pátek 14. srpna 2015

Jsme bohatý nebo chudý stát?

Jak tak poslouchám ty předvolební debaty, tak mám pocit, že pravice mluví o jiném státě než levice. Podle jedněch máme dluhy a je potřeba reforem a šetření, podle druhých ASI nemáme dluhy a není potřeba reforem a může se dál neomezeně utrácet.

Podle pravice jsme stát s ohromným státním dluhem, kde by se mělo šetřit, udělat rozsáhlé reformy, aby se mohlo snižovat zadlužování a hlavně reformu důchodovou, aby za 30 let vůbec nějaké důchody byli.

Podle levice jsme ale bohatý stát, s přebytkovým rozpočtem, bez dluhů, bez potřeby šetření a reforem. Stát má na rozhazování. Může si dovolit neomezeně valorizovat (zvyšovat) důchody, přídavky, sociální podpory, porodné, minimální mzdu, prodlužovat mateřskou a snižovat věk odchodu do důchodu. A jak stát bude bohatnout (samozřejmě pod jejich vedením), tak za pár let bude důchod jako průměrný plat.

Tak buď lžou jedni nebo druzí. Pokud lže pravice, tak bych volil levici, protože ona zákonitě musí mluvit pravdu. Pokud lže levice, tak pravici, protože pak zase ona má zákonitě pravdu. Pokud lže pravice, tak to znamená, že jsme na tom dobře, ale oni nás jen chtějí ždímat a pak si přebytek státní pokladny chtějí mezi sebou rozdělit. Pokud lže levice, tak jí jde jen o moc a nezáleží jí na lidech, protože pak dovedou stát ke státnímu bankrotu a pak na tom budeme špatně všichni.

Co si vybrat, komu věřit. Jestli uvěříme pravici, tak jaké nebezpečí hrozí? Vlastně žádné. Protože buď je stát na tom dobře a tak se jen budeme mít stejně a pravicoví politici o hodně lépe. Nebo je stát na tom špatně a pak má pravice lepší program, který rozhodně nepovede ke zhoršení naší situace.

Pokud uvěříme levici, tak potom máme dvě možnosti. Buď je stát na tom dobře a my se budeme mít taky dobře. Nebo na tom je stát špatně a dovedou nás ke státnímu bankrotu a budeme na tom hůře, než jsme teď. Takže u levice nám to nebezpečí hrozí více, než u pravice.


Abych to shrnul: u pravice je jistota toho, že nebude hůř. Pravda, neříkám, že bude dobře, ale pokud by se povedli reformy, nehrozí bankrot a že jednou budeme mít vyjedený stůl. U levice je to jako sázka do loterie. Buď je opravdu na tom stát dobře a netřeba reforem a šetření. Nebo jsme na tom hodně špatně a pak její volbou prohrajeme všichni.

NECHÁM SE PŘEKVAPIT.

Žádné komentáře:

Okomentovat