středa 29. července 2015

Víra zřejmě nikdy nezanikne

Podle posledních průzkumů, polovina Američanů věří v boha. Odkaz a odpověď na článek: (http://www.national-geographic.cz/detail/evoluce-neexistuje-a-clovek-byl-stvoren-pred-10-000-lety-mysli-si-pulka-americanu-21262/ ) Já to pochopil, že polovina Američanů věří v boha, u doktorů to je menšina, ale i u té většiny to je tak, že sice věří v evoluci, ale řízenou bohem. To k tomu poslednímu odstavci. Sečteno podtrženo: i ti doktoři věří v boha, ale myslí si, že bůh byl někde na začátku, kdy roztočil ta kola perpetumobile (evoluci), a nyní to už jde samo. To ti co věří v boha bezmezně, ti si myslí, že vše co se děje do dnešních dnů, řídí bůh. Tak že, ten článek i s tím posledním odstavcem má smysl: Polovina věří v boha, že vše řídí i dnes (klasická víra), ale část těch věřících (vzdělaná) věří jen v to, že bůh to rozjel, a dnes už je to jen setrvačnost (v podstatě: evoluce). Snad jsem to pochopil.

Jinak, co bychom chtěli od národa, založeného na zákonech puritánů? Díky nim se dnes v celém světě nesmí ukazovat láska a sex, zato vraždy, války, genocidy, nenávist mezi národy i jednotlivci, ty se mohou ukazovat všude 24 hod. denně. A proč? Nejspíš proto, že láska a sex je příjemná, a to církev nechce. To by tak hrálo, aby člověk miloval skutečně své blízké a miloval se s družkou/druhem, manželkou/manželem.
(Boha budete milovat, a tak vám to příjemné zakážeme a budeme vám ukazovat jen zlo, kterého vás zbaví jen bůh. JASNÉ!)
A tak ještě spousta lidí věří v boha, když vidí tu hrůzu kolem, úmyslně ukazovanou. A to příjemné, milé, to se úmyslně moc neukazuje, to by se ukázalo, že ten svět je krásný, i bez boha a víry. A ta hrůza, kdyby místo do kostela, se šli lidi projít do přírody. Nejhorší sen všech papežů, biskupů, farářů, celé církve.

Víra není o vzdělání. Vzdělaní akorát o ní přemýšlejí. Nevzdělaní prostě věří a basta. A i ti vzdělaní někdy dojdou k závěru, že toto přeci není samosebou? Jen tak, že by to vzniklo? A tak nakonec musí dojít k tomu, že za tím něco (někdo) je. Já také nevěřím v boha. Abych to upřesnil, ne v takového, kterého si vymysleli lidé ve všech církví a náboženství. A jestli něco (někdo), někde, je, tak rozhodně nemá nic společného s žádnou církví a náboženstvím na světě. Věda nám už vysvětlila vše, o evoluci, vzniku vesmíru, o životě. Ale? Zatím ještě žádný vědec neodpověděl na otázku:

1) Kde se tu vzala ta první částice atomu, z které se stal vesmírný prach a mlhovina, z které vznikali hustší a větší shluky, hvězdy, planety, které se shlukli v kouli, která bouchla, a vznikl vesmír? 2) Případně, kde se vzala první částice atomu té koule, pokud nevznikala takto postupně, ale rovnou tu byla, která jednou bouchla, a vznikl vesmír. Zatím známe vznik a vývoj vesmíru a života až od té koule a velkého třesku. Ale jak se tu ona koule vzala???

Buď opravdu bůh 1) nastartoval ten vznik a vývoj vesmíru a života, a potom už to nechal být na přírodě, evoluci, vývoji, nebo 2) že by to řídil? Přikláněl bych se k první variantě.

Protože věda nám dokázala další vývoj po velkém třesku evolucí. Ale? Pokud neodpovědí, co bylo před tím, a hlavně, jak se to mohlo stát, kde se to tu vlastně vzalo, tak budou vždy věřící a jejich víry. Záleží, co objeví. Buď boha jen sledujícího evoluci, nebo boha řídícího život, nebo zjistí, že i ten atom se tu náhle vyskytl. Do té doby se nedá zamítat ani víra ani evoluce. Ale myslím, že ani v tom posledním případě víra a věřící neskončí. Protože i potom budou hledat boha.

Žádné komentáře:

Okomentovat