sobota 15. srpna 2015

Drzost komunistů už nezná mezí

Jak si oni mohou dovolit někoho kritizovat. Jak mohou zrovna oni mluvit o lžích národu. A jak mohou zrovna oni vyzývat někoho k omluvě? Pokud vím, tak jejich jediná omluva za zavražděné, vězněné, okradené, vyhnané z domovů, vyhozené z práce, škol, celoživotně pronásledované, zakázané a jejich díla zničené, byla: no byli chyby, od kterých se distancujeme.


Ne že by odsoudili bývalí režim. Ne že by odsoudili bývalé nomenklatury. Ne že by se distancovali až tak, že by se zřekli názvu komunistická. Ne že by odsoudili Lenina, Stalina, Gottwalda a dnešní režim na Kubě, v Číně, v KLDR. Oni to vše dokonce obhajují. Prý byla jiná doba?

A kdy nastane doba odsoudit režim v KLDR, kde umírají hlady obyčejní lidé a kde je tvrdě trestána jakákoliv jiná, než komunistická myšlenka? A kdy bude doba odsoudit Čínu, že tam potlačují lidská práva a relativní dostatek a bohatství určité skupiny lidí, hlavně ve městech, je tam vykoupen nedostatkem jiných, hlavně na venkově, a delší pracovní dobou v továrnách (10-12 h) a kde zaměstnanec nemusí platit za dělníka zdravotní a sociální pojištění. Proto je tam levná výroba a do světa jdou levné výrobky (pochybné kvality)Kdy bude čas odsoudit Kubu, za nedostatek?

V jedné debatě se Kocáb a i redaktor jasně Filipa zeptali: je Lenin masový vrah? Sice Lenina Filip už nebránil tak jako před rokem, ale neřekl to. A i když mu byly předloženy písemné důkazy o jeho příkazech k popravám nepohodlných a těch co se nepodvolí, tedy i obyčejných chudáků, kteří nepochopili to dobro, které jim bolševici přináší.

Prý se komunisté změnili a už se jich nemusíme bát. Ano? Tak jak se nebát někoho, který vám sice tvrdí, že už se změnil, ale stále má v hlavě Marxe, Lenina, jejich spisy v čele s komunistickým manifestem. Jak věřit někomu, pro kterého Marx, Engels, Lenin jsou nedotknutelné ikony, a vše co řekli a napsali (dnes se zatím vyhýbají pasážím o boji a převzetí moci a hlavně o době kolem a po říjnové revoluci v Rusku, až do pádu komunismu v Evropě) a předkládají to, jako veledíla tisíciletí, co tisíciletí, celého lidstva vůbec a jejich autory jako za nejgeniálnější filozofy a myslitele celého lidstva.

Jak se nebát někoho, kdo vraždy, zavírání, likvidaci nepohodlných a opozice, cenzuru, zákazy, zabavování majetku a později okradení celého národa (reforma v 1953), násilná kolektivizace, vyhazovem z práce a škol a celoživotní zákazy a pronásledování, kolikrát i perzekuce celé jeho rodiny, po celé generace, přirovnávají k dnešním nezaměstnaným, sociálně slabím, bezdomovcům, spoluúčasti na zdravotní péči a vzdělání, exekucím, dnešnímu tisku a zpravodajství v rádiu a televizi.

Jak se nebát někoho, kdo přirovnává Američany a Izraelce k nacistickému Německu. Jak se nebát někoho, kdo dnešní Evropské politiky přirovnává k nacistům a Fašistům. Jak se nebát někoho, kdo v dnešní demokracii vidí jen nacismus a fašismus.

Jak se nebát někoho, kdo bezostyšně říká, že tenkrát byl všeho dostatek, každý si mohl dělat a říkat co chtěl, všichni měli zajištěnou budoucnost, stejnou životní úroveň, nemuseli se bát budoucnosti. Byli byty, školky, zadarmo zdravotnictví a školy, zajištěná práce.

A přitom musí vědět, že dostatek nebyl. Kdo neměl známosti, úplatky, informace, rudou knížku, ten byt neměl. O nějaké svobodě slova, projevu, tisku nemůže být ani řeč. Tu budoucnost beze strachu měl jen ten, kdo držel hubu a krok. Školy a zdravotní péče byla zadarmo proto, že byli dvakrát vyšší daně u osob než dnes, a 100% daní u podniků, a vše to bylo vykoupeno zaostalostí celého systému. (tedy pravda, na to, jaké tu byli podmínky, jsme měli slušné zdravotnictví a školství, mít tak prostředky, co měli na západě, to by teprve svět koukal)

A stejnou životní úroveň nezajistili ani komunisti. Byli tu byty I, II, III, IV kategorie. Posledně jmenovaný měl společnou koupelnu a záchod, jen jednu velkou místnost s kamny, neměl ani vodovod. I v domech byl rozdíl, někdo měl dům bez kanalizace, vodovodu, topil uhlím, jiný už si mohl dovolit kanalizaci, vodovod, vlastní kotelničku (kotel s rozvodem tepla a teplé vody po domě. No a někdo měl malí byt či domek, jiný už ohromnou vilu. Jeden měl auto, jiný si ho nemohl dovolit. Někdo jezdil k moři, jiný tak akorát pod stan. Tak kde je ta rovnost soudruzi!

A hádejte, jak bydleli komunističtí pohlaváři? Ano, po revoluci se ukázalo, že oni žili ve vilách za několik milionů, až desítek milionů. Kde na to slušní a poctiví hoši vzali, když běžně dražší dům, který si nemohl každý dovolit, stál tak 1,5 - 2 miliony? A měli Tatry, Volhy, i zahraniční (západní) auta, a obyčejný člověk se zmohl většinou na Škody, Lady, Trabanty, Watburky.

Tak jak věřit že se nemáme bát těm, co stále lžou a překrucují. Co stále vidí v Marxovi a Leninovi a v socialismu a komunistech jedinou správnou cestu a v hrůzách těchto režimů vidí jen pár chyb, kterých se musí vyvarovat. Jak jim věřit, že se změnili, když jasně neřeknou: ano byl to špatný režim, který se už nesmí opakovat. A Lenin, Stalin, Gotwald byli zločinci stejně jako Hitler a už se nikdy takový nesmí vrátit. Nakonec, u Stalina to platí na 100%. On napadl Polsko, Baltské státy a Finsko. No a on neosvobozoval východní Evropu, ale obsazoval, což se ukázalo dodatečně.

Tak že, já se opravdu bojím. A nevěřím v jejich změnu. A přitom jsem obyčejný dělník, zadlužený až hrůza, v době krize s možností, že skončím na dlažbě, mám malinkatý byteček 2+kk, nikdo mě neplatí ani nic neslibuje a nenabízí, abych psal, co píšu. Je to můj názor a mé přesvědčení. A ani to není tím, že bych byl mlád, ale zkušeností, četbou, poslechem v mém z poloviny odžitém životě. A doufám že v té druhé půlce to bude lepší a lepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat