pátek 31. července 2015

Fejeton: o generacích

Tak jsem si říkal, že když dělám v kolektivu mladých, kde bych mohl skoro všem dělat tátu, že budu mládnout, že mě ti mladí budou udržovat v kondici. Protože se budu snažit, abych se neztrapňoval hekáním starce. Kdybych dělat se stejně starými, nebo staršími, tak bych si připadal staře, ale takto si budu připadat jako mladík. Ale překvapilo mě, s čím jsem nepočítal, ani ve snu. Dnešní mladí jsou tak zchoulostivělý, že chodí a pracují ve vestách a svetrech ještě v době, kdy já už (nebo ještě) chodím v tričku s krátkým rukávem a kraťasech. Já se bál, že budu mezi nimi chrchlat a stěžovat si na lupnutí tam nebo onde. Ale ne já, ale oni. Chrchlají a stěžují si na bolesti zad, nohou, rukou, kloubů… Jak je jim po ránu zle, jak jsou unavení… A každou chvíli jsou nastydnutí a mají náběh na nějakou nemoc. No, jako bych pracoval v domově důchodců.

Mám obavy, kdo bude vydělávat na můj důchod. Mladí budou často nemocní, ne-li přímo v invalidním důchodě. Taky bude méně pracantů i proto, že se nechtějí množit. Generace našich rodičů, byla ještě běžně z 5, 7, no i 10 dětí. Moje generace byla běžně z 3, 4, ale i 5 dětí. No a generace našich dětí, je už velmi často jedináčkem, ojediněle z 2 dětí. A když už jsou 3, tak už je to skoro společenské fópa. A dnešní mladí už děti vůbec nechtějí a jedno dítě je už bráno jako problém. Asi přijde čas, kdy se opět obnoví dříve běžný fenomén: pracující důchodce. A ještě možná důchodce budou přemlouvat a přeplácet, aby zůstali v práci. Kdo by jinak pracoval, že?

Asi zase bude platit vtip z dob socialismu:
Co dělá důchodce Anglický, Francouzský a Český?
Angličan dopoledne vstane. Dá si svačinku a jde si sednout do svého oblíbeného klubu. Francouz v poledne vstane. Dá si svačinku a jde na výlet. Čech ráno vstane. Vezme si anglické prášky, popadne francouzské hole a jde do práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat