čtvrtek 30. července 2015

Vláda chce větší extremismu

Psáno za doby Kocába, dej mu politické nebe věčný odpočinek, když chtěl Romskou otázku a extremismus vyřešit tím, že jim stát (tedy my všichni) opraví stávající nebo postaví nové, bydlení. (tento postoj se nezměnil, protože Dienstbier chce zase všem Romům prominout jejich dluhy)

Proboha co to zase ti politici vymýšlí. Vážně si myslí, že extremismus a rasismus je proto, že mají zdemolované byty a nepořádek před domy? Nebo proto, že mají dluhy? Vážně si politici myslí, že když jim opraví dům či byt (nebo odpustí dluhy), že extremismus pomine? Ne, je to jejich celkový postoj k životu, a další dotací toho života se to rozhodně nezlepší, naopak zhorší.

Zvláště dnes, když je krize a stát nemá na rozhazování. A dokáže si někdo domyslet důsledky, když se to nepovede? Když se do roka, dvou let opět ukáže, že panelák je opět v desolátním stavu? Že je kolem domu opět bordel? Že si opět nadělali dluhy? Co to udělá s extremismem a lidmi, kteří jimi zatím nebyli? Ano, extremismus se prohloubí a dostane příslovečný "klacek na psa", a tentokrát posvěcený vládou.

Pokud chtějí něco takového udělat, ať to udělají, ale tak, že zřídí konto, kam jim dají půjčku (PŮJČKU NÉ DAR!) od státu, která bude sloužit jen na rekonstrukci. Peníze se budou posílat firmám, které se budou podílet na rekonstrukci, nebo prodejnám se stavebninami, kde budou kupovat materiál v případě, že si udělají rekonstrukci sami obyvatelé toho paneláku. Takto bych to zařídil pro všechny. Půjčku by pak museli splácet. Jedno jestli z platu, sbírkou mezi bydlícími, sponzorskými dary, nebo výdělkem z vlastní činnosti (zisku z podnikání, z kulturních vystoupení, a jinou poctivou činností). Vlastně by nic nedostali zadarmo, tím by každému vzali vítr z plachet, že jsou jen příživníci státu, potažmo, nás všech.

Ještě lepší by bylo, kdyby si sami zřídili konto, kde by vlastními silami vybrali peníze na rekonstrukci (sbírkou, sponzorskými dary, z platu, zisku z podnikání, z kulturních vystoupení, a jinou poctivou činností) a svépomocí rekonstrukci udělali, a až kdyby na nějakou činnost nestačili (někdy je potřeba odborník), by si někoho pozvali, aby to udělal. Které řešení je lepší a více by zavřel ústa extremistům? Cpát nepřizpůsobivým další prachy s nejistým výsledkem (no, spíš jistým, tedy: nulovým), nebo je naučit starat se o své domovy a sami si je udržovat? Byl by to jen první krůček k tomu, aby se extremismus snížil.

Další kroky by byli naučit je pracovat, posílat děti do školy a dodržovat zákony. Ale hezky postupně. Hlavně chtít skutečná řešení, ne ta: vlk se nažral, koza zůstala celá. V případě Kocábovského (Dienstbierského) řešení: vlk zdechnul, i když kozu sežral.

Žádné komentáře:

Okomentovat