neděle 16. srpna 2015

Blíží se konec Evropy?

Je dnes Evropa v nebezpečí? Je rostoucí populace Asiatů známka, že Evropská civilizace je na ústupu. Ještě před 60 lety, se celý svět díval na Evropu. Dokonce i ta severní Amerika, hlavně USA, byli ve stínu Evropy. Evropa byla prostě střed světa. A dnes? Pohledy nejen ekonomické, politické, ale i umělecké (dnes už není největší a nejproduktivnější Americký Hollywood ale Indický Bollywood) směřují do Asie. A to od Arabského světa až po Japonsko. (od severní Afriky až po tichý oceán). Už dnes je největší technologický vývoj v USA a Japonsku a dalších tzv. Asijských tygrů. Nakonec, kdo dnes nemá doma alespoň jednu věc, hmotnou i nehmotnou (třeba film, program v přístroji…), která pochází z Asie a Ameriky?

Nakonec, myslím, že Japonsko a USA před těmi 60 lety tu hegemonii Evropy narušili a Evropa se z toho do dnes nepoučila a nepřikročila k nápravě. Myslím, že nás čeká osud Říma. Řím zanikl proto, že na jeho sklonku už ve všech sférách života, vyjma ústřední politické moci, tu si nechali, byli zastoupeni už hlavně cizinci. A dokonáno bylo, když přestali mít moc v armádě. Na sklonku éry Říma, už v bitvách proti sobě bojovali cizí vojáci. Proti Římu je to logické, a na straně Říma bojovali vojska podmaněných a spojeneckých národů.

Římané si užívali blahobytu, moci, pokroku, kultury, zábavy. A nevšimli si, že už jim dávno nic nepatřilo, protože to měli v rukou dávno už jiní. Obchod, vzdělání, kultura, lokální politika (něco jako komunální politika - obce, obvody, okresy, kraje, zemské celky) a nakonec i armáda. Dokonce i státní politika (dnes vláda, parlament, president) se začínala prolínat cizinci. Řím stále více přijímal nové poznatky z cizích zemí, a nedoplňoval je poznatky svými. Stále více spoléhal na svou autoritu a tak si nevšiml blížícího se nebezpečí. No a pak přišlo pár válek a povstání a nebyl tu nikdo, kdo by za Řím bojoval. Římané mysleli jen na své osobní blaho, štěstí, záchranu. Už ne na říši. Byl konec.

Pravda, Římem neskončila Evropská civilizace. Ale na 1000 let se přenesla civilizace na dálný východ (Arabský svět) a do Číny. Pokud se tedy Evropa nezmění, tak se může klidně stát, že se sice dříve (asi po 600 letech), ale přece, opět civilizace překulí do Asie. Sice už Evropa nezanikne vojensky, svět je snad už moudřejší. Ale ekonomicky, kulturně, společensky.

Žádné komentáře:

Okomentovat