neděle 16. srpna 2015

Krize ekonomiku uzdravuje

Kapitalismus prochází pravidelně krizí, ale po ní dojde k většímu blahobytu. Zato socialismus se nachází v krizi celou dobu a ještě se prohlubuje. Stačí se podívat do KLDR a na Kubu a podívat se, že Čína a Vietnam sice jsou vedeni komunisty, ale i ti pochopili, že socialismus (ekonomicky) nefunguje, tak tam mají řízený kapitalismus.

A to, že v krizích se vlády chovají socialisticky, to je snad dobře, jinak by byli mnohem tvrdší dopady, ale až krize pomine, tak nebude potřeba státní záchranné sítě, ta by už v rozvoji spíše překážela. A tady právě komunisti dělají chybu, protože nechápou skutečnou funkci státu a trhu. Právě pomoc v krizi a při katastrofách je to, k čemu máme stát?

Komunisté křičí, že krize ukazuje, jak je kapitalismus špatný. Ale krize je ve skutečnosti léčivý proces kapitalismu. Krizi bych přirovnal k zanícené hnisající ráně. V kapitalismu se udělá operace, kdy se zanícené místo vyoperuje a vyčistí (bankroty). V socialismu se jen natře hojící mastí (plánované řízení státu) a zaváže (hnis zůstává a uvnitř těla - "ekonomiky" se dále šíří, až zasáhne celí organismus a nastává kolaps).

Kapitalistický způsob je bolestivý, ale krátkodobý a po zahojení jizvy se organismus "ekonomika" opět vzchopí a prosperuje. Socialistický způsob je méně bolestivý a zpočátku, díky hojící masti i bezbolestný, ale je dlouhodobý a až se hnis rozleze po celém organismu, tak pak bolí ještě víc "nedostatek všeho a zaostalost ve všem" a organismus "ekonomika" kolabuje celá.

Proč si to myslím, protože důkaz jsem napsal v prvním odstavci.

Žádné komentáře:

Okomentovat