čtvrtek 27. srpna 2015

Buďme hrdí, že jsme Češi

Plastickou chirurgii vymysleli Češi
Málokdo ví, že plastickou operaci vymysleli Češi, ne Američané, kde se jen tento lékařský obor nejvíce zpopularizoval. Dámy, které prošly rukama plastických chirurgů, tak ve skutečnosti mohou poděkovat profesorům Františkovi Burianovi a Arnoldovi Jiráskovi, kteří založili první oddělení plastické chirurgie na světě v roce 1927. Tehdy se ale zabývali pouze vážnými a vrozenými vadami jako jsou rozštěpy, popáleniny apod.
vrásek či operace prsou sebou přinesla až současnost.
Češi a nanovlákna
Dalším z významných českých vynálezů je technologie pro výrobu nanovlákenných, které se využívají hlavně v medicíně. Z nanovláken, která jsou viditelná pouze pod mikroskopem, se vyrábějí náplasti a obvazy, schopné se samy dezinfikovat. Takovým obvazem neprojde žádný vir ani bakterie, potřebné molekuly kyslíku ale ano.
Kostkový cukr
Dalším objevem Čechů, konkrétně ředitele dačických rafinérií Jakuba Kryštofa Rada, je kostkovaný cukr. Do poloviny 19. století se vyráběl pouze ve formě cukrových homolí. Proto byla také kostka cukru zvolena jako symbol předsednictví v EU.
Kontaktní čočky
Pokud nosíte kontaktní čočky, možná ani nevíte, že jejich vynálezcem byl také Čech - konkrétně český vědec Otto Wichterle. Vynalezl kontaktní čočky ze, které ale dráždily oční sítnici. Na základě tohoto vynálezu později vyrobil kontaktní čočky takové, jak je známe dnes, pan William Feinbloom. Otto Wichterle objevil také silon.
Barevné fotografie a nešťastný osud vynálezce
Do roku 1905 se vyráběly pouze černobílé. Karel Schinzel, narozený v Bruntále, ale přišel na postup zhotovení barevných fotografií a nechal si jej patentovat. Jeho objev se brzy rozkřikl po celém světě a Schinzel pracovat pro jako je např. Kodak a postupně vytvořil více než 20 patentů. Nakonec se usadil ve Vídni, kde mu bohužel byla za války zničena výzkumná laboratoř včetně všech zápisků a výkresů. Schinzel oslepl a dále se výzkumné nemohl věnovat.
Další české objevy a vynálezy
Bleskosvod
Za existenci bleskosvodů vděčíme vynálezci Prokopu Divišovi. V roce 1754 sestrojil první uzemněný bleskosvod na světě.
Krevní skupiny
Krevní skupiny objevil český lékař Jan Janský již v roce 1907, jeho objev byl ale americkou lékařskou komisí uznán až o 14 let později, krátce po jeho smrti.
Lodní šroub a buzola
Pamatujete si scénu, kdy se ve filmu Titanic Rose v podání Kate Winslet naklání, aby si údajně mohla prohlédnout lodní šroub? Od teď budete možná tuto scénu vnímat jinak. I tuto věc totiž vynalezli zlaté české ručičky - tentokrát se činil stavitel Josef Ressel, který má na svém kontě také vynález buzoly.
Remoska
Elektrickou troubu s ohříváním ve víku vymyslel elektrotechnik Oldřich Homuta. V roce 2001 byla zvolena vynálezem roku.
Český fyzikální chemik Jaroslav Heyrovský je první český laureát Nobelovy ceny (1959 za chemii). Akademik Heyrovský byl zakladatelem Polarografického ústavu ČSAV a spoluzakladatel časopisu Collection of Czechoslovak Chemical Communications (1929).
Profesor Holý bude navržen na Nobelovu cenu. Profesor Holý objevil účinné látky šesti léků, které působí na viry vyvolávající nejrůznější obtíže od žaludečních vředů až po záněty oční sítnice, smrtelný AIDS, žloutenku typu B a opary. Pomáhají milionům lidí na světě. A právě teď se v ČR a v USA začíná zkoušet jeho velice nadějný lék na rakovinu vycházející z lymfatické tkáně

Žádné komentáře:

Okomentovat