sobota 15. srpna 2015

Každému podle zásluh, každému podle potřeb...

Tak jsem čekal, kdy se oklepou a zase půjdou s písní vstříc lepším zítřkům. A je to tu. Ale já se nedivím, nepotrestaný zločinec se nakonec oklepe a dál dělá, co dělal. Proč ne, když za to nebude trestaný?

Ale k věci, myšlenka komunismu je krásná. Všichni si budeme rovni, každému podle potřeb, každému podle zásluh a nebude vedení, protože lidi si budou rozhodovat o všem sami. Bude všeho dostatek. Práce bude jen pro zábavu, jako koníček. Krása. Ale má to háček, a hned několik. Už jen jejich hlavní heslo: každému podle potřeb, každém podle zásluh a nebude vedení, protože lidi si budou rozhodovat o všem sami.

Pominuli, že to zavání závistí těch dole na ty nahoře, podřízených na nadřízené, zaměstnanců na zaměstnavatele, neschopných na schopné, tak se ptám: kdo bude rozhodovat o tom, kdo jaké má potřeby a zásluhy? Asi nikdo, když nemá být vedení a tak si o tom budou rozhodovat lidi sami. A tady se ptám:

Uzná doktor, učitel, inženýr, právník… že uklízečka, popelář, kopáč, dělník… má stejné nebo větší potřeby a zásluhy než on? A naopak?

Uzná zdravý, svobodný, bezdětný, že nemocný (postižený), ženatý, s dětmi má stejné nebo větší potřeby a zásluhy než on? A naopak?

Uzná starý, že mladý má větší potřeby a zásluhy? A naopak?

A že i když do práce nemusí, tak vlastně musí, aby se vyrobilo tolik, aby bylo všeho dostatek? On totiž ten dostatek musí někdo vyrobit.

A půjde někdo dobrovolně do práce i za někoho, komu se zrovna nechce, nebo se mu to nehodí, nebo je nemocný? A pak, uzná ten, co nepracoval, že si více zasloužil ten, co pracoval za něj? A uzná ten, kdo pracoval, že ten kdo nepracoval, má stejné potřeby a zásluhy jako on?

Ruku na srdce, myslíte si osobě, že mezi kolegy jste vy ten, co se nejméně o něco zasloužil/a, nebo si alespoň myslíte, že máte menší potřeby než druzí?

Žádné komentáře:

Okomentovat