neděle 16. srpna 2015

Nepleťme si anarchii s demokracií

Občas čtu, že dnešní demokracie není demokracií, protože se musíme stále někomu podřizovat, stále tu je někdo nahoře a jiný dole. Musíme dodržovat zákony, které si vymyslí pár lidí (parlament a vláda). Dokonce názor, že demokracie nemůže být demokracií, pokud jsou tu majetkové rozdíly, třídní rozdíly, každý si nemůže vše dovolit. Asi tuším, kdo má tyto názory. To co se snaží někdo popsat, je obyčejná anarchie, kde si každý dělá, co chce a nikdo mu do toho nesmí zasahovat. To by šlo jen tehdy, kdyby společnost byla rozdělena na rodiny a ty by měli svá teritoria (třeba jako u šelem). To tu už bylo.


A proč myslíte, že máme moderní civilizaci? Protože pro společnost bylo praktické postupně se spojovat do větších celků, protože každý neumí všechno, každý není tak šikovný, aby uměl všechno, proto se takto, ve větším celku lidé navzájem doplňovali. Jeden uměl to, jiný zase tohle. A ty museli mít už někoho (zpravidla dominantního jedince, nebo skupinu), který určí řád (zákony) aby tento celek fungoval.


A byli doby, kdy jedinec nebo skupina rozhodovali o bytí či nebytí a nebyla možnost to změnit (otrokářství, feudalismus, nacismus, socialismus). Pak byli doby, kdy taky rozhodovali o bytí a nebytí jedinci a skupiny, ale bylo to jen dočasně (demokracie). Pokud rozhodovali špatně, byli vyměněni kýmkoliv ve volbách. To je demokracie. A demokracie je vláda lidu, přes volené zástupce. A rozdíl mezi demokracií a anarchií je v tom pevném řádu (zákonech) společnosti, a dodržování a vymahatelnosti tohoto řádu (zákonů).

Žádné komentáře:

Okomentovat