neděle 16. srpna 2015

O demonstracích a protestech

Viděl jsem video s názvem: Aplikace moci. Mělo to být presentováno, jako že se nezměnil přístup státní moci za socialismu a dnes. Jen bych dodal, že za prvé: v demokracii začne zákrok až proti útočícím, rabujícím, vandalským demonstrantům, nikoliv proti tomu, že tam jen jsou a demonstrují. Ale v totalitě, jako byl třeba socialismus, se zakročilo proti demonstrantům jen proto, že tam vůbec byli. A za druhé: v demokracii to na demonstraci začne a skončí. Tedy pokud ten dotyčný nikoho nenapadl, nic nerozbil, to pak šel k soudu za přestupek. Za to v socialistické totalitě šli ti, co nestačili utéci, nebo co byli poznáni, k soudu, dostali tresty, byli vyhozeni ze škol a zaměstnání, a celoživotně pronásledováni a persekuováni oni i jejich rodiny. Demonstranti dnes nemají za účast na demonstraci celoživotní problémy, jako za totality v socialismu.

Je mi jasné že komunisté by rádi v těch VŠECH demonstracích a protestech dnes, rádi viděli vůli lidu po změně systému, režimu. Ale ještě jsem nezaznamenal, že by to tak bylo. Vždy to je jen o konkrétních krocích vlád. Reformy se nelíbí nikomu. Ale své reformy mívali i komunisté, a kdo by chtěl proti nim ceknout, ten měl celoživotní problémy.

Nikdo nikomu nezakazuje v demokracii protestovat (tedy pokud se nejedná o soudem zakázané skupiny a to z důvodů že porušují ústavu) to v totalitě socialismu bylo nemyslitelné. A v demokracii se vlády mění (mohou měnit) po volbách. To za komunistů taky nebylo myslitelné. Proto v demokraciích nikdy nebudou masové protesty proti vládám a pro jejich svržení, protože si voliči počkají na volby. To za socialismu se lidé vlády mohli zbavit jen masovými demonstracemi, jak to bylo ve východní Evropě (1988-91)
A věřte, že kdyby lidí chtěli opět socialismus že by už komunisti nevyhráli. Ale lidí už nechtějí socialismus a komunisty proto mají komunisté už dlouhodobě kolem 10-14%. A budou mít stále méně.

Je možné, že někde nejsou povolené demonstrace. Ale taky se ptejme proč. Jestli to chtěli pořádat nějací lidé a skupiny, kteří dělali problémy, jestli to chtěli dělat v místech, kde to nejde, nebo v místě, kde už byla nahlášená jiná demonstrace, nebo jestli uvedli důvod konání, který je minimálně podezřelý.... Až kdyby to bylo čistě z politických důvodů, třeba by zakázali demonstrovat komunistům a odborářům, tak pak říkejme: není tu demokracie, protože nám zakázali demonstrovat.

A opakuji, tato vláda má mandát 60% voličů. A pokud se ukáže, že nesplnili, co slíbili, tak v příštích volbách už ten mandát nedostanou. A o tom plnění slibů byl celý ten hunbuk na konci roku 2010. I díky presidentovi, který se jen zaručil, že se sliby dodrží, to dopadlo dobře. O tom je demokracie. A víte jaký je rozdíl mezi demokracií a totalitou? Že v demokracii se demonstrující dlouhé týdny a měsíce verbují do demonstrace, a tak ty demonstranti tam jdou jen proto, že se na to připravují, a že to berou jako společenskou akci a mnohdy jim nejde ani o to, proč je svolaná, ale o to, co se tam bude dít. A tak tam za myšlenku většinou jdou jen propagátoři akce (demonstrace) A v totalitě, kde to samozřejmě nejde, tam se prostě jednou lidi naštvou a vyjdou do ulic. Neorganizovaně, nevědí co je čeká a je jim to jedno, ale jdou projevit nesouhlas s režimem. Na rozdíl od demokracie - všichni! A věřte, že až se lidi zase naštvou, tak do těch ulic vyjdou. Neorganizovaně, o to s větší silou a myšlenkou. Jenže, jak je vidět, lidi zatím jsou spokojeni s demokracií. Tedy nepočítám těch 10-15% komunistů a jejich přívrženců. Ti budou spokojeni až s tím svým režimem. Pro ně jiný spravedlivý režim neexistuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat