čtvrtek 27. srpna 2015

Co je smyslem života?

V práci jsme probírali zajímavé téma. CO JE SMYSLEM ŽIVOTA. Máte-li k tomu co říci, tak pište. Otázka mohla znít: co je smysl života a co smyslem života. A odpověď by mohla být: smyslem života je zjistit smysl života a naplnit ten smysl života.

Pavel Lukavský, kamarád: Ale, prosím, pokud správně definuješ pojem "život" a definuješ pojem smysl ve vztahu k pojem život,… Pokud definuješ život - všechny živě organizmy rostlinného nebo živočišného původu na planetě Zemi a v jejím "blízkém okolí… a definuješ smysl jako cíl ke kterém a uvedeš, že se bavíme na základě vývojové evoluční teorie… docházíme k závěru, že to opravdu cíl nemá… jsme jen zrnka písku ve vesmíru a smysl svého žití zaměňujeme za boj o lepší místo na slunci a lepší šanci předat své geny v procesu evoluce… nic víc nic míň
Pokud do této otázky zabuduješ jedince lidské rasy, najednou ti vyvstává nelogičnost našeho pachtění… Pouze obstát v konkurenci… což se může ukázat jako naprosto sebezničující… a proto se mi zdá to láska, pokora a odpuštění… velmi, velmi, velmi moudré.

Odpověď: Ahoj Pavle. My jsme to nebrali na sebe. Ale na obecné rovině. Co je to život? Proč vznikl? Jako věřící bych odpověděl: bůh se nudil a tak dal vzniknout životu a teď se baví. Jako nevěřící mohu odpovědět: nevím.
Z toho prvního srovnání, tedy jedním slovem: příroda, tak život vznikl čirou náhodou. Možná nějakou chybou? Deformací informace? Možná život ani neměl vzniknout, ale něco se stalo a on vznikl. A nebo, měl vzniknout, a pak to má nějaký cíl. Vyvíjí se, rozvíjí, zaniká a vzniká. Možná bezcílně, nebo cíleně. A možná jsme na jeho začátku a sami nevíme, kam se to bude ubírat dál. A nebo jsme na konci, Lidstvo uzavřelo vývoj života. Tím se dostávám k lidstvu. K čemu vzniklo lidstvo? Byla to vývojová chyba? Záměr, tedy cíl? Nebo po nás přijde ještě něco jiného? A co? A co když jsme opravdu na konci, respektive, na špičce vývoje? A co pak? Možná teď my, lidé, budeme dál rozvíjet život. A jsme u smyslu žití. Třeba je to, že jsme tu, smyslem celého žití. A myslím, že bychom měli ten smysl, cíl, myšlenku života najít. A možná, že k tomu skutečnému smyslu žití, musíme teprve dozrát. A snad jednou dokážeme žít tak, jak se to po nás chce. S láskou, pokorou, tolerantností, v symbióze se všemi lidmi, přírodou, vesmírem…

Žádné komentáře:

Okomentovat