neděle 30. srpna 2015

Švorcová. Více komunistka než herečka.

Tak nám umřela zase další ikona komunistů. Myslím, že takto odejdou postupně všechny jejich ikony, podstatná část jejich voličů, a s komunistů se stane jen skupina lidí, jdoucím za iluzí ráje na zemi. Tím si pro bůh nemyslím, že jim to umírání přeji, jak mě mnozí fandové toho "komunistického ráje" jistě budou obviňovat. A ani se nechci hádat, jaká byla Švorcová herečka. Tedy, podle toho, kolik dostala hlavních (nebo jednu z hlavních, nebo nějak důležitých pro děj) rolí ve filmech, seriálech, na divadle, asi nic moc. A to ani přes svou politickou angažovanost, což je divné a svědčí to o jejím herectví, protože třeba Plachta byl také komunista, a velmi aktivní (tedy ne tak, Jako Švorcová, on nerozhodoval o lidech, on jim šel osobně příkladem) a jak ho v 50 letech obsazovali.

Myslím, že kdyby to byla více herečka než komunistka, hrála by i po revoluci. Ale ona si vybrala sama a revoluce přišla v nejlepším čase - když šla do důchodu. Už nemusela vydělávat peníze prací, tak proč ještě hrát, pro ty "kapitalisty". Pochybuji, že kdyby byla v aktivním věku, že by zůstala doma. Buď by dál hrála, nebo by se stala politikem a poslancem. Takto mohla hrát roly (z ideologického hlediska velmi zásadní, až hlavní) nepohodlné herečky. A povedlo se, co soudruzi? Měli jste hůl na demokracii (a dokáži si představit, jestli se zase někdy dostanete k moci, že o ní natočíte film, plný perzekuce, pronásledování, zákazů, dáte u zatýkání a výslechy). A myslím, že právě proto, že byla tak silná soudružka, tak proto byla vůbec obsazovaná za socialismu i do těch pár hlavních rolí v její historii. Jiní, kteří nebyli ochotni se přetvařovat, to štěstí neměli. Jako dlouhá léta Jirásková, Janžurová, Nakonec na sklonku socialismu zmizela i Haničincová. (nemluvím o všech a o všech profesích, to už by samo osobě bylo na dlouhý článek).

A že nepřevlékla kabát? Nevím, jestli to bylo její morálkou, zásadovostí, přesvědčením. Každopádně, to je v pořádku, každý by se tak měl chovat. Já bych to ale spíše viděl na to, že kdyby převlékla (ale nemusela, dnes by i jako komunistka mohla hrát, kdyby ovšem byla víc herečka než komunistka), tak se bála, že až by se to opět převrhlo (v to bytostně věřila, pro mnohé komunisty to bylo prvních 10 let jen něco jako další Pražské jaro, které zase selže) tak už by si nezahrála, jako odpadlík, zrádce myšlenky komunismu. Myslím si, že toto je pravý důvod jejího postoje po revoluci. A další by mohl být: politický úkol. Ale to už se nedozvíme. Ať je jí země lehká a ať se alespoň v tom nebi dočká komunismu.

Myslím, že komunisté napáchali zlo hlavně v myšlení lidí. Protože jak někdo může opěvovat někoho, kdo napáchal na lidech více zla (teď nepíši o tom, jestli to bylo více zlého nebo dobrého, teď píši jen o zlu)než kdejaký udavač za 2s.v. (opět nepočítám ty, kteří byli extra udávající). Myslím, že člověk, který přivede do maléru byť jen jednoho člověka (Švorcová jich přivedla více), si nezaslouží takové opěvování. Myslím, že to je právě zvrácené myšlení. Když budeme tolerovat zlo u jedněch, tak jako bychom tolerovali zlo u jiných. Respektive, když jedni budou tolerovat zlo jedněch, tak druzí budou tolerovat zlo u jiných. A proč ne? Když můžou jedni, proč nemůžu já, že? No a máme tu odpověď, proč je na světě tolik zla. Zlo je zlem, i kdyby to zlo mělo být pro někoho dobrem. Stále je to zlem, jen převlečeným za dobro. Ale ani kůže beránka, neudělá z vlka beránka.

Žádné komentáře:

Okomentovat