fischer, Pro postoj k EU, nakonec, s přivřenýma očima, přidávám i Bobošíkovou)
Jak vidím já peloton před startem?:

Moji favorité:
Přemysl Sobotka (ODS)
Zuzana Roithová (KDU-ČSL)
Jan Fischer (nezávislý)
Jana Bobošíková (nezávislá)
Dlouhý, kdyby nebyl vyřazen.
------------------------------------------
Kandidáti, které volit nebudu, ale nejsou vyloženě nevolitelní.

Okamura, kdyby nebyl vyřazen.
Miloš Zeman (SPOZ) jako komika, glosátora, ano, ale to není presidentská práce. A nejen proto, jak vystupuje, ho volit nebudu. Jeho názory mi zase tak blízké nejsou. I když, vyloženě nevolitelný pro mě není.
Karel Schwarzenberg (TOP09) presidentovy bych rád rozuměl, když něco říká (tím nemyslím myšlenku, ale řeč jako takovou). A také bych se nechtěl obávat, jak dlouho vydrží, když vypadá, jako že usne na vždy. Bez těchto "chyb" by nejspíš patřil k mým favoritům.
-----------------------------------------------
A nyní opravdu pro mě, v žádném případě, nevolitelní kandidáti.

Táňa Fišerová (nezávislá) v podstatě by chtěla komunismus (pravda, bez komunistů). Čí to asi bude presidentka? Komunismus neberu.
Jiří Dienstbier (ČSSD) v podstatě by chtěl socialismus (sociální stát na úkor těch úspěšnějších). Čí to asi bude president? Socialismus neberu.
Vladimír Franz (nezávislý) ať mě mladí prominou, ale náš president by měl vypadat, jako náš, ne jako vyslanec nějakého afrického kmene. A ta minulost, také zrovna nevoní. Za presidenta náčelníka Afrického kmene, opravdu nemusím. Neberu.

Žádné komentáře:

Okomentovat