pondělí 27. července 2015

Co dovolíme lidem, to si k nám dovolí.

Jak se chováme k lidem, tak se budou chovat oni k nám. Co my jim dovolíme, to si dovolí oni. Co jim nedovolíme, to nám neudělají. Nepomůže nám nic a nikdo. Pomůžeme si jen my sami.

Pokud se budeme chovat mezi lidmi jako neviditelní, tak se nedivme, že nás zašlápnou. Pokud se budeme krčit v koutku a snažit se být nehluční, tak nás nikdo neuvidí a neuslyší. Pokud se budeme klepat strachy u zdi, tak si každý hodí kamenem. Uvidí, že máme strach a tak se nebudou bát nám něco udělat. Ale pokud se budeme mezi lidmi procházet hrdě (ne namyšleně!) se vztyčenou hlavou, dáme najevo všem naší sílu (ne jen tělesnou)a cenu, odhodlání si své místo na slunci bránit jako lvi. Pokud lidé uvidí, že pokud ty budeš kamarád, tak já taky a pokud nebudeš, tak já také ne! Tak se nám nikdy nestane, že nás někdo přehlédne, zašlápne, pro nic za nic napadne.

Opravdu, chovejme se tak, jak chceme, aby se lidé chovali k nám. Hlavně musíme odhadnout, kdy se máme jak a ke komu chovat. Musíme poznat, koho si připustit k tělu a koho ne. To nejspíš poznáme podle toho, jak se bude chovat on k vám. Nikdy neútočte, ale důrazně se braňte útokům. Třeba nepřiměřeně. Protože nenapadá dobrý, ale zlý. A ten nikdy neocení vaší dobrotu a shovívavost. S dobrým se dá domluvit a omluvit se. Se zlým se domluvit nedá a omluvu považuje za slabost. Jak se naučit jednat s lidmi, nám slouží: asertivita.

Hodně štěstí v dorozumění se mezi sebou.

Žádné komentáře:

Okomentovat