neděle 16. srpna 2015

Krize civilizace

To co se děje dnes ve světě, je důsledkem nezodpovědnosti zodpovědných. Je to špatné jednání a rozhodování těch, kdo se měli starat o společnost. Pravdě podobně se dnes ukazuje, kde se stala chyba. Kdo vymyslel a přišel s tím, že se dá žít na dluh? Kdo dovolil to, že stát, tedy někdo, kdo je bez osobního příjmu, protože jeho příjem je to, že něco dostane od jiných (daně od lidí), může mít půjčky? Tak moc jsme všichni chtěli být civilizovaní, mít vysokou životní úroveň, že jsme za tím snem běželi jak kůň s klapkami na očích. Jen dopředu, rychleji, více. A zatím? Neviděli jsme, že je to jen na dluh. Že tak jak jsme chtěli žít, by měli žít naše děti, ne my. My jsme měli jen připravit cestu další generaci k tomu, aby žila lépe, než my. Místo toho jsme si ale užívali budoucího blahobytu my. A neviděli, že v budoucnu se ten kolotoč bude zpomalovat a zpomalovat…. Až se zastaví úplně a najednou tu nebude síla, která ten kolotoč opět roztočí. Nebude na pohon toho kolotoče.

Je na čase přestat si užívat na mejdanu a přestat drancovat spižírnu a začít myslet na budoucnost. Jinak je s naší civilizací konec. Všichni by si měli uvědomit, že na dluh se žít nedá. Vzhledem ke globalizaci krize, by se mělo sejít OSN a místo jednání o tom, kdo bude tlumočníkem pro mimozemšťany (jasný důkaz lidské degenerace), by se měli zaměřit na to, co bude dál s lidskou společností. První bod by byl: odpustit všechny státní dluhy (všem zemím světa), na kterém by se všechny vlády dohodli. Ovšem s podmínkou, že by se zrušili dluhopisy, a státní rozpočty by museli mít všechny státy vyrovnané. A stát by měl zakázané veškeré půjčování, protože stát nemá vlastní prostředky, ale hospodaří s našimi penězi. Stát, kraje, obce (všechny obdobné celky), by měli dělat jen to, na co budou mít. Podstatnou část ekonomiky a tedy, použití daní, by převzali obce, okresy, kraje. Vyšší celky už ne. Omezení pravomocí státu, jenž se ukázal, jako velmi špatný hospodář. Myslím, že to bude jediná cesta. Další už budou bolestnější a bolestnější.

A kdo by chtěl více, ať přidá ruku k dílu. Založí různé akce, organizace, přidá z vlastní kapsy, aby byla silnice, stanice MHD, obchod, školka… Teď mě napadá, že ty akce Z za komunistů, nebyli tak od věci. Komunisté také tak řešili nedostatek peněz v rozpočtu. A i proto nebyli jejich rozpočty tak zadlužené. Lidé si i svépomocně stavěli byty (družstevní byty). Myslím, že cesta k nezadluženému státu je to, že nebudeme spoléhat na stát a podstatnou část naší infrastruktury a našeho pohodlí, vyspělosti a životní úrovně, si budeme muset zařídit a postavit sami. Což se trochu prodlouží (příkl.: možná až tak, že když my budeme chtít postavit školu, tak do ní budou chodit až vnuci). No anebo? Dobrovolně nedobrovolně, dávat státu, obcím, krajům (všem celkům státu) podstatnou část našich výdělků (daně), aby to bylo rychleji. A to velmi, dost velkou a podstatně velkou část výdělku. Možná že by se při dnešní životní úrovni museli lidi smířit s tím, že by se obrátil středověký model výběru daní - desátka (desetina z výdělku, z majetku) na: desátku obráceně (desetina by nám zůstala a zbytek bychom odevzdali). Anebo? Že by se lidi tak uskromnili, tak byli schopni se vzdát pohodlí, vyspělé civilizace, dosažené životní úrovně, a sami, dobrovolně, se ocitli v 19 st.?

Žádné komentáře:

Okomentovat