neděle 16. srpna 2015

Bin Ladin je mrtev

Bin Ládin je mrtev, konečně další úspěch v boji s terorismem a lidskou nenávistí. Protože terorismus je hlavně o nenávisti. Škoda jen, že to proběhlo jak to proběhlo. Opět budou konspirace, spekulace, jeden uvěří druhý ne.

To jsou ti Američané tak hloupí nebo to je tajný plán? Proč ho neukázali jako Husajna, nenafotili, nenatočili (nebo ano?) aby měli důkaz? Místo toho rychlý pohřeb, ještě k tomu do moře, kde bude mrtvola navždy ztracena a nebude se moci nikdy jako důkaz exhumovat. Co když je to jinak? Mám tu hned několik vysvětlení:

1) vše si vymysleli aby donutili Ládina a al kaidu k veřejnému vystoupení, aby příznivcům ukázal že žije a pak, pokud budou mít štěstí, ho opravdu dostanou. Je to sice hloupé ale má to určitou strategii.

2) opravdu ho dostali, tím ukázali všem, že jsou schopní a že nikdo trestu neuteče. Počítají, že se Al kaida zalekne a přestane být aktivní a organizovaná. To by mohlo vyjít, ovšem kdyby ukázali jeho tělo. Takto je to hloupí a špatný plán, protože jeho příznivci neuvěří a naopak se více zradikalizují a budou aktivnější.

3) mají ho, ovšem živého a na tajném místě ho budou vyslýchat. Aby zabránili snaze o jeho osvobození, prohlásí ho za mrtvého. Ale i tak by se al kaida snažila získat jeho tělo, tak předvedou pohřeb do moře, kde ho nikdo nikdy nenajde. A oni budou mít klid na výslech. V tomto případě bych rozuměl té ukvapenosti a viděl v tom logiku. Pak by to bylo chytré.

4) jiný důvod. Strach z muslimů, aby je obrázky jeho mrtvoly nepobouřili a nezradikalizovali i ty umírněné, jak to bylo v případě Husajna. To by sice bylo ne moc chytré, ale pochopitelné.

5) ať je to pravda nebo ne, možná je za tím snaha o přerušení penězovodů od bohatých sponzorů, kteří podporovali přímo Ládina. Tak teď přestanou posílat peníze. To je sice trochu nedomyšlené, ale strategické. Minimálně se zbrzdí zásobování teroristů, a možná i na delší dobu. A to může být třeba rozhodující pro boj s terorismem.

Uvidíme co bude, jak se dál bude situace vyvíjet. Jestli bude mít akce účinek nebo ne. Jestli je boj opravdu dobojován, nebo se ukáže, že to nebyl boj jednoho člověka ale skupiny. Pak přijdou jiní Bin Ládinové, který budou pokračovat. Lidská zloba, zášť, nenávist, závist a blbost je nekonečná.

Poslední zprávy: Znamená to tedy, že Bin Ládin je mrtev. Ale souhlasím, že to proběhlo divně. Leda, že by se obávali odvety a pokusu o osvobození, a to všemi prostředky. Dokážete si představit, jak by se Al Kaidá chovala? Jako rozzuřené zvíře, kterému bylo uneseno mládě a které by vraždilo na potkání každého, koho potká, než by to mládě dostalo zpět. Tím: "každého" myslím všechny Američany - turisty, k těm je nejsnadnější přístup. Z jedné strany chápu, že ho popravili, protože už není koho osvobozovat. Ovšem, odvetné akce čekám.

Žádné komentáře:

Okomentovat