neděle 16. srpna 2015

Co přinesla revoluce 1989

Jak tak čtu a poslouchám, tak jen kulím očima. Čím to je, že tu někteří lidé tak nostalgicky vzpomínají na komunisty a socialismus? A co hůř, jsou i tací, který by to rádi vrátili. Lidi mají zkrátka malou paměť. Všem těm zastáncům před listopadem 89 bych doporučil tak 5 letý pobyt na Kubě nebo v KLDR. Samozřejmě ne jako turisti, ale jako obyčejní, řadoví občané. Věřím, že po pár měsících, maximálně po roce by je to nadšení přešlo, a za těch 5 let by už počítali dny, kdyby se už mohli vrátit zpět do toho hnusnýho kapitalismu. A kdyby to už nešlo, tak by tam na těch náměstích rádi zvonili klíčema při tamních revolucích, kdyby tam vznikli.

A víte proč už tu opět není ten báječný socialismus? Protože lidi chtějí hlavně svobodu myšlení, vyjadřování, a to nahlas, otevřeně, beze strachu z postihu. Volnost pohybu, shromažďování, svobodnou vůli si sami zvolit co chtějí, třeba svobodné volby a pracovat kde chtějí a živit se čím chtějí. A samozřejmě i dostatek zboží a služeb a bydlení. Mimo toho bydlení tu za komunistů nic z toho nebylo, a kdo to vyžadoval, tak ten byl pronásledován.

50 letech byl zavřen a někdo i popraven a zavražděn při výsleších a pobytu v kriminálech, zavíráni, kriminalizováni a perzekuovány i jejich rodiny, vyhazov z práce a škol, vystěhován z domova, zákaz práce v některých povoláních. V 60 letech už nebyli popravovány a vražděni, ostatní bylo, v 70-80 léta už nemuseli být ani zavřeni, nebyli ani vystěhovávány z domovů, ale ostatní bylo.

Tak se nedivte, že 90% lidí to nechce (nepočítám těch 10% co tu dobu opět volili ve volbách). Pro těch 90% lidí je to podstatný důvod, proč socialismus a komunisty nechtějí. A 92% pracujících mají práci (8% nezaměstnanosti), a 99,95% lidí nejsou bez domova (evidováno asi 5-6 000 bezdomovců). Když pominu, že tak 50% nezaměstnaných jsou lidi, co nemakali ani za komunistů a 100% bezdomovců si situaci zavinili sami, tak je tu drtivá většina populace co bydlí a práci mají.

Až se to změní, tak se možná těch "lepších" zítřků dočkáte. A to se stane tehdy, když tu bude tak 40% nezaměstnaných (2 000 000 z pracujících) a minimálně tak 10% (1 000 000 z celé populace) bezdomovců. A až si nikdo nebude moci dovolit studovat a zajít k doktorovi a nedosáhnou stejně na ten dostatek a služby. Pak možná lidi vymění "práci", "bydlení", "zdravý", "vzdělání", nedostatek a špatné služby, za svobodu slova, projevu, pohybu, shromažďování, dostatek a fungující služby.
Ps: uvozovky proto, že: práce nebyla, ale zaměstnání, vlastní bydlení taky každý neměl, kdo chtěl kvalitní léčbu a vzdělání, tak musel uplácet.

Nedokážu si ale představit takovou katastrofu (kolem 40% a více nezaměstnanost a kolem 10% a více populace bez domova). Lidi sice ztrácí paměť, ale milují svobodu a dostatek. Tak že, až by se oklepali, tak by se opět sháněli po svobodě a dostatku. Zase by chtěli demokracii a dříve či později by opět zvonili klíčema.

Komunisté si myslí, že člověk chce hlavně: 1)práci a 2)střechu nad hlavou, pak je spokojen a nic mu nechybí ke štěstí. Potom 3)dostatek, a nakonec nějakou 4)svobodu. Ale pravda je taková, že člověk chce hlavně svobodu, pak dostatek, potom střechu nad hlavou a nakonec práci. Práce je pro člověka nutné "zlo", ne potřeba a štěstí. Kdyby to tak nebylo a bylo to tak, jak komunisté tvrdí, tak:

1) Práce: každý by si hledal a vážil práce, a pracoval by i dobrovolně, bez odměny. Pracoval by rád a zůstával by v práci i přes čas, třeba bez odměny. Jen aby pracoval a byl šťastný.
2) Dům/byt: Vážil by si domova, staral se o něj, i kdyby mu nezbylo na nic, než na jídlo a i kdyby měl bydlet v holém bytě, tak by si na byt půjčil. I kdyby už celý život neměl na dovolenou, na zařízení, na zábavu, tak si na byt ušetří nebo půjčí, aby ho měli.
3) Dostatek: proč je dnes takový výběr zboží, kdyby lidi nechtěli dostatek, tak by stačilo mnohem méně druhů a mnohem množství. Ale supermarkety jsou stále větší a větší. Proč musí mít už skoro multifunkční TV, video/DVD, satelit, hifi. A proč musí každý v rodině mít vlastní mobil, vlastní hifi, dnes už vlastní TV. A proč musí mít myčky, automatické pračky, sušičky, mikrovlnky, roboty, friťáky… proč lidem nestačí v kuchyni jen sporák, dřez, kuchyňská linka? Proč nestačí jen jedna TV a rádio. Proč ty další spotřebiče: dvd, video, satelit, hifi. Proč nestačí jen jeden telefon. A proč nestačí jen pračka (ne automatická). Za komunistů byli krom jedné TV a rádia a ještě sporáku a lednice, všechny ostatní spotřebiče brány jako luxus (podle jejich formulářů na sčítání lidu).
4) Svoboda: kdyby pro lidi nic neznamenala, nebo nebyla tak zásadní, tak by tu socialismus byl do dnes. Například hlavním heslem revoluce bylo: SVOBODA a SVOBODNÉ VOLBY.

Sametová revoluce v roce 1989 opět dala lidem hlavně svobodu (pro 100% lidí), přinesla dostatek (pro 95% lidí - přiznávám, že tak 5% lidí, což je kolem 500 000, nemá ten dostatek), nechalo domovy (pro 99,95%lidí - je registrováno asi 5-6000 bezdomovců), a nechala práci (pro 95-90% lidí - podle toho, jestli je krize nebo ne)

Za socialismu, komunisté zajistili práci a domovy 95-99% lidí (perzekuce disidentů a odpůrců, která spočívala i ve vyhazování z práce a vystěhovávání některých z domova), dostatek mělo tak 10% lidí (prominenti, ti co získávali dostatek pololegálně a nelegálně - teď nepočítám klasické zlodějny), svobodu mělo 0% lidí.

Ještě ale bude pár let, možná tak jednu generaci, než lidé plně ocení revoluci a demokracii a definitivně odsoudí a odmítnou socialismus a komunisty.

Žádné komentáře:

Okomentovat