neděle 16. srpna 2015

Marx a Engels skutečně nebyli filozofové

Někdo mi napsal, že M a E byli filozofové a jejich myšlenky byly zneužity. Ano myšlenky M a E byli zneužity Leninem a jeho následovníků. Ale jestli oni byli filozofové, tak to jsme filozofové všichni. Oni jen popisovali ráj na zemi a jak toho ráje docílit.(rovnost, štěstí, mír, souznění všech lidí se všemi, všepřítomné dobro, které zvítězilo nad zlem…) Ale copak tento ráj není popsán už v bibli? Copak tento ráj není presentován slovně a později i písmem v pohádkách už tisíce let? Myslím si, že jen biblické příběhy a pohádky presentovali jako možný realistický obraz budoucnosti lidstva - UTOPII.

Utopii - dokonalou společnost, popsal už Platon, o utopii se zmiňuje i biblická apokalypsa. Tento ideál pojmenoval utopií anglický humanistický myslitel Thomas More (1516) a za dalších 400 let se k tématu vyslovilo dalších 11 myslitelů, včetně J.A.Komenského. M a E tedy popisovali to, co už určitě četli a jen použili vlastní slova. A pokud by neuvedli ve svých dílech, že tuto dokonalou společnost mohou utvořit jen proletariát vedený komunisty (jasná inspirace Pařížskou komunou, o 50 let dříve) tak si jejich myšlenky komunisté nevezmou za své. Kdyby uváděli, že to dokáží jen osvícení panovníci, tak jejich myšlenky možná komunisté budou přímo zatracovat. Proto nemohu M a E považovat za filozofy, protože opakovali už mnohokrát řečené.

Prý M a E ukazovali řešení, jakou cestou se dát a jen V.I.L. a jeho následovníci to zneužili a nepochopili. Ale Bible taky ukazuje, jak by se lidé měli chovat a jakou cestou jít. Zjednodušeně je to popsané v desateru. No a neubírá, proč? Protože komunismus a ráj jsou utopie. Lidé nejsou vyvinuty tak, aby se chovali tak, jak je to popsáno v biblických nebo komunistických textech. To je, jako byste chtěli šelmy naučit být vegetariány a býložravce naučit jíst maso. A odnaučit ptáky létat a ryby plavat. A naučit suchozemce žít ve vodě a vodní tvory na souši.
Ano, lidi už leccos změnili ve svém žití, ale základní, geneticky dané vlastnosti nezmění. Ano, jsou výjimky, ale stejné výjimky jsou i u zvířat a tvoří tak 5% populace. A to je ještě zapříčiněno nějakou vývojovou vadou, nebo podmínkami okolního prostředí.

Žádné komentáře:

Okomentovat