sobota 15. srpna 2015

Prý jsme jiní, říkají.

Že prý jsme jiní, říkají komunisté. Tak proč mají stejné myšlení? Pokračování otázek předešlého příspěvku. Tentokrát jde o otázky ryze z naší minulosti.

1)historické změny (léta 1948 a 1989)
a) komunisti - 1948 - revoluce, vůle celého národa. 1989 - převrat, vedený disidenty, zkrachovalci, podporovaný ze západu, to celé proti vůli většiny národa.
b) historie - 1948 - převrat, proti vůli více jak poloviny národa. Komunisté měli po okleštěných volbách jen 40% hlasů, 60% tím pádem bylo proti. Podporovaný ozbrojenými složkami v rukou komunistů, pochodem ozbrojené složky KSČ - LM (lidové milice) v ulicích Prahy, hrozbou vtrhnutí rudé armády (Stalin, Sovětský svaz), izolací presidenta, asi se to už nikdy nedozvíme, ale možná mu i vyhrožovali, protože za celých 40 let jejich vlády ten den - 25. Únor, nikdy neslavil jako státní svátek. Hold špatné svědomí je špatné svědomí). 1989 - revoluce, vůle drtivé většiny národa. Tentokrát nebyl jen pochod demonstrantu v Praze, ale v celém (tenkrát) Československu. Nakonec drtivé vítězství OF a VPN (občanský fórum a veřejnost proti násilí), ve volbách měli přes 60% voličů, komouši jen 14%, si dává právo říci, že si to přál celý národ. Pro změnu bylo 86% voličů. Volby byli svobodný, neokleštěný, jako ty v roce 1946.

2) vpád vojsk Varšavské smlouvy
a) komunisti - tenkrát to bylo opodstatněné a jediné východisko
b) historie - zbytečná okupace, měla za účel jen chránit komunisty a zabránit pokusu o odtržení vazalského státu od sovětského svazu. Měla ukázat vojenskou sílu režimu a zastrašit jakoukoliv opozici k jakýmkoliv dalším pokusům o odpor.

3) proč jsme neměli takový blahobyt jako na západě?
a) komunisti - proto že nám neustále kapitalisti škodili. Nejprve založili NATO, potom EHS (dnes EU). Museli jsme vydávat spousty peněz na obranu před imperialismem. (zajímavé, ale pokud socialismus byl jinak ekonomicky lepší, proč se spíše nepoložily kapitalistické státy? Vždyť když použiji stejnou logiku, tak my jsme zase měli RVHP (obdoba EHS), Varšavskou smlouvu (obdoba NATO), a oni přece zase museli dávat spousty peněz na útok proti socialismu, když my na obranu).
b) historie - špatná ekonomika, neexistující konkurence, nemožnost krachu, zastaralá výroba, zastaralá technika, plná zaměstnanost, nikoho nenutila k lepším výkonům, obnově a modernizaci výroby. Zastaralá technika nemohla vyrábět konkurence schopné výrobky srovnatelné se západem (kapitalismem). Zastavil se vývoj, v důsledku plánování a nedostatku peněz.

4) kdo a proč utíkal (emigroval)
a) komunisti - zločinci, zkrachovanci, utíkali před trestem, před zodpovědností. Ti co nalítli pozlátku západu. Dobrodruzi,
b) historie - z politických důvodů, aby si zachránili životy. Ti, co nesouhlasili s režimem. Ti, kteří tu nemohli dělat svou práci. Lidé co utíkali před perzekucí režimu. Lidé co sám režim do emigrace vyháněl pod trestem smrti nebo dlouhého vězení (tzv. dali jim na vybranou). No a taky ti zločinci. Ale to bylo pár procentíček. Ale jinak se emigrace skládala z 95%ze slušných.

Žádné komentáře:

Okomentovat