neděle 16. srpna 2015

Další kolo poslanecké zábavy. Hlasování o důvěře vlády

Další hlasování o důvěře. Další zdržování od práce na reformách. Opět se opozice dere k moci. A národ tleská a média ještě více zostřují vládní krizi. Ale proč ne, když koalice nedává moc naděje do budoucna. Proč ne, když opozici, médiím, společnosti sami pomáhají. Koalice sama podala míč opozici, když nominovala ministry za VV spojené s firmou ABL (v tomto státě propojení politiky a podnikání, je vždy podezřelé a proto nepřijatelné). Když nominovala ministry spojené s bývalými kauzami, Kalousek, Vondra. No a ještě přihrají soupeři, který už je před brankou, svou hašteřivostí. Bylo to velmi nešikovné a neprozíravé. Jestli počítali s tím, že se opozice lekne a bude mlčet, tak se přepočítali.

Zapomněli (neuvědomili si?) na to, že oficiální opozice zastoupená v parlamentu (ČSSD, KSČ(M)) má i neoficiální opozici, svou pátou kolonu - ODBORY! Vzhledem k tomu, že veškerý boj proti vládě se vede na ulici, pomocí páté kolony levice - odborů, tak je vidět, že levice přešla od parlamentního boje proti vládě a reforem, k boji z ulice, kde vždy najdou dost bojovníků. Lidi stačí jen naštvat vyhrožováním strašné budoucnosti, předhozením jen části plánů vlády, především té, která lidi bude bolet, a zdůrazňováním hlavně té záporné části reforem, že se pak zapomene ta kladná část, a potom se bude společnost zabývat jen tou zápornou a naštvanost lidí poroste a poroste......

Co se stane, když opozice bude skórovat? Nynější složení napovídá, že budou muset být nové volby. Nemuseli by být, ale jsme v Čechách, kde se od dob Klaus-Zeman=opoziční smlouva, jasně profilovali na levici a pravici, která spolu nemluví a v žádném případě nepřipadá v úvahu, že by se někdy mohli spojit. Tak že, složení parlamentu (118 pravicových-82 levicových poslanců) má bohužel jen jediné východisko - volby. Tak to máme minimálně rok zdržení všech reforem, zastavení jakékoliv důležité práce pro chod země, další otravování lidí politikou. Další utrácení peněz, které se mohli dát na důležitější věci, další zadlužování už takto zadluženého státního rozpočtu (pochybuji, že si volební kampaň strany zaplatí sami a že s pochopením odmítnou příspěvek státu za získané volební hlasy).

A co potom? Myslím, že zatím nenastal čas, kdyby ČSSD (a další demokratická levice) mohla vyhrát s takovou sílou, aby se nemusela opřít o ultra levicovou KSČ(M). O to se ještě jejich pátá kolona - odbory, nepostarali. Podle mě měli ještě tak rok počkat. To už budou reformy mít paragrafové znění, bude už jasné, co nás čeká a nemine. Pak teprve svou taktikou: zamlčet (zamlžit, znedůvěryhodnit) klady a zdůraznit (zveličit a znásobit) zápory, naštve tolik lidí, že demokratická levice vyhraje takovou silou, že nebude potřebovat komunisty a stejně bude mít nadpoloviční zastoupení v parlamentu.

Tak že to vypadá, že volby dopadnou patově, opět se budou přetahovat přeběhlíci, a při poslanecké zábavě - opakovaném hlasování o důvěře, se budou vozit poslanci do sněmovny i na smrtelné posteli, jen aby vláda vydržela (jak si už pamatujeme, kdy vážně nemocného min. Cyrila Svobodu, po bouračce přivezli sanitkou na hlasování a pak honem do nemocnice, aby jim neumřel. Tehdy vládla ČSSD se Špidlou) A reformy? A budoucnost státu a lidí? Zase se odsune na neurčito. Jistě, pravděpodobně by teď vyhrála levice, nejspíš ve složení: ČSSD+KSČ(M). Pravdě podobně budou mít parlamentní až ústavní většinu. Komunisté se dostanou do vlády. A tím spíše se reformy zastaví nebo odloží.

Při tomto scénáři mám rozporuplné pocity. Z jedné strany se bojím, protože ČSSD pro udržení moci se bude snažit svého trpasličího spojence (komunisté u nás už nikdy nezískají více než kolem 10-13% hlasů) podplácet ústupky od demokracie, ale zase, snad ne za každou cenu. No a z druhé strany se těším a jsem zvědav, jak by to dopadlo. Jestli by komunisté dokázali svého obr spojence podporovat i za cenu, že se obr ČSSD, nenechá dotlačit k jejich programu, ale naopak by podlehli tlaku a vzdali se svého snu o socialismu. Skoro bych jim přál, aby se dostali k vládě. Myslím, že by už konečně byli odsunuty na vedlejší kolej a byli by jen stážisti na politické scéně.

Tak přeji při hlasování o důvěře, klid, rozum, rozvahu. Vzpomenout si na hlavní ideu této vlády. Najít odvahu jít do reforem i za cenu znelíbení se lidem. Vzdát se osobních ambic a ujasnit si priority. A hlavně, vysvětlovat každý reformní krok, každou reformu. Stále do kola, opakovat a vysvětlovat. Lidi se nejvíce bojí, že se jim sníží platy, tím se sníží životní úroveň, tím nebudou mít na bydlení, na vzdělání, na léčení, na živobytí. Levicová opozice (ČSSD+KSČ(M)+ODBORY, je v tom ještě utvrzují. Vysvětlete lidem vše, i zdánlivě jednoduchou věc. Vysvětlujte jim to řečí žáků základní školy, žádnou učenou řečí. Zdůrazňujte lidem, že se k reformám můžou vyjadřovat, zdůrazňujte lidem, že budete rádi, když se k reformám budou vyjadřovat, dávat návrhy. A hlavně, nic neskrývejte a vše řešte veřejně (v rámci zákona a ústavy).

PŘESTAŇTE SVÝM CHOVÁNÍM FOUKAT DO PLACHET OPOZICE, NAOPAK NAPNĚTE SVÉ PLACHTY A BERTA VÍTR LEVICI.

Žádné komentáře:

Okomentovat