neděle 30. srpna 2015

Tak máme novou vykopávku

Jak je lehké někoho odsoudit, dát mu přívlastek, přezdívku, posmívat se mu. Začít si ho vážit, nebo naopak, přestat si ho vážit až s ním opovrhovat.

Někdo si to nezaslouží, protože si to nejen nezavinil, ale ani to nemohl nijak ovlivnit. Takové chování k druhým se týká hlavně dětí a mládeži, která z nerozumu a nevyspělosti, soudí. A soudí druhé podle vzhledu a postižení (tělesného, duševního), chování jeho rodiny, podle společenského postavení a společenských předsudků, apod. To se asi nezmění, ale příklad dospělých a výchova může hodně napravit. Takoví lidé si opravdu nezaslouží posměch, a myslím si, že u dospělých je to dokonce hyenismus těch, co se tak k nim chovají.

Pak jsou případy, kdy si to člověk zaslouží. Případy, kdy to může sám ovlivnit, ale prostě to má v povaze a tak nic měnit nebude. A vlastně si ani neuvědomuje, že něco dělá špatně. A přitom by stačilo změnit své chování, své oblékání, účes, práci, svůj hodnotový žebříček. Tak ti si o přezdívku, opovržení, nějaký přívlastek přímo říkají. A na rozdíl od těch, kdo to nemohou ovlivnit, tak tito lidé, kteří si to sami zavinili, si výsměch zaslouží.

Jsou také případy, kdy z posmívaného se stane uctívaný. Když ten posmívaný se nevzdal, nenechal se posměváčky zahnat do kouta a zalézt do ulity svého nitra. Nestal se z něho zakřiknutý a zakomplexovaný člověk. Před těmi lze jen složit poklonu. Ten si tu úctu zaslouží nejvíce, protože se o ní musel opravdu hodně poprat s osudem. Jsou i tací, kteří tu úctu měli předem danou. Vzhledem, postavením a vážeností rodičů. Tomu to také přeji, ale když promarní svou šanci, tak polituji jeho rodiče a jemu přeji tu pohanu, protože patří do té skupiny, kdy si to sám zavinil.

No a mezi takové, kteří měli úctu, vážnost, společenské postavení, patří i Helena Vondráčková. Do nedávna jsem jí měl docela rád. Hlavně manželka. Ale po posledním jejím extempore už ztratila naší úctu a máme pro ní opovržení. Neznám jediný případ na světě, ani u Hollywoodských hvězd, kdy by se umělec považoval za státní poklad, dědictví státu a národa, a přirovnal se tak k historickým památkám, stojícím i objeveným při vykopávkách. Tak že si řekla o přezdívku sama. Říkáme jí STARÁ VYKOPÁVKA.

A není to urážka, ona se sama přirovnala k pokladům, památkám, historii a kulturnímu dědictví národa. A to znamená vše, co tu má nějakou historickou a kulturní hodnotu, a to jsou stavby a díla všeho druhu, která jsou cenná pro národ. A to jsou památky movité a nemovité, tedy věci hmatatelné, existující ale i archeologické vykopávky, tedy dávno zašlé (ztracené) památky, ale i nově objevené - archeologové vykopali. Ještě jsem neviděl, že by někde byl prohlášen historickou nebo kulturní památkou celý repertoár nějakého umělce, nebo veškeré práce nějakého člověka, nebo dokonce člověk sám.

A zdá se vám, že když se někdo přirovná ke kulturnímu bohatství státu, a když vyžaduje, aby ho tedy média denně museli vysílat, není psychicky vyšinutý? Mimochodem, nezaznamenal jsem, že by u jiných památek a dědictví národa, se média o nich každý den, nějakým způsobem zmiňovala. A tak já jí jen nazývám jednou z mnoha možných přirovnání. No ještě bych jí mohl nazývat svatovítskou katedrálou, Karlštejnem, korunovační korunou…..

Ps: Karle (Gote), prosím vás se vší úctou k vám, doufám že se také neprohlásíte národní památkou a pokladem státu a národa.

Žádné komentáře:

Okomentovat