neděle 30. srpna 2015

Jak to je?

Dnes už čím dál více vědců v oboru vývoje vesmíru, země, klimatu, ví, jak se vše vyvíjí. Už se zjistilo, jak to funguje a bude fungovat. Stále častěji se nacházejí odpovědi na otázky, na které dříve lidé odpovídali tak, že to je boží (nebo satanova) vůle. Poznáváme, zanikající, vznikající, opakující se prvky ve vesmíru a na zemi. Začínáme zjišťovat, že člověk není tak mocný, jak jsme si v naší pýše mysleli. Nakonec, naše pokusy o změny přírody (někdy i nechtěné, neúmyslné) byli v samotném důsledku vždy katastrofické.

Množí se katastrofy. Nemnoží, jen je více lidí, více zastavěné země, média, která o každé katastrofě ihned informují (někdy až se zlomyslností dravců, kteří našli kořist). Množí se i výklady věšteb a nové věštby o konci světa. To že jsou ty věštby nic konkrétního neříkající a že se hodí na vše, záleží jen na tom, kdo je vykládá, to už se přehlíží. Mění se klima. Jako se už mění miliony let, akorát lidé už mají přístroje na měření a záznam, to pravěcí lidé neměli. Jestli pak by o změně klimatu informovali naši předci, kteří málem už několikrát vymřeli? Je stále méně zdravé vody a potravin a stále větší počet lidí.

Katastrofy, změny klimatu, vymírání…. Tu bylo, je a asi ještě bude. Dnes už vědci objevili, že změny na zemi se opakují s pravidelností. Dnes už také víme, že naše doba je na konci doby ledové. Je známo, že úbytek ledovců už probíhá několik desítek tisíc let. Jestli je dnes úbytek rychlejší (nikoliv nevyhnutelný a tedy zastavitelný) než by měl být, může (ale nemusí, na to nejsou jasné důkazy) být díky lidské činnosti. Ale ať uděláme, co uděláme, tak ledovce zmizí a planeta se oteplí, změní se klima tak jako tak, jak tomu bylo už dříve.

Co se katastrofických předpovědí týká, konec světa se předpověděl už mnohokrát. Zajímavé, že se objevili zprávy o katastrofách vždy, až k nim došlo. V Londýně mají institut, kde může každý zaslat svou věštbu. Už jich tam mají dost, ale ani jedna nevyšla. Jak (ne)fungují věštby, by se dalo ukázat na pár příkladech. 1) vždy přijdou pozdě (tedy až po události). 2) výklady jsou univerzální (hodí se na vše, záleží na výkladu).

Jako příklad takové univerzální věštby, je věštba: Když se lýdský král Kroisos ptal věštkyně v Delfách, má-li vytáhnout do války proti Peršanům, Pýthia mu odpověděla: "Kroisos, překroče Halys, velkou rozvrátí říši." Kroisos tedy sebevědomě vytáhl do pole. Velká říše, kterou nakonec zničil, však byla jeho vlastní. Myslíte, že se ptal na zničení své říše, nebo říše, kterou chtěl napadnout? Ale pravda je, že věštba byla pravdivá, že?

Další příklad univerzální věštby: v Nostradamovi se našlo proroctví, předpovídané na 11.9.2001. Našel se tam verš, který říká, že velký pták napadne dvojici bratrů (dvojčata). Dejme tomu, že si nedokázal vysvětlit, že něco neživého může létat. Do balónů bylo ještě daleko, na tož do letadel. Ale že to je neživé a tak to není pták, ale věc, to musel poznat. A že v něm budou lidé, to také musel vidět. Proč prostě nevěštil, že to bude věc (stroj) řízený lidmi? A v jeho době už byli věže a katedrály. Proč nevěštil, že pták (věc, stroj) nenapadne věž (stožár)? A hlavně, jak to, že jen jeden pták? Vždyť to byli dva ptáci (letadla). A nebudu rozebírat pokračování těch veršů, které by už ukazovali na úplně jinou událost a jinou dobu.

Tak takto to funguje. To je vše, vynechám ty opožděné věštby, které už samou podstatou opožděnosti, nejsou věrohodné.

Žádné komentáře:

Okomentovat