sobota 15. srpna 2015

Vývoj společnosti nebyl tak, jak tvrdil Marx

Ale společenské změny nikdy neprobíhaly tak, jak komunisté říkají. (komunisté se k moci dostali díky válce a jejich lžím o lepším světě) Nebylo to revolucí, ale byl to vždy dlouhodobý cyklus trvající v jedné zemi desítky let a celosvětově stovky let. Dále nikdy to nebylo tak že by skončila jedna éra se vším všudy (to bychom byli vyspělejší společnost než Japonsko, Švédsko, Británie… tam mají ještě panovníky - feudály) Vždy to byla změna ekonomická, ne politická.

Otrokářům se nevyplatilo živit otroka, protože jen dobře živený a spokojený otrok mu byl platný. A spokojený otrok je volný otrok. Tak se přešlo z pán - otrok na pán - poddaný. To ale taky bylo o starosti pána, protože jen spokojený poddaný se nebouřil a lépe dělal. No a spokojený poddaný byl ten, kdo mohl uživit sebe a rodinu. A protože i za feudála to záleželo stále z části na pánovi, tak se ukázalo, že nejlepší bude dat volnost lidem úplně. A přešlo se z pán - poddaný na zaměstnavatel - zaměstnanec.

Ten už se o nikoho nestaral ale zároveň mu zaměstnanec více a kvalitněji vyráběl a to ze dvou důvodů: byl úplně svobodný a samostatný a dělal u zaměstnavatele dobrovolně, za druhý věděl, že bude záležet jen na něm, kolik si vydělá na své živobytí, a to výběrem zaměstnání. Ale důležitější je to, že všechny společenské změny byli dobrovolné a postupné.

Žádné komentáře:

Okomentovat