pondělí 24. srpna 2015

Může člověk za zničení planety?

Máme chránit přírodu, šetřit zdroje, zacházet se zemí šetrně. Lidé mohou za devastaci, oteplování, za měnící se klima…..

Asi ano, ale co když si myslíme o své moci a síle víc, než je pravda. Vzhledem k tomu, že máme prozkoumán svět jen do kilometrové hloubky pod zemí a že o oceánu víme méně, než o vesmíru a to o vesmíru nevíme skoro nic. A naše studia a pozorování země, oceánu a vesmíru jsou tak krátká, že by ryby, plazi a ptáci mohli o proměnách vědět víc než lidé. Tak co nás vede k tomu, že si myslíme, že suroviny už nikde nejsou a jen mizí zásoby? Co když jen nemáme takové nástroje, kterýma můžeme zjistit mnohem hlouběji pod povrchem země suroviny. Co když pak zjistíme pod zemí i pod mořským dnem bohatá naleziště a možná i nové suroviny.

Co nás vede k tomu, že by lidstvo dokázalo natolik zničit přírodu, aby to změnilo klima na zemi? Vždyť různé klima se mění na zemi pravidelně. Po několika desítkách až stovkách miliónů let až po několik desítek tisíc let. Třeba doba ledová trvá několik stovek tisíc let a my jsme na konci poslední doby ledové. Co když dnešní oteplování nezavinil člověk, ale přírodní cyklus země.

Co když je vše jinak a země si dělá, co chce. A nějaké počínání lidských červů jí možná trochu sem tam zasvědí, ale nic víc. Co když celá země, celí vesmír se řídí dál svými záklony, s kterými člověk nic neudělá. Proč si to nepřiznat, zvláště když nejsou jasné, nezvratné důkazy počínání lidstva na chod země. Zato se objevují nové poznatky o chování země a oceánů a tím na měnící se klima. Nic méně, je pravdou, že bychom se k zemi měli začít chovat šetrněji. Ale nebýt hysteričtí a nevymýšlet různé léky, o kterých stejně nevíme, jestli zaberou. No a i kdyby zabrali, za x miliardu let nás stejně pohltí slunce.

Žádné komentáře:

Okomentovat