neděle 30. srpna 2015

O co jim jde skutečně

O hubnutí a tělesné kondici toho bylo napsáno stohy. Receptů, jak má vypadat dokonalá postava a jak toho docílit už bylo. Někdo radí sportovat, další si jen zacvičit. Jiný zase změnit jídelníček a nejrozšířenější jsou všude zmiňované diety. Vzhledem k desítkám rad a receptů, člověk začíná mít pocit, že nefunguje ani jeden. Tedy ne tak, aby byl sto procentní.

Třeba zmiňovaný sport. Dnes už každý ví, že sport už dávno není nejzdravější aktivitou. A to nemluvě o vrcholovém sportu, kdy jdou v drtivé většině sportovci ve 40 do důchodu. (a většinou někdy i dříve, samozřejmě jsou výjimky, kdy i déle). Prosté cvičení by bylo dobré, ale nedávno jsem četl, že pohybem se naše tělo opotřebovává (klouby, svaly, šlachy), spotřebovává energii, kterou musíme doplnit (tedy čím více se hýbeme, tím více musíme jíst). Cvičení nás tedy nutí jíst.

Pak ty diety. Myslím, že nejkontroverznější věc. Tady dám za pravdu jednomu doktorovi přes výživu (pořad běžel před lety, tak nevím jeho jméno). Kdyby byla dieta (myslí se na hubnutí, ne kvůli zdraví) úspěšná, tak další nemusí být, a hlavně by ten, kdo by jí vymyslel, musel dostat nobelovku, protože by to byl jeden z největších objevů pro lidstvo (jeho slova, ne moje, ale souhlasím). O hladovkách anorektiček a bulimiček se nemá cenu zmiňovat, protože ty husy si zaslouží přes zadek, a ty, které je k tomu přiměli, pořádně seřvat a zavřít, protože ty husy ohrožují na životech.

Ano, pohyb není pro hubnutí zbytečný, ale nikoliv nezbytný. Pohyb jen urychlí spalování tuku, ne že ho zařídí, tak není hlavní. Pokud chceme zhubnout co nejrychleji, pak musíme použít pohyb, to souhlasím. Ale pohyb tedy slouží jako urychlovač, ne jako nástroj hubnutí. Pohybem akorát cvičíme svaly, šlachy, klouby. Udržujeme si tělesnou (fyzickou) kondici. Stejně jako učením, čtením, luštěním, si udržujeme mentální (psychickou) kondici. Prací a jakoukoliv činností na něčem a s něčím, si můžeme cvičit obojí. Ale k hubnutí opravdu stačí jen méně jíst (změnit jídelníček). A pokud se vůbec nehýbeme (invalidita, lenost), tak podstatně omezit jídlo. Vím, co píši, z vlastní zkušenosti.

To znamená, menší příjem energie, než výdej energie. Samozřejmě, rozumně menší příjem, protože už každý zná tzv. jo-jo efekt. Ten se dostaví pokaždé, když dojde k nepřiměřenému úbytek energie (jídla a pití), který tělo dokáže dohnat a předehnat později, i z minimálního přijmu energie (jídla a pití). Já třeba nedržím diety, nezměnil jsem jídelníček tak, že bych z něho něco odstranil. Jen jsem si začal dávat poloviční porce a snížil příjem cukrů a tuků. A jistě, přidal trochu cvičení, ať mi to jde rychleji. Ale jen co zhubnu tak 5 kg, tak si dále nebudu huntovat tělo, jen budu méně jíst.

Žádné komentáře:

Okomentovat