neděle 27. září 2015

Nejen nedostatek, ale i ta korupce za komoušů byla.

Kam to komouši dovedli, dnes víme. Všeobecný nedostatek, zaostalost, šeď, zchátralost. Komouši a jejich příznivci tu svou dobu ovšem zužují jen na banány, aby bagatelizovali všudypřítomný nedostatek. Ale kdyby tu nebyli jen banány, tak se to ani nepozná. Vždyť i dnes tu nejsou všechny potravinové produkty, které na světě jsou. Proto je jim třeba odpovědět, že tu nejde o banány, ale o dámské vložky, toaleťák, nedostatek základních potravin, které byli jen dopoledne, odpoledne už ne, pokud vám je známý prodavač za jinou úplatu, neschoval. A připomenout spotřební zboží, elektroniku, nábytek…, které bylo jen na pořadník, na který se čekalo na ulici i několik dní. A osobně ve frontě. Protože kdo odešel, ten jako by tam nebyl. Že bez úplaty a známých, k vám nepřišel instalatér, elektrikář, malíř, topenář… apd. vůbec, nebo za hóóód; ně dlouho. Mohl bych ve výčtu pokračovat. Uzeniny v úterý, sýry ve čtvrtek, v úterý fronty na knihy… A jak se kšeftovalo s byty. A i s diplomy. To se jim musí připomínat, až se začnou ohánět "banány", aby bagatelizovali svou dobu. A krásné bylo, že když už něco bylo, tak jste si nemohl odnést jakékoliv množství. Ale jen takové, které vám v obchodě dali. Tak třeba kilo ovoce na jedno dítě. Nebo, jeden ks, litr, kilo, metr… na hlavu nebo rodinu. S odůvodněním: aby zbylo i na jiné. No, a v Praze a velkých městech to ještě nějak šlo. Ale na vesnicích, co jste si neobjednali, to vám nepřivezli a neměli jste nic (někdy ani po objednání, prostě to nebylo). Tak že, když jste zapomněli v seznamu na chleba, tak jste týden (do dalšího nákupu: objednávky), chleba neměli. Pokud jste si pro něj nejeli do města. Fakt, skvělé socialistické zásobování. Za 40 let nás stáhli na 47 místo zemí v HDP, nyní jsme dokázali za 20 let stoupnout do první třicítky zemí a už pomalu atakujeme první dvacítku zemí v HDP na světě.



Dále že nebyla prý korupce. A nejvíce nadávají na korupci ti, kteří jí sami podporovali a podporují. Berou jí jako samozřejmost. Většinou to jsou lidé, kteří jí zažili za socialismu. Tenkrát musel mít člověk známé nebo na úplatky, i když sháněl toaletní papír, vložky, a další věci, které jsou dnes k sehnání všude. Přesto to v těchto lidech zůstalo. Starého psa, novým kouskům nenaučíš, jak říká přísloví. I proto bude trvat změna ještě tak jednu, dvě generace. Až bude dostatek lidí, který už budou žít v normální době. Komunisté udělali škodu, kam se podíváte. Ale ekonomika se vzpamatuje rychle. Jen ten morální bordel v našich myslí, ta pokřivenost charakterů, se bude napravovat po generace. Pokud národ bude mít dostatek času.


Když šířím tyto myšlenky, tak slyším spíše tu pesimistickou odpověď. S jedním kolegou jsem vedl debatu o korupci. Ten tvrdil, že je všude, jako za socíku (tedy i v obchodech) a ještě horší. Ale během debaty jsem zjistil, že to vidí tak jen on, protože v té době stále žije. Když něco chce hned zařídit, sehnat, koupit, tak hned nabízí úplatek. Zeptám se: no a co, pomůže ti to? On: ne, asi chtějí parchanti pořádný úplatek, na ten nemám. Nebo za úplatek považuje expresní přirážku za práci, dodávku… Na to mu říkám, že to není úplatek (to znamená, že to nedává do kapsy tomu, kdo mu práci, dodávku udělá) ale zákonem povolený expresní poplatek, který zahrne do daní stejně, jako ostatní náklady a příjmy. Vlastně mi potvrdil, že dnes je korupce mnohem menší, než byla. A je zúžená jen na státní (obecní, krajské) zakázky. A hlavně. Dnes bez úplatků vše seženete, zařídíte, máte (podle toho o co jde) ihned, za pár dní, týdnů, do měsíce. Za socíku jste to bez úplatků a známostí, také nemuseli sehnat, zařídit, mít nikdy. Tak že, nakonec souhlasil, že ta korupce není všude, jako za socialismu, a s tím, že korupci šíří ti, co korumpují (dávají), protože kdyby nedávali, tak ti, kdo by chtěli brát, uvidí, že není od koho brát. Tak by od nikoho nečekali úplatek. Ale pokud budou lidi, kteří nechtějí čekat, chtějí všechno hned, a sníží se k tomu, že nabídnou úplatek, tak stále budou ti, kdo budou úplatky brát. Jo a líbilo se mi, jak ten kolega vysvětlil, že tenkrát nešlo o korupci, jako dnes. Tenkrát to bylo: VŠIMNÉ. No, bavím se tím do dnes. Ale nakonec uznal, že všimné, úplatek, korupce, je jedno a totéž.

Žádné komentáře:

Okomentovat