neděle 16. srpna 2015

O budoucnosti EU

Tak je to tady. Ekonomicky nejsilnější stát (Německo) uvažuje o odchodu z eurozóny. Němci se prý chtějí vrátit k marce. Myslím, že jestli to není pravda, tak je to určitě velmi často připravovaný jeden ze scénářů. Eurozóna (ale i rozšíření EU) byla bohužel založená horkou jehlou a nebyla hloubková kontrola všech zemí, které do ní jdou. Nebyli stanovené podmínky, přes které "nejede vlak". Jasné, neměnné, nutné pro všechny. A to nejen pro eurozónu, ale pro celou EU. Stejně tak je možné, že se časem rozpadne eurozóna vůbec, protože tam spousty státu neměla být. A i EU jako taková, protože za posledních 10 let tam přibila polovina všech státu unie a mnozí tam také neměli rozhodně být.

Minimálně Rumunsko, Bulharsko, Baltské státy. A až tam přibude celý Balkán a Turecko??? To slučování Evropy mělo být o hodně pomalejší. Z počátku stačilo jen nějaké bližší spojenectví, jako je tomu se Švýcarskem a Norskem. Ti také nejsou v unii, ale už jsou poměrně hodně provázaní s unií. V tom spojenectví jsme mohli být i my, Slováci, Poláci, Slovinci, Maďaři, Baltské a Balkánské státy. A v eurozóně měli být jen Němci, Britové, Francouzi, Dánové, státy Beneluxu, Švédové a Fini. Ostatní měli mít jen nějaké "čekací" společenství. Myslím, že ten spěch, celkem dobrou myšlenku spojené Evropy a měny, bohužel jednou pohřbí.

Aby měna byla silná, směnitelná a fungovala, tak by měli všichni mít společné daně, společnou "národní či státní" banku, společný "státní" rozpočet se stejnými podmínkami pro měnu. Fungovala by naše koruna, kdyby u nás daně měl každý jiné? Příkl.: Praha dvě - 10% a 20%. Plzeň tři - 10%, 15%, 20%. Brno jednu - 20%.... Nejspíš ne. Zvláště by mě zajímalo, jak by vypadal státní rozpočet, domácí i mezinárodní obchod, směnitelnost měny…. A jak by asi fungovala koruna, kdyby každý kraj měl vlastní "národní" banku, která by šla vlastní cestou bankovní politiky, a jak by fungovala koruna, kdyby každý kraj měl vlastní "státní" rozpočet, a jedni kraje by dodržovali podmínky měny a jiné ne. Fungovala by koruna?


A proč asi nefungovalo Československo? Sovětský svaz, po pádu komunismu - SNS (svaz nezávislých států)? Proč asi nefungovala Jugoslávie? A proč nefungovalo Rakousko-Uhersko? Proto, že každý národ chtěl jít vlastní cestou, chtěl mít vlastní zákony, vlastní rozpočet, měnu, ekonomiku…. Stejně tak nebude fungovat ani EU. EU měla být zakládána pomalu. Měl do ní vstoupit stát, až když měl stejné podmínky. Nejen hospodářské (minimální rozdíl v HDP) ale i stejnou finanční politiku (daně), stejnou zahraniční politiku, stejné zákony. A chuť či vůli, vzdát se některých svých zájmů ve prospěch celku. A to v dnešní době není.

Ano, pokud se nesjednotí společné ekonomické zákony - daně, zákony ostatní, zadluženost států, a další mechanismy společné měny, tak se měna zhroutí. A pokud nebudou platit společné ekonomické ale i další zákony, a pokud nebude drtivá většina lidí toho kterého státu, ochotná vzdát se něčeho v zájmu celku, tak se nakonec zhroutí i EU. A buď budeme mít dvě EU 1) Skandinávské státy (Švédsko, Finsko, Norsko, Dánsko), Německo, Francie, Británie, státy Beneluxu (Nizozemí, Belgie, Lucembursko) a 2)zbytek Evropy. Nebo žádnou unii a opět tu bude Evropa rozdělená na desítky států.

A jen pomalu se budou jednotlivé země opět sdružovat do větších celků. Už ne na základě nějaké dohody: s nimi nebudeme kamarádit (EHS - západ, kapitalismus a RVHP - východ, socialismus), ale na zdravých základech ekonomických, politických, společné dobrovolné vůli všech obyvatel státu s vůlí se vzdát něčeho ze své suverenity. Jako zdravý základ budoucí jednotné Evropy bych viděl pár celků (některé už jsou, jiné názvy jsem dosadil):

1) 4spolek (Německo, Francie, Rakousko, Švýcarsko a případně Lichtenštejnsko). 2) Benelux (Nizozemí, Belgie, Lucembursko). 3) Británie a Irsko. 4) Skandinávie (Švédsko, Finsko, Norsko, Dánsko, Island). 5) Visegrád (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko. 6) Středozemní státy (Itálie, Malta, Kypr, Španělsko, Portugalsko a případně Andorra). 7) Baltské státy (Litva, Lotyšsko, Estonsko). 8) Balkán (Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Kosovo, Černá Hora, Albánie, Řecko, Turecko, Bulharsko, Rumunsko). No a až by se nejdříve sjednotily tyto celky, tak by se teprve mohli postupně sjednocovat i mezi sebou.

Osobně si myslím, že nejdříve by se spojili 4spolek, Benelux, Skandinávie, Británie a Irsko Do severozápadní unie. Visegrád a Baltské státy do středoevropské unie. Z Balkánu by se stala východní unie. A ze středozemní zase jižní unie. V druhém sledu by se spojila severozápadní a středoevropská unie do severní unie. A jižní a východní do jižní unie. A jako poslední by časem proběhlo spojení obou unií do celoevropské EU. Anebo - taky ne? Možná politici dostanou rozum a udělají velmi radikální a velmi bolestivou reformu EU, a nic se nestane, EU zůstane spojená, euro přijmou všechny státy a budeme žít spokojeně ve spojených státech evropských (USE).

Žádné komentáře:

Okomentovat