neděle 16. srpna 2015

Krize a co dál

Celé mě to připadá, jako kdyby oponenti vlády věděli, že tak silnou vládu nemohou odstranit. Tak se rozhodli jí rozkládat zevnitř. A bohužel se jim to daří. Bojím se, že za chvíli vláda přestane pracovat na reformách a začne se zabývat kauzami, které jsou mnohdy až hraničící s obyčejnou bulvární zprávou, na které může být pravdy pramálo a zbytek už jsou jen dohady a konstrukce. Ale pravda, ona jim tak trochu vláda nahrává na smeč. Stejně jako to bylo třeba s nahatou Bohdalovou na balkoně hotelu v zahraničí. Ona se jen Paní Herečka s velkým H, jen mihla u okna, ale bulvár měl o čem psát týden. Ale taky pravda, měla být opatrnější. Tak takto to je s kauzami naší vlády. Kdyby byl Bárta jen sponzorem strany VV, vsadím se, že dnes by žádná kauza nebyla. To by musel uplácet poslance proto, aby udělali nějaké zákony podle něho, nebo aby mu dohodili státní zakázky. Nikoho by nezajímalo to, že jen chtěl (pokud chtěl) "upevnit loajalitu" členů strany. Tedy pokud by to neskončilo u toho prosazování zákonů a státních zakázek. Ale už to je tak, jak to je. A pán Bárta by měl do vyšetření (zjištění za jakým účelem to udělal) odstoupit, to se nedá nic dělat, pokud jsme v demokratické a slušné společnosti. A pana Vondru vzít sebou. Oba pánové mají co vysvětlovat. A po vyšetření bych je vrátil zpět a dožadoval se veřejné omluvy od těch, kdo je tak očernil a následné vyšetřování, za jakým účelem je tak očernil.

Souhlasím s rekonstrukcí vlády. Rychle, bez emocí, s rozumem. Hlavně aby všichni mysleli na lidi, stát, reformy. To je hlavní, ne jejich osobní a stranické zájmy. Bárta, Vondra, musí určitě pryč. A všichni by měli pochopit, že je to pro dobro vlády a reforem. Nemělo by to vést k dalším aférám, průtahům, nebo hůř, k pádu vlády. Uvidíme jestli je tu nová, slušná, civilizovaná, demokratická politika. Na reformě měli spolupracovat všichni. Vláda i opozice. Souhlasím. Ale od opozice jsem ještě neslyšel žádné konkrétní kroky. Jen nahlas volají po zbytečnosti, po zanechání stávajícího systému. V tomto případě nevím, jestli je s nimi debata k něčemu dobrá. Ale pravda, pokud nebude shoda všech, tak i sebelepší reforma je k ničemu, protože, až se strany vymění, dojde ke zrušení a vytvoření jiné. Celé politické spektrum by tedy především mělo odhodit populismus a mělo by přijmout moderní, konstruktivní politiku. Pak se reformy budou tvořit jedna báseň.


Celá krize je možná uměle vyvolaná. Možná že tu jde o něco jiného. Co udělat pro zklidnění a pokračování reforem? Za prvé, všichni by se měli zařídit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pro očistu politiky a jasného vzkazu voličům, by měli odstoupit všichni, kdo jsou v něčem namočení. A to bez toho, aby to nějak koalici rozhodilo, rozložilo, položilo vládu. Celé koalici musí být jasné, že mohou dál pokračovat v reformách, jen pokud budou mít důvěru lidí. A tu budou mít, pokud se nebude moci ukázat na jakéhokoliv ministra, že v něčem jede. Nakonec, co je lepší pro trvání vlády a dokončení reforem? Mít nepošpiněné ministry a dál pracovat na reformách, který lépe vysvětlí důvěryhodná vláda, nebo mít čím dál více pošpiněné ministry a nakonec reformy nedodělat, protože je nedůvěryhodná vláda nedokáže nikomu vysvětlit?

CHCE TO VZÍT ROZUM DO HRSTI, NE SE ŘÍDIT EMOCÍ.

Zachraňte vládu a pokračování reforem. Véčkaři, vládu můžete podporovat i když tam nebudete. Občanští demokraté, odvolejte Vondru a Fuksu a TOPko, proč neodvoláte Kalouska, pokud to dovolí vládě dál pracovat. Jde vám o prosazení reforem, které zlepší život nás všech, nebo vám jde o vaše osobní a stranické zájmy? ZACHRAŇTE VLÁDU A REFORMY!

dodatek po 14 dnech: Vládami udělala radost. Ukázalo se, že máme zodpovědnou vládu, která se nehádá nad rozdupanýma bábovičkama. Tak konec, zazvonil zvonec a opět od divadla k práci na reformách. To je to, proč jsme vás volili. Tak už neblbněte a vrhněte se na práci pro nás všechny a už se nenechte ničím zdržovat. Blahopřeji k překonání krize a koukejte ten skluz dohnat.

Žádné komentáře:

Okomentovat