středa 29. července 2015

Každý národ má právo na vlastní stát

Nesouhlasím s odpůrci Izraele, podle kterých ten stát neměl vzniknout a nemá žádné historické a morální opodstatnění. Nesouhlasím s tím, že některé národy nemají právo na vlastní stát. Podle mě, má každý právo na sebeurčení, na vlastní stát, na vlastní národní identitu. Stejně jako před tisíci lety vznikali státy, tak to platí i pro moderní dobu, tedy Izrael, Eritrea, Džibutsko, Kosovo, Šrí Lanka, Východní Timor, Slovensko a další státy po rozpadu SSSR a Jugoslávie. A stejně tak bych souhlasil, kdyby chtěli stát založit Rómové, Indiáni, a jiní. Ale ti zmiňovaní Rómové a indiáni o svou vlast tak nebojují (nemusí to být zrovna zbraněmi, ale politicky, ekonomicky) jako Židé a další zmiňovaní. A když někdo napíše článek o jejich svatém právu na vlast, tak budu souhlasit. Ale až se ti indiáni či Rómové, budou bránit terorismu ze strany sousedních států a usedlíků v novém státě nesouhlasící s tím státem, a někdo napíše, že indiáni (nebo Rómové) jsou agresoři, protože na ně poslali tanky, postavili kolem hranice zeď, zavedli na pobřeží blokádu…. Tak to nebudu souhlasit, stejně jako když se to píše proti akcím Izraele.

Někdo argumentuje, že se vycházelo jen z bible a ta není žádným právním dokumentem. Pravda, že bible není nějaký právní dokument. Ale ti, kdo rozhodovali o vzniku Izraele, si neřekli: je to v bibli a tak to bude. Ani nešli k mapě a dali prst do mapy a řekli: tady to bude. Ale v té zemi museli žít početné skupiny Židů, a pak v podstatě celá staletí se Palestina považovala za původní domov Židů. A Palestince rozhodně nikdo nevyháněl, oni odcházeli sami. Nechtěli prostě žít v židovském státě. A nemyslete si, všichni Palestinci nejsou stejní. Stejně tak, jako i v Sudetech žili pokojně stovky let mezi sebou Němci i Češi, než přišel Hitler, tak spolu dříve více méně žili i muslimové a židé. A věřte, že kdyby nevznikl Izrael, žili by tam tak do dnes. Problém je prostě v tom, že to území NIKOHO nakonec dostali Židé a ne Arabové.

Celý konflikt bych popsal takto: Dvě rodiny žily v bytě. A jednou se domovník rozhodl, že byt rozdělí na dva a předá bydlícím. No a jedna to přijme ale druhá ne. No, a když je podepsána smlouva, tak rodina, co to odmítla, protože počítala, že dostane celý byt, začne dělat problémy. Druhá (ta co přijala půlku bytu) si to nenechá líbit, a tak když je přepadena tou rodinou, co odmítla ten byt, tak jí přepere a obsadí tu druhou půlku a má celý byt. A místo toho, by začali poražení sekat dobrotu, tak napadají vítěznou rodinu, a pomlouvají jí u sousedů nejen v domě (arabské státy), ale v celé obci (světě). No a dnes to vypadá, že i ta druhá rodina konečně chce přijmout tu nabízenou půlku bytu. Ale protože stále provokují a pomlouvají někteří členové té rodiny, tak se dohoda oddaluje.

Žádné komentáře:

Okomentovat