neděle 16. srpna 2015

O svobodě v médiích

Na komunistických stránkách jsem si přečetl vtip, kde před obrazovkou stojí osoba a říká: No jo, přechod na digital. Víc by mě zajímal přechod od vymývání mozků k opravdu veřejnému sdělovadlu. Trochu opožděný vtip. V socialismu by autor a vydavatel skončili a možná by je čekal kriminál. Ale zato by to pobavilo celý národ. Dneska takový vtip rozesměje jen určitou skupinu lidí. Hlavně ty, který nesnášejí dnešní režim. A jestli to vytiskli opravdu v Haló novinách, tak je vidět, že komunisté jsou opravdu stejní, jako byli. A rozpoutala se debata, která mě aspirovala k tomuto článku.

Komunisté samozřejmě souhlasili. A v jednom jsem souhlasil, že jsou horší. Ale ne tak jak si myslí, ale tím, že dříve jsme slyšeli jen optimismus a dnes i ten pesimismus, skoro bych řekl, že hlavně pesimismus. Jak všechno funguje, jak se plní pětiletka, jak je všeho dostatek, jak jsou lidi k sobě hodní. Samozřejmě jen v socialismu. Zprávy z kapitalismu byli pak o nezaměstnanosti, bídě, nedostatku, bezdomovcích, zločinu. A stejnou rétoriku používají komunisté dodnes, jen už to dnes můžeme posoudit osobně, tak jim ta propaganda nevychází. Ano, zprávy jsou dnes moc pesimistické, plné toho špatného. Ale to je tím, že všechny TV a rádia chtějí tímto zvyšovat sledovanost. Prostě platí: že nejvíce udělá lidem radost, neštěstí druhých.

Já osobně bych bral více optimismu a méně toho pesimismu. Ale podstatný rozdíl zpráv za komunistů a dnes je: svobodné zpravodajství. Dnes rozhodně neuslyšíte, že všechno funguje a jak je tu ráj na zemi. Ale za komunistů jste si mohli myslet, jak je ten socialismus ráj na zemi. Až na to, že jste pak něco šli koupit a viděli jste prázdné obchody. A když jste potřebovali něco sehnat, zařídit, prostě buď jste museli mít známé, peníze, moc a postavení, nebo veliké štěstí, abyste sehnali a zařídili co jste chtěli. Ale jak se žije v socialismu, by se dalo zjistit. Zkuste si žít jako řadový občané v tom komunistickém ráji v KLDR a na Kubě. No i tu kapitalisticko-socialistickou Čínu bych mohl doporučit. Ale na vesnici ne ve městě. A myslím, že byste se rádi vrátili do toho kapitalismu (do ČR)

Zpátky k těm médiím. Kdyby měli být tak "objektivní" jako za komunistů, tak dnes nikdo z nás nic neví o bezdomovcích, nezaměstnanosti, krizi, inflaci, klesajícím HDP. A nemluvilo by se o zdražování, ale: úpravě cen, jak tomu říkali komunisté. O stávkách a demonstracích bychom vůbec nevěděli, jen by se objevila kraťoučká zpráva o: antikapitalistických živlech, kteří narušují klidný chod státu a pokoj v ulicích. A ve zprávách by byli reportáže jen s nadšenými a spokojenými lidmi. Jediné, co by se nemuselo falšovat (jako za socialismu) a před natočením reportáže honem rychle dovést, nebo to točit tak, aby to nebylo poznat, je ten dostatek a plné obchody. No, prostě kdo píše, že je dnes stejné zpravodajství v TV, jako za komunistů, ten je nezažil, nebo otevřeně lže.

Dále by nikdo nevěděl, že se některé privatizace nepovedli, nevěděli bychom nic o Koženým apod. Protože za socialismu se informovalo jen o úspěších, ne o něčem, co se nepovedlo. Dnes byste místo toho, že někdo někde něco vytuneloval, nevěděli. Věděli byste jen o tom, kde se privatizace a restituce povedli. Nic byste nevěděli o podvodnicích a zlodějích z řad podnikatelů, o tom, že někteří neplatí mzdy, apod. Jen byste věděli o těch slušných a poctivých. Jo a o krádežích, podvodech, únosech, vraždách a dalších zločinech, se nesmělo psát a točit reportáže, ani o feťácích a drogách. To bylo tabu, tak že dnes byste o tom, jaká je kriminalita a že je tolik feťáků, taky nevěděli.

Prostě, kdyby byla dnes média tak nesvobodný, jako za komunistů, tak by jste si myslela, že tu není žádný zločin, že všichni podnikatelé jsou slušní a poctivý, že jsou všichni lidi spokojení, žádní bezdomovci, žádní nezaměstnaní, žádná krize, že tu neexistují drogy apod. Prostě ráj na zemi. Ale protože o tom víte, tak je vidět, že tu je svoboda a demokracie. A že je to vlastně dobře, že víte, že se tu dějí i takové zlořády (pozor, píši že je dobře, že o tom víme, ne že se to děje!). Až se toto bude tajit, pak to teprve bude špatné.

Odkud si myslíte, že víme o tunelech, o Kožených, Krejčířech, Úplatných politicích, korupci.... O podvodných podnikatelích, o zaměstnavatelích, kteří nedají mzdu zaměstnancům, o špatných doktorech, policistech.... o tom se nám nezdálo, to známe z médií.

Žádné komentáře:

Okomentovat