neděle 16. srpna 2015

Někdy je zábava číst a poslouchat komunisty

Opravdu mě pobavil jednou jeden debatující. Když tvrdil, že kdyby svět byl rozdělen na půlku socialistickou a půlku kapitalistickou, a kdyby si mohli lidé vybrat, v jaké půlce by žili, že by zvolili tu socialistickou. Pobavilo mě to proto, že svět už byl rozdělen ještě před 20 lety, tak jak to popisoval. Ale kupodivu, lidé z té socialistické půlky utíkali do té kapitalistické, nikoliv na opak. Ano, byla tuší polovina světa, ta socialistická, kde byli ty "jistoty", a druhá, ta demokratická, kapitalistická, kde ty jistoty podle nich nebyli.

Jedna strana už neexistuje, druhá ano a v ní žijeme. Ta s těmi "jistotami" se rozpadla, protože se ekonomicky složila. Za celou dobu ale lidé utíkali pryč, z té socialistické, do té kapitalistické půlky, po statisících a milionech (počítám-li celý socialistický sektor a celou dobu nikdo opačně, krom ojedinělých případů, kdy šlo o radikálně levicové jedince, o agenty tajných služeb, ale občas i o snílky (ti snílci se pak rádi vrátili zpět, na tu kapitalistickou půlku světa. No a krom těch agentů, se všichni pomalu vrátili zpět, do té nejistoty.

Tak že, asi by byl sám (a jemu podobní), kdo by si vybral tu "jistotu" (socialismus) za nejistotu (kapitalismus). Apropó, proč už nejsou na Kubě, nebo v KLDR v "jistotě"? Čína a Vietnam asi ne, tam už je regulérní kapitalismus (hospodářsky) i když ještě socialismus (politicky). Proč ti, co chtějí žít v "ráji socialismu", se už dávno neodstěhovali na ty zbývající ostrovy socialistických "jistot"?

To že se komunisté nezmění, je znát z jejich jednání. Pro ně je jen ta jejich pravda a ostatní jsou UBOŽÁCI. Zajímavé je, že podle některých debatujících komunistů jsem ubožák jenom proto, že mám jiný názor. Že se na bezdomovce nedívám jako na ubožáky a produkt kapitalismu, ale jako na zkrachovalce, kteří si to minimálně z 90% zavinili sami. Že u mě nejsou všichni nezaměstnaní jen chudáci, kteří by všichni makali, ale systém je nenechá, ale minimálně polovina z nich dělat nechce. A že bohatý a úspěšný může být každý a že každý bohatý a úspěšný nemusí být zloděj, podvodních, nepoctivec, mafián… ale může jim být proto, že je poctivý a velmi pracovitý.

Ale přitom oni o všech bohatých a úspěšných tvrdí, že to jsou všichni zloději, podvodníci, otrokáři, mafiáni a skoro by ještě přidali vrazi. A to není ubohost? A pro ně jsou dobří, rozumní, myslící, svobodní, nezblblí propagandou jen ti, kdo chápou jejich myšlenku. Všichni ostatní jsou zlí, nerozumní, nemyslící, nesvobodní, zblblí propagandou, to není ubohost?

Komunisté často argumentují s tím, že dnes tu vládnou prachy. Ale právě za socialismu bujela korupce nejvíce. To korumpoval skoro každý a tam kde se v podstatě muselo korumpovat (což bylo pro nedostatek skoro všeho - skoro všude), tam se nechal zkorumpovat skoro každý. Akorát dnes je ta korupce o něčem jiném, o státních (a obecních, krajských) zakázkách, proto tam lítají místo stokorun a tisícovek, miliony, a proto je to tak vidět. Jenže oproti milionům korupcí za socialismu, jsou dnes korupce v desítkách. Tak že je dnes menší korupce, než byla. A peníze tedy vládli i za komunistů.

Žádné komentáře:

Okomentovat