neděle 16. srpna 2015

Volby jsou drahé. Proč?

Má reakce na zmařené předčasné volby a na reakci pana Vondrážky (ODS)
Pane Vodrážka, za váš nápad, že by vám stát, tedy my všichni, zaplatili za zmařené volby, jste snad nemyslel vážně? A i kdyby to byla sranda, tak dost blbá a měl byste okamžitě opustit ODS, protože jste jí právě vzal pár procent hlasů. A nic na tom nezmění ani to, že se od vašeho nápadu ODS distancovala.

Nakonec, i Vaše strana může za dnešní stav. Měli jste prostě po pádu vlády jít pryč a nechat to levici. Té by nic jiného nezbylo, než se moci chopit sami. A to, že jsou chyby v ústavě a zákonech, to je snad taky vaše (politiků z leva, z prava) chyba, nejen druhých a už vůbec ne NÁS!

A co si napravit reputaci a dát spíše návrh, že v řádných volbách už kampaň nebude. Už byla a asi se program všech stran moc nezmění. Nakonec se budete ukazovat v debatách až do voleb, tam ho můžete stále lidem připomínat. A stejně už vaše programy a řešení známe, tak nač nová kampaň. Anebo, zaplaťte si jí z vlastního. Každý z vás má doma počítač, tiskárnu, tak ať si strana rozešle kandidátům emailem letáky a program. Oni si ho vytisknou a budou chodit v místě bydliště a agitovat. Kolik by to stálo? Stát a strany nic, straníky tak pár tisíc. Mohou si to rozdělit na celou dobu do voleb, což je (říjen až květen - 8 měsíců), tak by je to taky tak nemuselo bolet.

Budu počítat ceny u nás, jinde můžou být jiné.

Přihlášení k internetu (v podstatě halířová záležitost za tu chvilku, než si stáhnou email). Papír do tiskárny (počítal bych tak asi deset balíků po 500 ks, asi 150kčx10= 1500kč, raději zaokrouhlím na 2000kč). Barva (podle druhu tiskárny, počítejme tak 2000kč a dejme tomu 10x - na každý balík jedna barva, to je 20tis.). Auta a jinou dopravu by nepotřebovali, protože každý by agitoval v místě svého bydliště. Dohromady by to každého stálo tak 20 000 až 30 000 kč. Rozděleno na 8 měsíců, to je 2500 až 3750 kč. No to není moc. Co by pro vítězství ve volbách pro svou stranu neudělali?

A šlo by to ještě levněji.
Nahráli by si svou řeč na MC, nebo CD, polepili si auto (někdo z kandidátů v obci auto má) nápisy strany a pořídit si patřičný přehrávač a megafon. Autem občas popojet, ať nestojíte na jednom náměstí, jedné návsi. Cena: kazeta nebo cd pár korun, přenosný přehrávač a tlampač (počítám tak do 3000 kč), přenosný elektrický agregát (na tu jednu až dvě hodinky by snad stačila i autobaterie) benzín (s tím popojížděním v okolí bydliště, tak 5 litrů týdně pro stranu, jezdil by jen v místě bydliště, počítám v okruhu 10-20 km), 20 l měsíčně, za 8 měsíců zaokrouhlím: 160 litrů, což je asi 4 500-5 000 kč). Tedy celkem asi 8000 (zaokrouhleno 10 000) kč, rozděleno 8= 1300kč zaokrouhleno. No na to má snad každý?

A šlo by to ještě levněji.
V místním rozhlase a přes internet rozhlásit, že kandidát té a té strany, bude tam a tam. Vzít megafon a ve stanovenou dobu tam dojít a hlásat program sám. Dopravit se na místo může pěšky, na kole, stopem, MHD, a když jinak nedáte, tak i tím autem, za těch 8 měsíců to bude stát ty tři tisíce, no možná 5 000 kč za ten megafon.

A úplně nejlevněji je pak vystupování v TV a rádiu, a články v tisku (tedy nevím, jestli si za to neplatí. Ale rozhodně těmi články nemyslím stranickou reklamu v tisku, ta se opravdu platí)

A samotné volby? Proč nepřijít do volební místnosti, tam na PC stisknu stranu, kterou chci volit. Sám se divím, že to nenapadlo zelený? Vždyť by se chránili lesy, protože by se volební lístky a předvolební letáky netiskli. Program na volby určitě existuje. Počítač má každý úřad a škola (no nakonec i stranické sekretariáty, poslanecké kanceláře a i kandidáti stran, tak je stále kde brát). Koupit program do PC je jednorázová záležitost. PC by se dal vždy někde půjčit. Tak že, cena volební kampaně a samotných voleb by mohl být ve skutečnosti velmi nízká. Je krize, tak co začít tímto a pokračovat šetřením při fungování parlamentu, senátu, vlády…

Žádné komentáře:

Okomentovat